2018. szeptember 10., hétfő

Tarte Tatin - A Tatin nővérek égett almatortája


Ez a nagyon egyszerűen és gyorsan elkészíthető csúnyácska, de nagyon finom almatorta Franciaországból, a történelmi Sologne területéről származik. Keletkezését legendák övezik.




A múlt század közepén két egymást követő esemény történt, mely Sologne régió és Lamotte-Beuvron település vonzerejét növelte.
Az egyik a vasút első érkezése 1847-ben, majd 1851-ben III. Napóleon császárrá választása. Megvásárolta a St. Maurice kastélyt Lamotte-Beuvronban, hogy mintagazdaságot hozzon létre a mezőgazdaság fejlesztésére Sologne régióban. Jean Tatin kihasználta a lehetőséget, hogy saját létesítményét (a Hotel Tatin-t) az új ügyfélkörhöz igazítsa. Amikor 1888-ban elhunyt, két lánya, Stéphanie és Caroline vette át a hotel irányítását. Több történet szülte a Tatin nővérek legendáját. Ime egy verzió:

A Tatin nővérek, Caroline és Stéphanie voltak, akik -kicsit ugyan véletlenül- feltalálták a híres pitét. A pite nem borult fel -ahogy állítják-, hanem megégett! Az egyik nővér úgy döntött, hogy az almát karamellizálva tartja, a tésztát tetejére helyezi, hogy az alma ne égjen tovább és visszatette a sütőbe. Miután a tészta rásült, kivette a sütőből és fejreállította. A pitének nagy sikere volt!

A híres Tarte Tatin eredeti (?) receptjére a Cheverny kastély egykori pálmaházában (ma kávézó) bukkantunk rá. Íme:



Tarte Tatin

(A Cheverny kastélyban talált recept alapján)

Hozzávalók (6/8 fő részére):

1 vajas tészta
150 g vaj
125 g nádcukor
2 zacskó vaníliás cukor
5-6 db alma


Ennél a receptnél 2 kerek tortaformát használunk, az első kisebb átmérőjű, mint a második. (A második forma helyett használhatunk egy nem túl lapos tányért is. Ez azért fontos, hogy a végén, amikor fejreállítjuk, a finom szaft ne folyjon ki.)

- Tekerjük ki a tésztát a papírral, és hagyjuk szobahőmérsékleten pihenni.

- A 150 gramm vajjal béleljük ki a kisebb tortaformát.

- A vajra szórjuk rá a 125 gramm cukrot és az egyik csomag vaníliás cukrot.

- Az almákat hámozzuk meg, vágjuk félbe, magházat szedjük ki, és a domború oldalukkal lefelé szorosan rakjuk egymás mellé. Kb. egy centiméternyi helyet hagyjunk szabadon a tortaforma szélén.

- Szórjuk a tetejére a második csomag vaníliás cukrot.


- Előmelegített sütőben 180-200 fokon süssük 15 percig.

- Vegyük ki a tortaformát a sütőből, és helyezzük a tésztát az almák tetejére. A szélénél tömködjük le a tésztát. (Ehhez a művelethez használhatunk segédeszközt, mondjuk egy fakanál nyelét.)


- Tegyük vissza a sütőbe és további 20 percig süssük 180-200 fokon.

- Vegyük ki a sütőből, hagyjuk állni 2 percig, majd nagyon gyorsan fordítsuk a feje tetejére a második (nagyobb) tortaformába (vagy nem túl lapos tányérra). Vigyázva, hogy a forró szaft ne folyjon ki !



A végeredmény egy pikánsan savanykás, vajas-krémes ropogós torta, mely önmagában is megállja a helyét, de vanília fagylalttal és tejszínhabbal igazi kalóriabomba.



ELŐZMÉNY ITTITT, ITTITTITT, ITTITT és ITT!


Ez is érdekelhet: könnyen és gyorsan elkészíthető torták és piték a francia konyhából

Sós:
Quiche aux asperges et tomates-cerises (Quiche spárgával és koktélparadicsommal)
Tarte au Fromage de Chèvre (Kecskesajtos torta)
Tarte au Thon (Tonhalas pite)
Tarte aux Poivrons (Paprikás pite)

Édes:
Galette des Rois aux Pommes (Almás királyok tortája)
Tarte Normande aux Pommes (Normandiai almás torta)


Ha tetszett a bejegyzés, köszönöm, ha megosztod a linket másokkal is. A cikket viszont légy szíves, ne másold!

Ha máskor is szeretnél velünk (íz)utazni, inspirációért kövess minket a Mindenütt jóóó blog Facebook oldalán, az ÍzUtazás Facebook csoportban vagy a blog youtube csatornáján, ahol még több érdekes tartalommal és egy szuper közösséggel találkozhatsz!




LINKEK /FORRÁSOK 


A Cheverny kastélyban készített fényképek.


(A bejegyzésben szereplő képek egy részét Laurent készítette.)



3 megjegyzés:

  1. Imádom a történetük van recepteket, amellett, hogy fini lehet a torta. Na meg az elkészítési mód sem minden napi. Egész biztos, hogy kipróbálom!!! Köszi. Illik az évszakhoz.

    Pár napja a tv-ben egy svájci hegyi túráról és az ott készült aszalt körtés sütiről láttam egy műsort. Most azt hajtom, hogy hozzájuthassak ahhoz a körtéhez, hogy elkészíthessem AZT a körtés pitét is. Már fel is vettem a kapcsolatot egy svájci aszaló házaspárral és ha szerencsém lesz, akkor juttatnak is el hozzám az ő finom körtéjükből. Már alig várom, hogy a finom illatok belengjék a konyhánkat. :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Mindenképp szólj majd, hogy hogy sikerült a Tarte Tatin, és ha elkészítetted a körtés sütit, arról is! Érdekesen hangzik, biztosan finom lehet! :-)

      Törlés
    2. Rendben, nem felejtem el Bernie. :-)

      Törlés

Köszönöm, hogy benéztél! / Thanks for your visit!