2018. június 27., szerda

Château du Clos Lucé

Leonardo da Vinci utolsó otthona




Amboise

A város Franciaország Indre-et-Loire megyéjében, a Centre-Val de Loire régióban a Loire folyó két partján fekszik. Az Amboise kastély a déli oldalon, egy domb tetején helyezkedik el. Ettől kb. 500 méterre található a Clos Lucé udvarház.

A parkolótól szűk kis utcán, régi házak között vezet az út a gótikus udvarházhoz.



Château du Clos Lucé


Château du Clos Lucé
Clos Lucé udvarház

A Château du Clos Lucé (korábbi nevén a Manoir de Cloux) 1471-ben épült Étienne le Loup tervei alapján, aki XI. Lajos kedvenc konyhásfiúja volt. Az eredeti épületből ma már csak az őrtorony néz ki úgy, mint régen. A rózsaszín téglából épült elegáns homlokzat a XV. század építészeti stílusjegyeit viseli. A kastélyt 1490-ben VIII. Károly vette birtokba, majd 200 éven át királyi lakhely volt. I. Ferenc király (1494-1547) és nővére, Marguerite de Navarre (Navarrai Margit (1492-1549)) is itt nevelkedett.

Itt élt és alkotott élete utolsó éveiben Leonardo da Vinci, aki I. Ferenc meghívására érkezett ide. I. Ferenc itáliai hadjárata idején nagyon megkedvelte a reneszánsz művészetet, ezért hívta meg 1516-ban udvarába az akkor 64 éves Leonardo da Vincit és adományozta neki a Clos Lucé udvarházat. „Itt szabadon álmodhatsz, gondolkodhatsz, alkothatsz” - köszöntötte I. Ferenc az idős mestert, aki szamárháton kelt át az Alpokon, magával hozva három festményét: a Mona Lisát, a Szűz a Gyermekkel és Szent Annával-t és a Keresztelő Szent Jánost. Ez utóbbit a Clos Lucé-ben fejezte be.

A legenda szerint a fiatal király gyakran meglátogatta Leonardót a két kastélyt összekötő földalatti átjárón keresztül, hogy állandó kapcsolatban lehessen a művésszel. Leonardo 700 aranykoronát kapott évente, és megkapta a „Premier Peintre, Ingénieur et Architecte du Roi” (Király Első Festője, Mérnöke és Építésze) címet. I. Ferenc annyira tisztelte és szerette Leonardót, hogy Apámnak szólította.

A mester 3 év után, 1519. május 2-án, 67 évesen hunyt el a kastélyban. I. Ferencet mélyen megrendítette Leonardo halála: „Ennek az embernek a halála mindannyiunk számára szomorúság, hiszen lehetetlen, hogy valaha hasonló ember születik majd.”


Château du Clos Lucé (jobbra az őrtorony)

Château du Clos Lucé

Château du Clos Lucé

Château du Clos Lucé


Őrtorony
A kastély látogatása az őrtoronynál kezdődik, az épület egyetlen eredeti része.

Château du Clos Lucé (őrtorony)

Château du Clos Lucé

Château du Clos Lucé (őrtorony)


Leonardo szobája
Ebben a reneszánsz szellemben berendezett emeleti szobában töltötte élete utolsó három évét Leonardo. Szobájának ablakából szerette megcsodálni barátjának, I. Ferencnek királyi kastélyát. A tágas helyiségben reneszánsz bútorok, a mester pompás baldachinos ágya és aprólékosan megmunkált, faragott bútorok mellett egy korabeli kandalló látható.



Az Amboise kastély látképe Leonardo da Vinci szobájából


Navarrai Margit szobája
Marguerite de Navarre-nak, I. Ferenc testvérének szobája a Heptameron híres szerzőjének állít emléket. A sarokban Margit viaszbábuja látható.







A Paviai csatát (1525) ábrázoló kép
I. Ferenc francia király elfogása, és Jacques de la Palisse marsall halála


Lementünk az alsó szintre.




Anne de Bretagne oratóriuma
Ebbe a házi kápolnába járt sokat Anne de Bretagne, Charles VIII (VIII. Károly) felesége csecsemőkorukban elhunyt gyermekeit siratni és imádkozni.




Leonardo műhelye
Idős kora ellenére továbbra is számos területen dolgozott, mint pl. építészet és tájépítészet, festő és tervező. Pompás ünnepeket szervezett I. Ferenc és udvara számára. A műhelyben vázlatok, mérőeszközök, vonalzók, festékes tégelyek, üvegedények, minden, még a törlőrongy is úgy van „hagyva”, mintha Leonardo bármikor újra betoppanhatna. A mester a király kérésére építészettel is foglakozott. Az ő nevéhez fűződik a Chambord kastély főépületében található központi kettős csigalépcső.   



Szűz a Gyermekkel és Szent Annával

Szűz a Gyermekkel és Szent Annával

A Keresztelő Szent János c. festményt Leonardo itt fejezte be.


Mona Lisa

Az Amboise kastély látképe Leonardo da Vinci műhelyéből


A reneszánsz nagyterem
Annak idején itt fogadta illusztris látogatóit Leonardo. XV. századi dekoráció, faliszőttesek, reneszánsz használati tárgyak, katedra, láda, és I. Ferenc mellszobra látható a teremben,






Egy adás-vételi szerződés, melyben VIII. Károly 3500 aranyért megvette Clos Lucé-t


Konyha
A tágas konyhában sokat ücsörgött a vegetáriánus Leonardo. A füstös kandalló előtt hatalmas asztal agyagkorsókkal, ónedényekkel, és fentről az egyik gerendáról egy vaddisznó hátsó sonkája lóg.





A makett termek
Ezekben a termekben a Leonardo da Vinci rajzai alapján elkészített maketteket láthatjuk négy teremben. A toszkán mester mérnöki tehetségének sokszínűségét mutatják meg a repüléstani, ipari gépi, tengerészeti, építészeti és katonai szerkezetek.
Az egyik ilyen teremből lehet(ne) átmenni az Amboise kastélyba (ha nem lenne lezárva az átjáró).










A Clos Lucé-t és az Amboise kastélyt összekötő folyosó


Leonardo da Vinci Park
Az árnyas és misztikus Leonardo da Vinci Parkban 20 kipróbálható modellt állítottak ki a tudós találmányai közül, köztük harci gépeket, helikoptert, malomkereket, átkelhetünk a kétszintes hídon a folyó felett. Ha akarjuk meg is hallgathatjuk, hogy mit látunk, igaz, csak angolul, németül, olaszul és franciául.






Az articsóka virága




Kétszintes híd

Malom

Géppuska

VIDEO!!! - Leonardo géppuskája

VIDEO!!! - Leonardo mókuskereke I.

VIDEO!!! - Leonardo mókuskereke II.

Mozgatható híd

Tank





Innen az Amboise kastélyba mentünk, melynek Szent Hubertusz kápolnájában helyezték örök nyugalomra Leonardo da Vincit.


Château du Clos Lucé
(Clos Lucé udvarház)
Cím: 2 Rue du Clos Lucé, 37400 Amboise, Franciaország
Telefon: +33 2 47 57 00 73
GPS: 47° 24′ 36.79596″, 0° 59′ 31.26109″ 
Nyitva tartás és árakhttp://www.vinci-closluce.com/


ELŐZMÉNY ITTITT és ITT, folytatás ITT, ITT, ITT és ITT!
És egy RÁADÁS ITT!


Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg másokkal is! Ha nem szeretnél lemaradni a következő utazásunkról, akkor kövess minket a Mindenütt jóóó blog Facebook oldalán, ahol még több érdekes tartalommal és egy szuper közösséggel találkozhatsz!



LINKEK /FORRÁSOK 

Franciaország világörökségi helyszínei MAGYARul: https://hu.wikipedia.org/wiki/Franciaorsz%C3%A1g_vil%C3%A1g%C3%B6r%C3%B6ks%C3%A9gi_helysz%C3%ADnei

A helyszínen kapott tájékoztató füzetek.


(A bejegyzésben szereplő képek egy részét Laurent készítette.)



4 megjegyzés:

  1. I. Ferencnek tökéletesen igaza volt Leonardo da Vinci-vel kapcsolatosan.

    VálaszTörlés
  2. Alighanem minden alkotó hajlamú ember arra vágyik, hogy valaki felajánlja neki, "itt szabadon álmodhatsz, gondolkodhatsz, alkothatsz... és közben koplalnod sem kell." Leonardo nyilván akkora zseni volt, hogy megérdemelte, és ha jól értem, neki is élete végéig kellett várnia egy ilyen ajánlatra :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Bizony, jól érted! Élete utolsó 3 évében adatott meg neki ez a szerencse. :-)

      Törlés

Köszönöm, hogy benéztél! / Thanks for your visit!