(vagy Kolozsvári rakott káposzta)
Ez az erdélyi rakott káposzta „Kolozsvári rakott káposzta” néven is ismert a benne használt kolozsvári szalonna* miatt.
HOZZÁVALÓK
2 kg apró savanyú káposzta
1,40 kg darált sertés comb
600 g lángolt kolbász
200 g zsír
200 g kolozsvári szalonna
200 g rizs
150 g vöröshagyma
1 nagy gerezd fokhagyma
só
bors
pirospaprika
majoránna
szárított csombor (borsikafű)
őrölt szurokfű
1 l tejföl
1 l csontlé
TÁLALÁSHOZ
tejföl
kenyér
ELKÉSZÍTÉS
Kóstoljuk meg a savanyú káposztát, és ha szükséges, mossuk át, hogy ne legyen túl savanyú.
A hagymát megpucoljuk, és apró kockákra vágjuk, kettéosztjuk.
A zsír valamivel kevesebb mint felén a vöröshagyma felével megdinszteljük a káposztát: csontlevet adunk hozzá, sót, szurokfüvet, csombort és pirospaprikát. Ha kész, fedővel letakarva félretesszük.
A rizst félig puhára pároljuk, majd ezt is félretesszük.
A szalonnát is felkockázzuk. Egy serpenyőben zsírt olvasztunk, és ezen félig megpirítjuk a szalonnát majd hozzáadjuk a hagyma másik felét és az apróra vágott vagy préselt fokhagymát is, és megszórjuk paprikával. Beletesszük a darált sertéshúst. Csontlevet adunk hozzá, sót, borsot és majoránnát.
A lángolt kolbászt felkarikázzuk, serpenyőben kevés zsíron, nagy lángon megpirítjuk, és a félig kész húshoz adjuk. A kettőt együtt lassú tűzön puhára pároljuk.
Egy méretes tepsit kikenünk zsírral és elkezdjük a rétegezést:
Alulra savanyú káposzta kerül, majd rizs, rá hús. Tejföllel meglocsoljuk. Így folytatjuk a rétegezést, míg a tepsi meg nem telik. Az utolsó réteg káposzta lesz, amit tejföllel meglocsolunk, pirospaprikával meghintünk. Középmeleg sütőben kb. 1 óra alatt készre sütjük.
Tipp: A tetejére kolozsvári szalonnából készíthetünk kakastaréjt is.
Tányérra szedjük, és tejfölt teszünk rá. Friss kenyeret kínálunk mellé.
Jó étvágyat!
Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg másokkal is! Ha nem szeretnél lemaradni a következő (íz)utazásunkról, akkor kövess minket a Mindenütt jóóó blog Facebook oldalán, az ÍzUtazás Facebook csoportban vagy a blog youtube csatornáján, ahol még több érdekes tartalommal és egy szuper közösséggel találkozhatsz!
*Kolozsvári szalonna: a sertés gerincoszlopáról lefejtett füstölt húsos szalonnát sózzák, pácolják és füstölik. Az elkészítését először a XIX. században jegyezték le, és azóta sem változott sokat.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése