2015. szeptember 27., vasárnap

Santa Caterina da Bologna, Santuario del Corpus Domini - Bologna, Olaszország
 
Santa Caterina da Bologna
Szent Katalin, Bologna
 
Cím: Santuario del Corpus Domini
Via Tagliapietre 21, 40123 Bologna
Tel.: 00 39 051 33 12 77
Cappella della Santa
Kedd, csütörtök, szombat, vasárnap:
09:30-11:30 és 16:00-17:45
 
 
A Santuario del Corpus Domini (Krisztus teste szentély) az egyik legfontosabb templom Bologna-ban. 1477 és 1480 között épült a firenzei Nicolo Marchionne és a Doccia-i Francesco Fucci tervei szerint. Az épület Chiesa della Santa (a Szent temploma) néven is ismert, mert még mindig őrzi Santa Caterina de „Vigri” (Vigri Szent Katalin) testét. 1456-ban a Santa Caterina-t Bologna-ba küldték, ahol megalapította a klarisszák első kolostorát, ott élt haláláig. Több mint 500 éve tartják a Cappella della Santa-ban (Szent kápolnája) romlatlan állapotban maradt testét.

A templomnak gyönyörű reneszánsz homlokzata van, ez az egyetlen része maradt meg az eredeti épületnek, amelyet a Mantova-i Sperandio elegáns terrakotta domborművei gazdagítanak.
 


Az épület belső részét teljesen felújította G. Giacomo Monti 1687-ben, aki úgy döntött, hogy M. Antonio Franceschini csodálatos freskóival, Enrico Haffner díszeivel és Giuseppe Mazza stukkó domborműveivel gazdagítja azt. Sajnálatos módon ezek az értékes művészeti alkotások részben megsemmisültek a második világháborúban, mikor a templomot bombázták.
A templom őrzi Franceschini híres festményét a Transito di S. Giuseppe (Szent József halála), Lodovico Carracci néhány festményét, és az orvos Luigi Galvani, és az ismert 18. századi tudós Laura Bassi sírját is.
 
Főoltár

A kupola; a freskón 'Santa Caterina in gloria'


Az orvos Luigi Galvani sírja

Ez a mellékoltár az, közepén azzal a lámpás kör alakú ablakkal, aminek a másik oldalán a Cappella della Santa van, Santa Caterina testével 
 

Franceschini festménye: La Madonna immacolata

Franceschini híres festménye; a Transito di S. Giuseppe (Szent József halála)

Cappella del Rosario

 
Santa Caterina a kísértések ellen véd, és a művészek védőszentje. Ünnepe március 9-e.
Bologna-i Szent Katalin születését megjósolta a Boldogságos Szűz a jámbor apának, azzal, hogy a gyermek egy ragyogó fény lesz az egész világon. Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnepén 1413-ban (szeptember 8-án), Katalin megszületett Bologna-ban. Apja, Giovanni Vigri, rokona volt a Ferrara-i Niccoló III d’Este márkinak. Az ő kívánsága volt, hogy a kis Caterina-t, aki mindenkit elbűvölt szépségével és tisztaságával, hozzák az udvarába, hogy ott a saját lányával nevelkedjen. Itt Caterina megtanult írni, olvasni, majd idegen nyelveket tanult (többek között latint), zenét, éneklést, rajzolást, festést, művészeteket és mindent, ami hozzátartozik egy magas rangú fiatal nő műveltségéhez. Az emberek csodálták bölcsességét és éleslátását, szerénységét és tiszta lelkét, úgy tekintettek rá, mint egy angyalra.
Az udvar és annak minden pompája sem volt képes elkápráztatni Bolognai Szent Katalint. A legkiválóbb kérők voltak kénytelenek visszavonulni a legcsekélyebb remény nélkül; Caterina-nak nem volt más vágya, mint hogy örökre Jézus Krisztus jegyese legyen. Amikor Szent Katalin 17 éves lett, megszerezte az anyja hozzájárulását -mivel apja eddigre már meghalt-, hogy csatlakozhasson jámbor fiatal nők csoportjához Ferrara-ban, akik vallásos életet éltek, de még nem fogadtak el határozott szabályt. Caterina megjelent közöttük, mint minden erény tükre, de mindeközben ő is ki volt téve nagyon súlyos kísértéseknek a gonosz szellem által.
Négy évvel később egy királyi hercegnő alapított egy kolostort ennek a társaságnak Szent Klára szabályai szerint, és néhány buzgó nővér Mantua-ból megismertette a fiatal nőkkel a Szegény Klára élet szabályait. Bologna-i Szent Katalin kapta a pékség feladatait; ő vidáman vállalta ezt a feladatot, még akkor is, mikor a hőség kezdte éreztetni hatását a szemén, megmaradt beosztásában, amíg az apáca főnöknő erre kötelezte.
Egy nap, mikor betette a kenyereket a sütőbe, a harang hívta őt a kórusba egy nagyon különleges istentiszteletre; ő keresztet vetett a kenyerekre, és azt mondta: "Az Úrnak ajánllak benneteket." Csak öt órával később tudott visszatérni a pékségbe, és biztosra vette, hogy minden odaégett addigra. Azonban, amikor kivette a kenyereket a kemencéből, azok szebbek voltak, mint valaha.
Egy idő után megbízták azzal, hogy az újoncokat tanítsa. Caterina próbált kibújni, sőt, felmentését kérte, kifejtve, hogy ő teljesen képtelen ezt a feladatot ellátni; de kénytelen volt engedelmeskedni fogadalmának. A lány önmagába vetett hitetlensége meghozta Isten áldását erőfeszítéseire, és az újoncok jó tréninget kaptak. Ő mindenekelőtt arra törekedett, hogy hatást gyakoroljon fiatal szívükre, hogy annak vágya ne legyen más, mint Isten dicsősége és az Ő szent akaratának teljesítése, és azt javasolta, hogy a szent szabályt és az engedelmességet tekintsék feletteseiknek, mint vezetőjük. Saját élménye tanította meg neki, hogyan kell megvédeni őket az ördög csapdájától.
Sokáig ő maga is kísértésnek volt kitéve, hogy elaludjon a lelkigyakorlat során. Egyszer, amikor ismét hősiesen küzdött ez ellen a szentmise alatt, a mindenható Isten megengedte neki, hogy hallja az angyali kórust az úrfelmutatás után. Ettől kezdve a kísértés le volt legyőzve, és még arra is képes volt, hogy órákig imádkozzon az éjszaka alatt. Egy karácsony este a Boldogságos Szűz megjelent neki, és a csecsemő Jézust karjába helyezte.
Caterina 24 évet töltött a Ferrara-i zárdában, és sok nővérnek tanította a szentséghez vezető utat, amikor Bologna város kérésére elküldték őt 15 másik nővérrel együtt, hogy hasonló kolostort létesítsenek szülővárosában. Kinevezték főnöknőnek, és közösségét bölcsességgel és anyai szeretettel irányította. Ő különös figyelmet szentelt a beteg testvéreknek. Lelki vigaszt nyújtva nekik, azt mondta: "Kedves testvérek, most már igazi menyasszonyai vagytok a Megváltó Istennek, aki a fájdalmat és a szenvedést választotta osztályrészéül.
Bár beteges volt 22 éves korától kezdve, soha nem panaszkodott.
Szent Katalin különösen figyelmet szentelt a béke megőrzésére önmagában és a közösségének tagjai között. Ezért is szerette őt mindenki. Amikor 1463. március 9-én meghalt, zokogás és sírás hallatszott mindenütt a kolostorban. De halála után is örömmel gondoltak rá nővérei. A teste, amely szemérmes és makulátlanul tiszta lelkének temploma volt, édes illatot árasztott, mely az egész régióban érezhető volt.
Csodás gyógyulások kezdtek el előfordulni Szent Katalin sírjánál, még a gyógyíthatatlan is azonnal meggyógyult. Koporsó nélkül temették el, mint mindenki mást, aki a rendhez tartozott, de az ő testét exhumálták tizennyolc nappal később, amikor mennyei illatot éreztek kiáradni onnan. Szent Katalin testét romlatlan állapotban találták.
A selyem fátyol, amely a testet fedte, verejtékben úszott, ez árasztotta az édes illatot. Az egyik apáca észrevett egy kis bőrdarabot, amely Caterina egyik lábán lógott, és letépte. Azonnal friss vér kezdett folyni belőle, mintha a szent még életben lett volna.
Szent Katalin teste romlatlan maradt, és mint egy élő szervezet, megőrizte rugalmasságát. Így ma is látható Bologna-ban, drága ruhába öltöztetve, egy trónon ülve egy kristály szentély alatt. Bőre még mindig normális, kivéve, hogy sötétebb lett az olaj lámpák és gyertyák fénye miatt, amelyek ott égtek az évszázadok során. Számtalan csodával jutalmazta a hűséges odaadást.
XI. Kelemen pápa avatta szentté 1712. május 22-én.
 


Madonna és a gyermek
(Szent Katalin műve)

Ez a kis ablak Szent Katalinnal szemben van, olyan, mintha láthatná innen a misét, mikor az ablak nyitva van. 
Még sétálgattunk a városban egy kicsit, majd az Il Tarí nevű étterembe mentünk vacsorázni.
 

 
 


Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg másokkal is! Ha nem szeretnél lemaradni a következő utazásunkról, akkor kövess minket a Mindenütt jóóó blog Facebook oldalán, ahol még több érdekes tartalommal és egy szuper közösséggel találkozhatsz!
 


 
 
LINKEK:
 
Santuario del Corpus Domini OLASZul: http://www.santuariocorpusdomini.it/
 
 
(A bejegyzésben szereplő képek egy része Laurent-é.) 
 
 
 

2 megjegyzés:

Köszönöm, hogy benéztél! / Thanks for your visit!