2015. november 7., szombat

Rocchetta Mattei - Grizzana Morandi


Rocchetta Mattei
Mattei erődöcske


 
 



A Rocchetta Mattei kastély (szó szerint "Mattei erődöcske") az Appenninek hegyláncában 407 méterrel a tengerszint felett, Toszkána és Emilia Romagna között található, 45 km-re Bolognától, az SS.64-es úton, amely összeköti Bolognát Porretta Termével, épp csak elhagyva Riola városát, Grizzana Morandi településen.

 

 

Cesare Mattei

Gróf Cesare Mattei (1809-1896) építtette egy régi középkori vár helyén, amely Matilde di Canossához (toszkán Matilda) tulajdona volt.


Cesare Mattei Bolognában született 1809. január 11-én, és nemhogy gróf nem volt, de gazdag sem. 1837-ben a Bolognai Takarékszövetkezet alapítói között volt, 1847-ben IX. Piusz pápától kapott grófi rangot, mert segített a pápai államnak megállítani az osztrákok előretörését.
Kezdetben a gróf katona volt, alezredes majd vezérkari főnök, majd politikus; 1848-ben országgyűlési képviselő Rómában. 1850-ben édesanyja meghal rákban, ekkor visszavonult a politikai életből, és ekkor kezdett el tudományokkal foglalkozni. Amúgy emberbarát és vállalkozó szellemű. Ő személyesen irányította a vár építését, az ő vezénylete alatt dolgoztak minden mesterség kézművesei.


A gróf a Rocchettát konkrét céllal építtette, azt akarta, hogy ez legyen a bölcsője találmányának: az Electro-Homeopátiának, egy olyanfajta gyógymód, amely természetes gyógynövények és egy titkos készítési folyamat segítségével kigyógyítja az embert minden betegségből.
Ez a fajta gyógyszer gyorsan terjedt, és ez tette a grófot és kastélyát ismertté az egész világon. Olyan hírességek voltak a páciensei, mint Sir Arthur Conan Doyle, Sissi, III. Ludvig (Bajorország), II. Sándor cár, Piemonte hercege, vagy éppen Dosztojevszkij, aki A Karamazov testvérek című művében is állítja ennek fontosságát, amikor azt mondja az ördögnek, hogy nagyon fájdalmas reumás betegségéből gyógyult ki gróf Mattei könyvének és néhány cseppjének köszönhetően. Magyar vonatkozásban pedig Kőfalvi Vidor, aki által a magyarra ültetett kis munka (78 oldal mindösszesen) 1884-ben jelent meg Szombathelyen Új vade-mecum címmel.

A kastélyt a Carisbo alapítvány vásárolta meg 2005-ben, és kezdtek neki a hatalmas helyreállításnak, aminek köszönhetően látogatható ma a kastély. DE csak időszakosan van nyitva, és idén decembertől újra bezár, hogy folytassák a felújítási munkálatokat. Ezidáig a kastély 60%-át sikerült helyreállítani, hátra van még 40% és a kert.

A különböző építészeti stílusok összeolvasztása, mint például a középkori gótikus és a mór stílus, teszi a Rocchetta-t hipnotikus és fantasztikus hellyé, tele nagyon szakszerűen díszített kis szobákkal, amelyeket labirintusszerű folyosók kötnek össze kunyhókkal, csigalépcsőkkel és tornyokkal.


Bejárat




A bejárat belülről
 
 



Belső kapu




Első udvar






 
Egy szoba



Természetet imitáló lépcsők, korlátok


A templom kívülről



A keresztek mellett pelikán motívumok díszítik a falat

Tornyok...

...tornyok...

...tornyok




Egy újabb szoba




Folyosó


Kerek szoba a toronyban


Folyosó



Egy újabb szoba
 


 


Még egy szoba





Lépcsőház


A két legvonzóbb tér a kápolna, amely a Cordoba-i (Spanyolország) székesegyház mintájára épült.

 







 





A kápolna fölött, de még mindig a boltívek alatt található Cesare Mattei sírja.
 
A másik pedig "Il Cortile dei Leoni" (Az oroszlánok udvara), amely a Granada-i (Spanyolország) Alhambra udvarának másolata.
 







A vezetett várlátogatás után még körbesétáltuk a várat. Ezt csak a kerítésen kívül tehettük meg, mert a kastély parkja még nincs kész, nem látogatható.











Cím: SP 62, Riola Ponte Grizzana Morandi (BO)
FONTOS: Időpontot foglalni kell, mert a kastélyt időről-időre bezárják a felújítási munkálatok folytatása miatt!!!
A kastély szombaton és vasárnap látogatható, 10-13 és 15-17 óráig.
Vezetett csoportok vannak, a túra kb. 1 órás.
Info és foglalásVisite - Rocchetta Mattei (rocchetta-mattei.it)
e-mailrocchettamattei@comune.grizzanamorandi.bo.it
Telefon: +39 366 1433941, +39 351 7373891

Ha tetszett a bejegyzés, köszönöm, ha megosztod a linket másokkal is. A cikket viszont légy szíves, ne másold!

Ha máskor is szeretnél velünk utazni, inspirációért kövess minket a Mindenütt jóóó blog Facebook oldalán vagy a blog youtube csatornáján, ahol még több érdekes tartalommal és egy szuper közösséggel találkozhatsz!




LINKEK: 

Rocchetta Mattei OLASZul: www.rocchettamattei-riola.it
Elektrohomeopátia MAGYARul: http://mno.hu/migr_1834/elektrohomeopatia-486829
Elektrohomeopátia MAGYARul: http://www.medicalonline.hu/eu_gazdasag/cikk/feltekenyseg_gyogyszer_es_hadron_homeopatia
Rocchetta Mattei OLASZul: https://it.wikipedia.org/wiki/Rocchetta_Mattei
Cesare Mattei OLASZul: https://it.wikipedia.org/wiki/Cesare_Mattei


(A bejegyzésben szereplő képek egy részét Laurent készítette.) 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Köszönöm, hogy benéztél! / Thanks for your visit!