Ez
a nagyon egyszerűen és gyorsan elkészíthető csúnyácska, de nagyon finom
almatorta Franciaországból, a történelmi Sologne területéről származik.
Keletkezését legendák övezik.
A múlt század közepén két egymást követő esemény történt, mely Sologne régió és Lamotte-Beuvron település vonzerejét növelte.
Az egyik a vasút első érkezése 1847-ben, majd 1851-ben III. Napóleon császárrá választása. Megvásárolta a St. Maurice kastélyt Lamotte-Beuvronban, hogy mintagazdaságot hozzon létre a mezőgazdaság fejlesztésére Sologne régióban. Jean Tatin kihasználta a lehetőséget, hogy saját létesítményét (a Hotel Tatin-t) az új ügyfélkörhöz igazítsa. Amikor 1888-ban elhunyt, két lánya, Stéphanie és Caroline vette át a hotel irányítását. Több történet szülte a Tatin nővérek legendáját. Ime egy verzió:
A Tatin nővérek, Caroline és Stéphanie voltak, akik -kicsit ugyan véletlenül- feltalálták a híres pitét. A pite nem borult fel -ahogy állítják-, hanem megégett! Az egyik nővér úgy döntött, hogy az almát karamellizálva tartja, a tésztát tetejére helyezi, hogy az alma ne égjen tovább és visszatette a sütőbe. Miután a tészta rásült, kivette a sütőből és fejreállította. A pitének nagy sikere volt!
A híres Tarte Tatin eredeti (?) receptjére a Cheverny kastély egykori pálmaházában (ma kávézó) bukkantunk rá. Íme:
Tarte Tatin
(A Cheverny kastélyban talált recept alapján)
Hozzávalók (6/8 fő részére):
1 vajas
tészta
2
zacskó vaníliás cukor
5-6
db alma
Ennél a receptnél 2 kerek tortaformát használunk, az első kisebb átmérőjű, mint a második. (A második forma helyett használhatunk egy nem túl lapos tányért is. Ez azért fontos, hogy a végén, amikor fejreállítjuk, a finom szaft ne folyjon ki.)
- Tekerjük ki a tésztát a papírral, és hagyjuk szobahőmérsékleten pihenni.
- A 150 gramm vajjal béleljük ki a kisebb tortaformát.
- A vajra szórjuk rá a 125 gramm cukrot és az egyik csomag vaníliás cukrot.
- Az almákat hámozzuk meg, vágjuk félbe, magházat szedjük ki, és a domború oldalukkal lefelé szorosan rakjuk egymás mellé. Kb. egy centiméternyi helyet hagyjunk szabadon a tortaforma szélén.
- Szórjuk a tetejére a második csomag vaníliás cukrot.
- Előmelegített
sütőben 180-200 fokon süssük 15 percig.
- Vegyük
ki a tortaformát a sütőből, és helyezzük a tésztát az almák tetejére. A
szélénél tömködjük le a tésztát. (Ehhez a művelethez használhatunk
segédeszközt, mondjuk egy fakanál nyelét.)
-
Tegyük vissza a sütőbe és további 20 percig süssük 180-200 fokon.
-
Vegyük ki a sütőből, hagyjuk állni 2 percig, majd nagyon gyorsan fordítsuk a
feje tetejére a második (nagyobb) tortaformába (vagy nem túl lapos tányérra).
Vigyázva, hogy a forró szaft ne folyjon ki !
A
végeredmény egy pikánsan savanykás, vajas-krémes ropogós torta, mely önmagában
is megállja a helyét, de vanília fagylalttal és tejszínhabbal igazi
kalóriabomba.
Sós:
Quiche aux asperges et tomates-cerises (Quiche spárgával és koktélparadicsommal)
Tarte au Fromage de Chèvre (Kecskesajtos torta)
Tarte au Thon (Tonhalas pite)
Tarte aux Poivrons (Paprikás pite)
Édes:
Galette des Rois aux Pommes (Almás királyok tortája)
Tarte Normande aux Pommes (Normandiai almás torta)
Ha tetszett a bejegyzés, köszönöm, ha megosztod a linket másokkal is. A cikket viszont légy szíves, ne másold!
Ha máskor is szeretnél velünk (íz)utazni, inspirációért kövess minket a Mindenütt jóóó blog Facebook oldalán, az ÍzUtazás Facebook csoportban vagy a blog youtube csatornáján, ahol még több érdekes tartalommal és egy szuper közösséggel találkozhatsz!
Tarte Tatin ANGOLul: https://en.wikipedia.org/wiki/Tarte_Tatin
Lamotte-Beuvron ANGOLul: https://en.wikipedia.org/wiki/Lamotte-Beuvron
A Cheverny kastélyban készített fényképek.
Imádom a történetük van recepteket, amellett, hogy fini lehet a torta. Na meg az elkészítési mód sem minden napi. Egész biztos, hogy kipróbálom!!! Köszi. Illik az évszakhoz.
VálaszTörlésPár napja a tv-ben egy svájci hegyi túráról és az ott készült aszalt körtés sütiről láttam egy műsort. Most azt hajtom, hogy hozzájuthassak ahhoz a körtéhez, hogy elkészíthessem AZT a körtés pitét is. Már fel is vettem a kapcsolatot egy svájci aszaló házaspárral és ha szerencsém lesz, akkor juttatnak is el hozzám az ő finom körtéjükből. Már alig várom, hogy a finom illatok belengjék a konyhánkat. :-)
Mindenképp szólj majd, hogy hogy sikerült a Tarte Tatin, és ha elkészítetted a körtés sütit, arról is! Érdekesen hangzik, biztosan finom lehet! :-)
TörlésRendben, nem felejtem el Bernie. :-)
Törlés