2022. február 17., csütörtök

Kutná Hora - Sedlec


A város Közép-Csehországban, a történelmi Morvaországban található. Legfőbb és legismertebb látnivalója a Mindenszentek templomában található Sedleci osszárium.



 

Kutná Hora

Ez a kisváros Közép-Csehországban, a történelmi Morvaországban található, 75 km-re Prágától. A két város gazdagság tekintetében a középkorban versengett egymással. A városnak annyi szép műemléke van, hogy „Kis Prágának” is nevezik. A középkorban a XVI. század végéig a réz- és ezüstbányáknak köszönhetően nagyon gazdag város volt, melyet a Cseh Királyság Kincstárának neveztek. Miután a bányák kezdtek kiürülni, a város fokozatosan veszített jelentőségéből.
A város 1995 óta az UNESCO világörökség része, melyet egy nap alatt könnyedén bejárhatunk.

A Kutná Horában töltött két napunk alatt végig ítéletidőben volt részünk; hatalmas szélvihar, zuhogó eső, sötét szürkeség.

Régi vágyam volt eljutni Kutná Horába, az osszárium már nagyon régóta a bakancslistámon szerepelt. A többi pedig szép meglepetés volt a ronda idő ellenére is. Csodaszép város, érdemes rászánni az időt!

Az alábbi három templomba vásárolhatunk kedvezményes jegyet, mellyel mindegyiket meglátogathatjuk. Közülük kettőben fotózási tilalom van érvényben! 

 

Katedrála Nanebevzetí Panny Marie a sv. Jana Křtitele v Sedlci
Nagyboldogasszony és Keresztelő Szent János székesegyház


❌ Ezen a helyen fotózási tilalom van érvényben, de nekünk külön engedélyünk volt a fotózásra.

1142-ben Sedlecben, az ország területén elsőként cisztercita kolostort alapítottak. A templom a ciszterci kolostor közepén épült 1282-1320 között, és ez volt az első francia stílusban épült gótikus katedrális Csehországban, valamint ez volt az első székesegyház jellegű és egyben a legnagyobb szakrális építmény Cseh- és Morvaországban.

1420-ban a husziták felgyújtották a székesegyházat. A XVII. és XVIII. század fordulóján Jan Blažej Santini-Aichel vezetése alatt barokk gótikus stílusban átépítették.

A kommunizmus idején a templomot lisztraktárként használták, a kolostor épületében pedig 1812-ben mindmáig működő dohányfeldolgozó üzemet létesítetek. A székesegyház mellett van egy kis dohánymúzeum is.

A katedrálisban látogatható az első tetőtér, amelyen keresztül a homlokzat karzatára (a templom legvilágosabb helyére) lehet felmenni. Innen jól belátni a szokatlanul világos gótikus székesegyház főhajóját. A templomnak 106 ablaka van!!!

Kincseskamrájában Európa egyik legszebb monstranciája (szentségmutató) látható. A jelenlegi ismeretek szerint ez a világ legrégibb fennmaradt gótikus monstranciája (1400 előtt készült), mely egyben az ország területén található egyik legrégebbi kincs.



























 

Kostnice v Sedlci
Mindenszentek temetői temploma az osszáriummal


❌ Ezen a helyen fotózási tilalom van érvényben, de nekünk külön engedélyünk volt a fotózásra.

Sedlecben 1142-ben ciszterci kolostor épült, temetője pedig azután vált híressé Közép-Európában, hogy 1278-ban Heidenreich apát a Golgotáról szent földet hozott haza, és azt a temetőben szétszórta.

1318-ban a pestisjárványt követően még több holttestet hoztak ide.

A Mindenszentek temploma a XIV. század végén épült gótikus stílusban: az emeletes építmény felső része kápolna, föld alatti része pedig az osszárium. 1420-ban a husziták mintegy 500 szerzetest öltek meg, és felgyújtották a kápolnát és a székesegyházat.

1511-ben egy félvak szerzetes úgy döntött, hogy a csontokat kis piramisokba halmozza, valószínűleg helytakarékossági okokból. Körülbelül 40000 csontvázat használtak fel a kápolna díszítésére. A leglenyűgözőbb az, hogy a piramisok építéséhez nem használtak ragasztót, zsinórt vagy bármilyen összekötő anyagot.

Az 1700-as években Jan Blažej Santini-Aichel vezetése alatt barokk stílusban átépítették a kápolnát.

A XVIII. században megszűnt a ciszterci apátság, a templom a Schwarzenberg nemesi család tulajdonába került. Ez a család fizette a templom XIX. századi restaurálását. Ekkor, egy restaurálás során készültek el a csillárok és a Schwarzenberg család címere a győri pasa szemét vájó hollóval.

A templomhajó közepén lógó, csontokból álló csillár az emberi test minden csontjából tartalmaz legalább egy darabot, a boltozatot pedig koponyafüzérek drapériái borítják.

Ez a hely igazi memento mori.

2014 óta folyamatban van a felújítás, melyhez a belépőjegyek megvásárlásával mi is hozzájárulhatunk.






















 

Chrám svaté Barbory
Szent Borbála katedrális

A becsvágyó bányavállalkozók egy évszázados szellemi harcot a vívtak a sedleci ciszterci kolostorral. A hosszas huzavona eredményeként új templomot alapítottak a bányászok védőszentjének, Szent Borbálának a tiszteletére. A templom a városfalakon kívül épült fel, a prágai püspöki káptalan telkén, tehát a sedleci kolostor hatáskörén kívül. Az építkezést részben a környék ezüstbányászai finanszírozták. Az építkezés 1388-ban kezdődött és többször is félbeszakadt. A késő gótikus építményt 1905-ben sikerült csak teljesen befejezni, tehát 500 évvel később!

Számos freskó mutatja be a helyi bányászokat és érmekészítőket. Van egy érdekes bányász szobor, a férfi fehérbe van öltözve (hogy jobban látható legyen a sötétben), és bőrkötényt visel, amellyel lecsúszott a bányába.









































 


Más, általunk is megtekintett csontházak, múmiák:

Ötzi, a titokzatos jégember - Bolzano, Olaszország
Hallstatti osszárium - Hallstatt, Ausztria


Ha tetszett a bejegyzés, köszönöm, ha megosztod a linket másokkal is. A cikket viszont légy szíves, ne másold!

Ha máskor is szeretnél velünk utazni, inspirációért kövess minket a Mindenütt jóóó blog Facebook oldalána blog youtube csatornáján vagy a TikTokon, ahol még több érdekes tartalommal és egy szuper közösséggel találkozhatsz!

 

LINKEK / FORRÁSOK

Csehország világörökségi helyszínei MAGYARul: Csehország világörökségi helyszínei – Wikipédia (wikipedia.org)
Kutná Hora MAGYARul: Kutná Hora – Wikipédia (wikipedia.org)
Szent Borbála katedrális MAGYARul: Szent Borbála-templom (Kutná Hora) – Wikipédia (wikipedia.org)
Sedleci osszárium MAGYARul: Sedleci osszárium – Wikipédia (wikipedia.org)
Jan Blažej Santini-Aichel MAGYARul: Jan Blažej Santini-Aichel – Wikipédia (wikipedia.org)

Le Routard: Rép. tchèque, Slovaquie, 2016/17, ISBN 978-2-01-912449-6

A helyszínen kapott térkép és információs anyagok.


15 megjegyzés:

  1. Nagyon szeretem a gótikus építményeket! Nagyon szuper, hogy megengedték nektek hogy fotozzatok :)

    VálaszTörlés
  2. Hű, gyönyörű fotók! 🥰🥰 Csodás ez a helyszín! 🥰

    VálaszTörlés
  3. Úristen, amióta tudom, hogy ez a hely létezik, azóta bakancslistás. Valamiért teljesen lenyűgözött, hogy milyen módon „dekorálták” a templomot. A képek ugyan visszaadják a helyet, de szerintem élőben ezerszer másabb, mint így egy monitoron nézve.
    Köszönöm a bejegyzést! 🥰

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon szépen köszönöm a hozzászólásodat Amy!
      A hely nekem is régóta a bakancslistámon volt.
      Úgy van, ahogy mondod, szerencsére a képek jól sikerültek, de ott lenni, és a saját szemeddel látni, érezni magát a helyet... Teljesen más.
      Viszont ha szereted az ilyen jellegű helyeket, akkor szívesen ajánlom a figyelmedbe Vácon a Memento Mori kiállítást. https://mindenuttjooo.blogspot.com/2018/01/memento-mori-vac.html

      Törlés
  4. Ezek a képek valami csodaszépek ❤ csodás hely lehet 😍

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Tényleg gyönyörű a város és az összes hely, amit megnéztünk.
      Örülök, hogy tetszett neked is! 🥰

      Törlés
  5. Csodás hely lehet!*-* Nagyon tetszenek a képek, de a valóságban sokkal szebb lehet mint így látva a képeket! :) Nagyon szépen köszönöm én is a bejegyzést! :) Öröm volt olvasni, de tényleg. Nekem a Szent Borbála tetszik nagyon!:D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen, nagyon örülök, hogy tetszett! Valóban gyönyörű templomok, és hát persze, lehetnek bármilyen jók a képek, a valóságban ott lenni és látni, az mindig sokkal jobb. 😉

      Törlés
  6. Gyönyörű épületek, megtiszteltetés lehetett, hogy kaptatok engedélyt a fotózásra. Nagyon szép a belseje, azok a művészi ablakok kifejezetten tetszettek. Elvesznénk benne. Nagyon jó poszt lett ismét ^^.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon szépen köszönöm Ninaa, örülök, hogy tetszett a poszt és a helyek, melyeket bemutattam! 🥰

      Törlés
  7. Csodálatos hely lehet, de a képek még mindig olyan szépek :-) Nagyon szeretem nézegetni a képeket, mert csodálatosak :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon szépen köszönöm, és rettenetesen örülök, hogy tetszenek a képek! Gyönyörű helyek valóban. 😊

      Törlés
  8. Gyönyörűek ezek a helyek, és a képek is.

    VálaszTörlés

Köszönöm, hogy benéztél! / Thanks for your visit!