2015. november 1., vasárnap

Pavia

Pavia egyetemi város, szép román és középkori épületekkel és érdekes történelmi központtal. A rómaiak által alapított város 1300 évvel ezelőtt érte el nagyságát, amikor az olasz félsziget fővárosává vált. Pavia a 100 torony városként ismert, de csak néhány maradt fenn belőlük.



Pavia

Pavia egy kisváros az észak-olaszországi Lombardia régióban. Pavia megye székhelye. A Ticino folyó mellett fekszik, 35 km-re Milánótól. Olyan hírességek éltek itt (többek között) mint: Szent Márton (316-397), Alessandro Volta (1745-1827) fizikus, Albert Einstein (1879-1955) fizikus.

Rövid történelme

Az eredetileg római várost Ticinum néven i. e. II. században alapították, a római időkben fontos erődítmény állt itt, saját pénzverdéje volt.
A 452-es hun pusztítás után megújult, és 572–ben Nagy Theodorik idejében az osztrogót birodalom központja volt.
A 6. századtól a Longobárd királyság központja. Paviai csata során (773)-774 I. (Nagy) Károly elfoglalja. Nagy Károly idejében a város jelentős katonai központ volt.
Később, az Itáliai Királyság idején is fontos szerepet tölt be, koronázó város rangot kap.
922-ben János paviai püspök feladta a várost II. Rudolfnak, amelyet aztán 924-ben a magyarok elfoglaltak és feldúltak.
1359-től a Visconti család a Milánói Hercegséghez csatolta és tette híres tudományos és kulturális központtá.
1361-ben a Viscontiak kérésére IV. Károly német-római császár egyetemet alapít a városban.
A francia-spanyol nagyhatalmi harcok vihara átsöpört Pavia felett is; V. Károly császár csapatai 1525-ben foglyul ejtették I. Ferenc francia királyt a híres paviai csatában, melyet a lovagkor utolsó csatájának is hívnak.
1713-ig tartó spanyol uralom után az osztrák fennhatóság következett, majd Napóleon foglalta el a várost.
Végül 1859-től a Szárd Királyság része, majd 1861-től az önálló Olasz Királysághoz tartozott.

Látnivalók

Castello Visconteo
Visconti kastély

Elsőnek a Visconti kastélyhoz sétáltunk el. A kastélyt 1360-ban Galeazzo Visconti építtette. A tégla épület a kastélyból, kertből, az északi oldalon lévő bejárat maradványaiból, három függőhídból, és a várárokból áll. Négyzetes alaprajza van, és két négyzetes alaprajzú bástyája. Visconti idejében egy hatalmas vadászparkja is volt, ami egészen Certosa di Pavia-ig ért.













Basilica di San Pietro in Ciel d'Oro
Szent Péter bazilika

A Szent Péter bazilika egy V. századi templom romjaira 924-ben épült longobárd-román stílusú templom, mely kezdetben székesegyház volt, majd az ágostonosoké. Az ősi ókeresztény templomot „aranymennyboltos” jelzővel is illetik.







Szent Rita oltár

Hálaajándékok Szent Ritának



Érdekes faragások az oszlopok alján


Ezért hívják aranymennyboltosnak a templomot



A Szent Péter bazilika (Basilica si San Pietro in Ciel d'Oro) nevezetessége, hogy két nagy ember sírja van itt. Az oltár mögötti XIV. századi gyönyörű díszes faragású márványsírban nyugszik Hippói Szent Ágoston (345-430), a nagy egyházatya, aki a teológiát a platóni filozófiával igyekezett összhangba hozni. Ágoston Thugaste észak-afrikai városban született, 12 évesen retorikát tanult, majd 17 évesen Karthágóban, Cicero és Platón műveinek hatására filozófiával kezdett foglalkozni. Majd Rómába jutott, ahol retorikát, számtant, mértant, csillagászatot tanult. „Égi hangok” sugallatára felnyitotta a Bibliát s hatására megtért és megkeresztelkedett. Több mint száz művet írt az egyházról, vallásról, művészetről. Visszatérve szülővárosába, kolostort alapított, innen fejlődött ki az Ágoston-rend. 430-ban halt meg, holtteste 724-ben került Pavia-ba.




Szent Ágoston földi maradványait Paviába hozzák

A másik Severinus Boetius (475-524) sírja, aki Theodorik gót király tanácsosa volt, és akit ártatlanul megvádoltak és megöltek. Sírja az oltár alatti kriptában van.





Ez pedig egy oldalkápolna







Teatro Fraschini
Operaház

Az óvárosban sétálgattunk tovább. A Teatro Fraschinivel szemben van egy érdekes bár is.





Torri di Pavia
Pavia toronyházai

Érdekesek a középkorból fennmaradt „toronyházak”, melyekből három maradt meg épségben. Mély alapokon állnak a karcsú építmények, a magas bejárathoz létrán lehetett felmászni, melyet aztán felhúztak. A toronyházakat gazdag családok építették védelmi célokra; az ellenség, vagy járványok elleni védekezésre. Víz- és élelemkészletet tartottak itt, érdekes, hogy a konyha a legfelső szinten volt, hogy az ételszag ne zavarja az ottlévőket és tűz esetén könnyebben elmenekülhessenek.




Universitá
Egyetem

Pavia egyetemi élete a 820-as évekre vezethető vissza. Ekkor már működött itt egy retorikai főiskola. 1361-től, a Visconti és Sforza családoknak köszönhetően 9 fakultású egyetemmé fejlődött.









Az egyetem pompás épületének egyik udvarán Alessandro Volta (1745-1827), a híres fizikus szobra áll. Volta professzori állást töltött itt be 1779-től. Ő volt az elektromosság úttörője, ő készítette el az első elektromos elemnek nevezett berendezést, mely elektromosságot tudott előállítani. 1791-től a Londoni Királyi Társaság tagja lett. Felfedezéseiért 1810-ben Napóleontól grófi címet kapott. 1897-ben róla nevezték el az elektromos feszültség mértékegységét, a Voltot.



Piazza della Vittoria

A Piazza della Vittoria-n éppen piac volt. Vettünk forralt bort, és kóstolgattunk... lehetett majdnem mindent; sajtokat, szalámikat, olajbogyót... finom volt. :-)













Duomo
Dóm

A mai dóm (Duomo) középkori iker-katedrálisok (Santo Stefano és Santa Maria del Popolo) alapjain emelkedik. A szobrászati maradványai ezeknek a templomoknak ma a Musei Civici-ben tekinthetők meg. Az új katedrális építése 1488-ban Ascanio Sforza bíboros kérésére kezdődött. Az építkezés többször megakadt, és elhúzódott 1930-ig. Ennek ellenére az épület továbbra is rendkívüli fontossággal bír az olasz építészet történelmében, egyrészt azért, mert ez volt az első kísérlet egy monumentális görög kereszt alapra egy központi kupolát tenni, másrészt azért, mert olyan fontos építészek vettek részt a projektben mint Donato Bramante, Leonardo da Vinci, Francesco di Giorgio Martini, és olyan helyi építészek mint Giovanni Antonio Amadeo, és Christoforo Rocchi.




1989-ben a balra lévő torony összedőlt, és négyen meghaltak a szerencsétlenségben. Nekik állítottak itt emléket.




















Ponte Coperto
Fedett híd

A Ticino folyón egy érdekes híd (Ponte Coperto vagy Ponte Vecchio (Öreg híd)) áll: a római pilléreken nyugvó híd 1354-ben épült, közepén egy kis kápolna áll, Nepomuki Szent János tiszteletére, aki a hidak védőszentje.







A következő híd


Basilica di San Michele Maggiore
San Michele Maggiore bazilika

A San Michele Maggiore templom a 11-12. században román stílusban épített koronázó templom. Itt koronázták többek között III. Lajost (900-ban) és Barbarossa Frigyest is (1155-ben). A templomot tekinthetjük Pavia más fontos középkori templomainak prototípusaként; mint a San Pietro in Ciel d’Oro vagy a San Teodoro. Ez utóbbiakhoz azonban homokkő helyett téglát használtak. Sajnos a homlokzaton a homokkő szobrok állapotát nem tudják megőrizni, pedig sok mindennel próbálkoztak, így lassan de biztosan eltűnnek ezek a homlokzatról.
A templom másik egyedi és dokumentáltan elsőként alkalmazott szerkezete a nyolcszögletű aszimmetrikus kupola, mely 30 méter magas.
















Az oltár alatti kápolnában található Boldog Martino Salimbene (1491) emlékműve.


Boldog Martino Salimbene (1491) emlékműve



Innen aztán már hazafelé indultunk. Először Paviában mentünk be egy Ristorante-Pizzeriába, hogy ott vacsizunk, de miután várattak egy csomót, majd benyögték, hogy még nincs konyha, továbbálltunk. Útközben Morandában álltunk meg újra a Trattoria Oltrepo Ristorante nevű helyen, ami aztán csúcsszuper választásnak bizonyult. Olyan jókat ettünk, hogy csak na!!! :-) 



Sformato di asparagi con vellutata di taleggio
(Spárgás sajtos omlett sajttányérban és sajtos spárgaszósszal)

Ravioli di magro a burro e salvia
(Spenóttal töltött ravioli vajjal és zsályával)

Brasato al barolo
(szaftos marhahússzeletek sült krumplival)

Apple pie, Sorbetto al limone
(almás süti és citromos szorbet)


Ha tetszett a bejegyzés, köszönöm, ha megosztod a linket másokkal is. A cikket viszont légy szíves, ne másold!

Ha máskor is szeretnél velünk (íz)utazni, inspirációért kövess minket a Mindenütt jóóó blog Facebook oldalán, az ÍzUtazás Facebook csoportban vagy a blog youtube csatornáján, ahol még több érdekes tartalommal és egy szuper közösséggel találkozhatsz!



LINKEK:


VIDEO Paviáról: https://www.youtube.com/watch?v=uiNJsjLtXDI&feature=share


(A bejegyzésben szereplő képek egy részét Laurent készítette.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Köszönöm, hogy benéztél! / Thanks for your visit!