2022. február 24., csütörtök

Mohácsi Nemzeti Emlékhely



 

Mohács

Mohács városa Baranya megyében található. Ez Magyarország legdélebbi Duna-partján lakott települése.

Mohácson és környékén már az őskortól éltek. Az első írásos források 1093-ban említik, amikor Szent László király Mohácsot a pécsi püspöknek adományozta. A XV. században már mezőváros volt, melyet az erőteljes déli török terjeszkedés miatt palánkkal erősítettek meg. A várostól délre történt 1526. augusztus 29-én a történelmi jelentőségű mohácsi csata, melynek során a magyar sereg igen súlyos vereséget szenvedett a török túlerővel szemben.

A város egyik fő látnivalója a településtől délre található Mohácsi Nemzeti Emlékhely.

 

Mohácsi csata

1526. augusztus 29-én Mohács határában vívtak történelmi jelentőségű, sorsdöntő csatát a magyar seregek Szulejmán szultán hadaival. Másfél óra leforgása alatt 14000 magyar katona esett el a harcokban. Magyarország végzetes vereséget szenvedett, elveszítette királyát és részeire hullott. A csatában a királyon kívül meghalt Tomori Pál kalocsai érsek és Szapolyai György fővezér is, továbbá az esztergomi érsek, valamint számos más püspök és zászlósúr.

 

Mohácsi Nemzeti Emlékhely

A mohácsi csata első két tömegsírja 1960-ban került napvilágra. Az emlékhely építési munkái 1975 őszén kezdődtek meg, és ebben az évben újabb három tömegsír került elő. 1976. augusztus 29-én, a mohácsi csata 450. évfordulóján avatták fel az emlékhelyet. A Mohácsi Nemzeti Emlékhely 2011-ben jelentősen megújult, ekkor került sor az új, Szent Koronát mintázó fogadóépület felavatására. A mohácsi csata emlékparkja nyerte el 2021-ben „az év emlékhelye” díjat.


 

Hádész kapuja

A Mohácsi Nemzeti Emlékhely gótikus ívű, az ív közepén megtört kapuja azt a törést szimbolizálja, mely a csatavesztés eredményeként az ország fejlődésében bekövetkezett. A bronzból készült alkotás 14 000 darab, csontra emlékeztető alkotóelemből áll, ami a csatában elhunyt keresztény áldozatok számával egyenlő.


 

Fogadóépület

A fogadóépület aljában vásárolhatjuk meg a belépőjegyeket. Mielőtt belépnénk, a Térképkő című alkotás mellett haladunk el. A föld alatti szint kiállítóterében a csatával kapcsolatos kiállítás látható. A régészeti leletek mellett a magyar és a török történelmi forrásokat együtt mutatják be. Három különböző kisfilmet is megnézhetünk.

Az épület legfelső emeletén, a kupolaszinten időszaki tárlatokat láthatunk, valamint a nagy üvegablakok mögül a virágot mintázó sírkertet is beláthatjuk teljes egészében.


















 

Átrium

A fogadóépületből a sírkert felé a földbe süllyesztett átriumos építmény hangulata a török időkben elpusztult kolostorokra emlékeztet. A közepén egy fehér kőrózsa alakú kút található. A meghasadt virág az ország három részre szakadását szimbolizálja. A falakon körbe a tablókon mind olyan költemények olvashatók, melyek a mohácsi csatáról szólnak.



 

Sírkert

A virágot mintázó sírkertet a Kárpát-medencében őshonos növényekből álló erdő veszi körül. Az emlékparkba 14 000 tiszafát, valamint egy mogyorófa-ligetet ültettek. A délnyugati oldalon lévő feketefenyő ék a török támadást jelképezi.

A tömegsírok mellett II. Lajos király, Szulejmán szultán, Tomori Pál kalocsai érsek, Kanizsai Dorottya, és sok-sok névtelen vitéz fából kifaragott szobrait láthatjuk. A fegyvereket, csatabárdokat, buzogányokat, kiegyenesített kaszákat, és a csatában elpusztult lovakat megidéző figurák eleven mozgást teremtenek a csendes sírkertben. Megkondíthatjuk a kis lélekharangot, amelynek hangja tovább fokozza a magasztos hangulatot.

Sajnos a faragott szobrok közül sok nem volt a helyén (a Regős szélhárfája, az angyalszárnyú Mária királyné, stb.), mert elvitték őket restaurálni.

A csatatér feltárása jelenleg is folyik, amit a mohácsi ütközet 500. évfordulójára terveznek befejezni.








































Mivel nagyon ki volt számolva az időnk, hoztunk magunkkal harapnivalót, amit az átriumban lévő asztalok egyikénél fogyasztottunk el. Innen pedig a híres busójárás nyitó rendezvényére siettünk.
 

Cím: 7785 Mohács-Sátorhely, Magyarország
Megközelítés: Mohács központjától délre, Sátorhely község közigazgatási területén, a mai 5702-es út mellett található.
Telefon: +36 69 382 130
E-mail: info@mohacsiemlekhely.hu
Honlap: www.mohacsiemlekhely.hu


Egyéb látnivalók Mohácson és környékén >> ITT << 


Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg másokkal is!

Ha máskor is szeretnél velünk utazni, inspirációért kövess minket a Mindenüttjóóó blog Facebook oldalán, vagy a blog youtubecsatornáján, ahol még több érdekes tartalommal és egy szuper közösséggel találkozhatsz!

 

LINKEK / FORRÁSOK

Mohács MAGYARul: Mohács – Wikipédia (wikipedia.org)

A helyszínen kihelyezett információs táblák és tájékoztató füzet.

LeRoutard Budapest, Hongrie 2015/2016 útikönyv ISBN 978-2-01-002779-6


2 megjegyzés:

Köszönöm, hogy benéztél! / Thanks for your visit!