2018. június 28., csütörtök

A kopasz hegy kastélya - Chaumont sur Loire



Château de Chaumont sur Loire
(Chaumont kastélya)

Cím: 41150 Chaumont-Sur-Loire, Franciaország
Telefon: +33 2 54 20 99 22





Chaumont-sur-Loire 

A település a Loir-et-Cher megyében található. Lakosainak száma kb. 1000 fő. Chaumont neve a francia „chauve mont” kifejezésből ered, jelentése kopasz hegy.

Chaumont kastélya 

A kastély a Loire folyó fölé magasodó területen fekszik, innen nyílik az egyik legszebb panoráma a folyóra.

A kastély története

A X. században erőd volt, I. Odo, Blois első grófja alapította.
Halála után a normann Gelduin lovagra szállt a kastély, akinek egyik leszármazottja Sulpice d'Amboise-hoz ment feleségül. A vár öt évszázadra az Amboise családé lett.
Később Pierre d’Amboise sikertelen király ellenes zendülése miatt XI. Lajos elkobozta, és 1465-ban királyi rezidenciává alakította magának.
Később újra visszakerült a d’Amboise család tulajdonába, akik 1498-1510 között reneszánsz elemekkel díszítették a gótikus épületet.
1550-ben Medici Katalin szerezte meg a kastélyt. Több „házi csillagászt” is tartott itt, köztük a leghíresebb Nostradamus volt. De itt volt Ruggieri is, aki megjósolta a Valois dinasztia végét. Amikor férjét, II. Henriket egy lovagi tornán halálos baleset érte, Medici Katalin azonnal elkobozta Chenonceau kastélyát a kegyencnő Diane de Poitiers-től, és cserébe neki adta Chaumont kastélyát.
1594-ben Diane unokájának férjéé lett, Henri de la Tour d'Auvergne-é, aki hűbéresének, Largentier-nek adta el.
Innentől kezdve tulajdonosok egész sora váltogatta egymást, és alakította saját ízlésére a belsejét és külsejét egyaránt.
Később XV. Lajosé lett, aki leromboltatta az északi szárnyat, hogy jó kilátás legyen a Loire-ra.
1875-ben a híres cukorgyáros Léon Say lánya, Marie-Charlotte-Constance Say és férje Henri-Amédée de Broglie vette meg a kastélyt. Ők voltak a kastély utolsó magántulajdonosai. Fantáziadús angol kertet hoztak létre és modernizálták az épületet. 1938-ban a hercegnő pénzügyi gondok miatt eladta a kastélyt a francia államnak.
Jelenleg a kastély XIX. századi stílusban van berendezve és díszítve. A Loire-völgyi kastélyok között ez az egyik legtöbb bútorral ellátott épület.

A kastélyhoz egy hosszú, nem meredek emelkedőn kell felsétálni. A jegyeket még lent kell megvásárolni. Érdekes volt, hogy a pénztárban a nő beszélt magyarul, ugyanakkor a kastélyról magyar nyelvű leírás sajnos nincs!







A kastélyba beérve át kell menni az ajándékbolton, utána érhetjük el a kápolnát, és a feljáratot az emeleti termekbe. Nem kicsit kiakadtunk, amikor egy iskolás csoport beelőzött minket, és lezárták előlünk a feljáratot, mondván, hogy nincs hely ennyi embernek. Oké, így megnéztük a pici kápolnát, majd vártunk. Egyre többen gyűltünk össze, és senki nem jött (vissza), hogy beengedjen minket. A csúcs az volt, amikor egy idegenvezető befutott a saját nyugdíjas csoportjával. Ő kezdett el intézkedni, mire feloldották a lezárást, és felmehettünk. Igen ám, de már rengetegen voltunk, így a relatíve pici termekben alig fértünk el, illetve nézelődni és fényképezni is nehézkes volt. L










Történelmi apartmanok


Ruggieri szoba



Medici Katalin szobája



Tanácsterem












Őrszoba



A király szobája




Fő lépcsőház









Privát apartmanok


Étkező








Könyvtár




Kis szalon



Biliárd szoba




Folyosó





Nagy szalon







Kápolna



Konyha

A konyhában, mely az alagsorban található, modern művészeti installációk kaptak helyet. 





Az épületet elhagyva, elsétálhatunk az istállókhoz is.



















Park

A kastély mellett a parkot és a Nemzetközi Kertfesztivált is megnézhetjük.








Nemzetközi Kertfesztivál 

A fesztivál 1992 óta mutatja be a világ kertépítésének aktuális helyzetét, a jövő kertjeinek prototípusát új anyagok, növények és kreatív ötletek felhasználásával. Az idei kertfesztivál témája „A gondolat kertjei”. A fesztivál a kastély parkjában április 24-től november 4-ig látogatható.












ELŐZMÉNY ITTITT, ITTITTITT, ITT, folytatás ITT!
És egy RÁADÁS ITT!


Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg másokkal is! Ha nem szeretnél lemaradni a következő utazásunkról, akkor kövess minket a Mindenütt jóóó blog Facebook oldalán, ahol még több érdekes tartalommal és egy szuper közösséggel találkozhatsz!



LINKEK /FORRÁSOK 

Franciaország világörökségi helyszínei MAGYARul: https://hu.wikipedia.org/wiki/Franciaorsz%C3%A1g_vil%C3%A1g%C3%B6r%C3%B6ks%C3%A9gi_helysz%C3%ADnei
A helyszínen kapott tájékoztató füzetek.


(A bejegyzésben szereplő képek egy részét Laurent készítette.)



4 megjegyzés:

  1. Az utolsó képen a magnolia grandiflora, imádom!! Sokáig nem tudtam, mi az, hatalmas viaszos levelű, fikusz szerű fán a mediterrán térségben. Ahányszor csak láttam, mindig lefotóztam.
    Persze a kastély sem rossz! ;-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én is odáig vagyok azokért az óriási virágokért! :-) Némelyik akkora, mint az ember feje!

      Törlés
  2. Az istállóban a kiállítás, jól látom kövek. A 79-es képen.
    A 74-75-ösön minek a jelképe/értelme az arany gömb?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Sajnos egyik kárdésedre sem tudom a választ. A "mákvirágokhoz" (79. kép) nem lehetett közel menni. Nekem papírmasénak tűnt, de egyáltalán nem vagyok benne biztos, gipsz is lehetett, vagy bármi más.
      Az arany gömb megint csak egy nagy talány...

      Törlés

Köszönöm, hogy benéztél! / Thanks for your visit!