2016. július 23., szombat

Bologna 7 titka

 

Egy város legfelkapottabb látnivalóinak ismertetőjét, illetve az általános információkat megtalálhatjuk az útikönyvekben, de a helyek igazi arcát csak az ismerheti, aki hosszabb időt is eltölt ott. 


A nagyon alapos utazó felkutathatja Bologna 7 titkát! (Bár szerintem ennél több is van és a cikk végén mutatok is még kettőt. 😉) Vegyük sorra őket: 1, a három nyílvessző a Strada Maggiorén; 2, a Palazzo del Podestá vezeték nélküli telefonként működő boltozata; 3, ablak a „Kis Velencére”; 4, „A kenyér élet” „A bor szórakoztat” „A kannabisz védett” feliratok a Via Independenzán; 5, a Neptun szökőkút hüvelykujja; 6, egy törött váza az Asinelli toronyban; 7, a Bolognai Egyetem Alma Mater Studiorumának egyik asztalába vésett „Panum resis” felirat.

 

1) A portikusz mennyezetébe lőtt három nyíl

A Strada Maggiorén, közvetlenül a Corte Isolani bejáratánál gyakran látni embereket, akik felfelé néznek: a 3 nyilat keresik, melyek egy ókori tornác boltozatába vannak lőve. Egyesek szerint ezek csatából visszamaradt nyilak. De van ennél egy költőibb történet is: egy férfi, aki feleségét házasságtöréssel gyanúsította, gyilkosokat bérelt fel, hogy öljék meg a hűtlent. Azonban elvakította őket a nő szépsége és elvétették a célpontot. Egy másik legenda szerint három rabló akart megölni egy nemes embert, de egy gyönyörű lány -aki meztelenül állt az ablakban-, elterelte a figyelmüket. Így rosszul céloztak, és a nyilak a portikusz fából készült mennyezetében kötöttek ki.


 

2) A Palazzo del Podestà „vezeték nélküli telefonja”

Nem csoda, ha a Palazzo del Podestà boltozata alatt elhaladva az Arengo-torony alatti négy sarokban beszélgetni szándékozó embereket látunk: a különös tény az, hogy a hangok sarokról sarokra terjednek. És hogy mi a magyarázat erre a jelenségre? Ezt a kommunikációs csatornát, amely ilyen diszkrét távolságot biztosít, a középkorban állítólag a leprások gyóntatására találták ki.


3) Az ablak a Kis Velencére

Bologna alatt a Reno csatornahálózata fut. Az év egy bizonyos szakában lehetséges a föld alatti (és feletti) csatornákban mászkálni. Van a városban néhány pont, ahonnan az utcáról is látni ezeket a csatornákat, és mivel olyan, mint Velencében, csak jóval kisebb, a „Kis Velence” (La Piccola Venezia) becenevet ragasztották rá. A Piella utcában találhatunk egy romantikus kis ablakot, mely egy csatornára néz. Ez egy a sok közül, amelyet a XII. században kereskedelmi hajózásra használtak. A kis ablak körül a fal tele van rajzolva szívekkel és szerelmes szavakkal.


4) „A kenyér élet” „A bor szórakoztat” „A kannabisz védett” feliratok a Via Independenzán

 „Panis vita, canabis protectio, vinum laetitia”, ami latinul annyit tesz: „A kenyér élet, a bor szórakoztat, a kannabisz védett”. Ezek a Via Indipendenza és a Via Rizzoli sarkának közelében, a Canton de' Fiori boltozatán lévő feliratok és a járdába épített mozaikok arra a gazdagságra utalnak, amelyet a kendertermesztés hozott Bolognának. A kenderből főleg textilt készítettek.


5) A Neptun szökőkút hüvelykujja

A Fontana del Nettuno egy gyönyörű szökőkút -amely impozáns szobrával a Salaborsa előtti tér nevét adja-, vicces optikai hatást rejt. A szökőkút szobrai már első ránézésre is erotikus töltetűek, a víz a nőalakok melléből spriccel. Ha jól helyezkedünk el a könyvtár lépcsője közelében (a közelmúltban még egy sötétebb csempe is jelezte a megfelelő pontot a padlón), akkor nem a tenger istenének mutató ujját, hanem Neptunusznak felálló falloszát láthatjuk. A szobrász Giambologna Neptunuszt eredetileg ugyanis nagyobb nemi szervvel tervezte, de az egyház ellenállásába ütközött, így le kellett kicsinyítette annak méretét. Azonban, hogy megmutassa, hogy rajta nem lehet kifogni, úgy formázta meg a kinyújtott bal kezet, hogy annak hüvelykujja egy bizonyos szögből nézve egy ágaskodó pénisznek látszódjon.

 

6) Törött váza az Asinelli toronyban

Ha ferde toronyról van szó, mindenkinek Pisa jut eszébe. Pedig nem az az egyetlen olasz város, ahol ferde tornyokkal találkozhatunk. Bolognában is van kettő, mely a város szimbóluma, és melyek közül az egyik tetejére fel is lehet menni. 97,20 méterével a magasabbik Olaszország legmagasabb ferde tornya! Az Asinelli-torony tetejére a babonásabb egyetemisták nem mennek fel a diplomaosztójuk előtt, mert úgy tartják, hogy aki mégis megteszi, az nem kap diplomát. Az Asinelli torony (Torre degli Asinelli) tetején egy törött váza található, melyet még soha senki sem látott, és amelyről senki sem tud biztosat. Állítólag nem is egyben van, hanem csak pár darabja a burkolatban… A legenda szerint a II. Világháborúra vezethető vissza a történt, mely szerint a váza Bologna jó tulajdonságait, konfliktusainak kezelését, a problémák békés megoldását jelképezi.


7) A Bolognai Egyetem egyik asztalába vésett „Panum resis” felirat

Egyes olasz városoknak van becenevük. Mindenki hallotta már, hogy Róma az Örök város (la cittá Eterna), vagy Velence a Derűs (la Serenissima), Firenze a Szépséges (la Bella). Bolognának három ilyen beceneve is van: a Tudós, a Kövér és a Vörös (la Dotta, la Grassa, la Rossa).  „Tudós” az egyeteme miatt, melyet 1088-ban alapítottak, és amely a legrégebbi a nyugati világban. A „Kövér” a város tápláló és gazdag tradicionális konyháját jellemzi. A „Vörös” pedig hagyományosan a téglák színére utal, melyből a középkor óta épültek a város tornyai és palotái. Az újabb időkben azonban új tartalommal gazdagodott, gondoljuk csak a „Vörös ördögök”-ként emlegetett Ducatira, a Ferrarira, valamint a Lamborghinire és Maseratira, melyek miatt Bologna és környéke a „Motorok földje”. A „tudós város” egyetemének székhelyén, az Alma Mater Studiorumban, a Palazzo Poggiban egy asztalba vésett felirat található: „Panum resis”, ami arra utal, hogy a tudás minden döntés forrása. Ez egy újabb olyan titok, mely az is marad; ugyanis eddig még senkinek sem sikerült megtalálnia azt az asztalt, melyre a feliratot vésték!

 

+1) A rejtett ókori római út

Réges-régen, mint a legtöbb olaszországi város, Bologna is a Római Birodalom része volt. Ma is láthatók itt-ott az ókori római romok. Bolognában sokan ismerik a Sala Borsa könyvtár üvegpadlóján keresztül látható római romokat. Amit azonban csak kevesen tudnak, az az, hogy van egy ókori római út is! A Strada Maggiorén a Roche Bobois nevű bútorboltban sétálj le a lépcsőn. Jobbra egy üvegfal látható, az üvegfal mögött pedig egy római kőből készült, épségben megmaradt út, benne a kopott vonalak, melyeket a római szekerek vájtak bele.


+1) Szent Katalin múmiája

Bolognában is láthatunk múmiát. A Krisztus teste szentély (Santuario del Corpus Domini) az egyik legfontosabb templom a városban. Az épület a Szent temploma (Chiesa della Santa) néven is ismert, mert több mint 500 éve itt őrzik Vigri Szent Katalin (Santa Caterina de „Vigri”) romlatlan állapotban maradt testét.


Cím: Bologna, Olaszország

  

Ha tetszett a bejegyzés, köszönöm, ha megosztod a linket másokkal is. A cikket viszont légy szíves, ne másold!

Ha máskor is szeretnél velünk utazni, inspirációért kövess minket a Mindenütt jóóó blog Facebook oldalán, vagy a blog youtube csatornáján, ahol még több érdekes tartalommal és egy szuper közösséggel találkozhatsz!

 

LINKEK / FORRÁSOK:

Bologna MAGYARul: Bologna – Wikipédia (wikipedia.org)
Olaszország világörökségi helyszínei MAGYARul: Olaszország világörökségi helyszínei – Wikipédia (wikipedia.org)

Le Routard: Italie du Nord, 2014, ISBN 978-2-01-245752-2

  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Köszönöm, hogy benéztél! / Thanks for your visit!