2022. március 5., szombat

Dresden im Barock 360°

(Panorama Dresden im Barock von Yadegar Asisi)

 

Yadegar Asisi 360 fokos Dresden im Barock panorámája Drezdát kelti életre a barokk aranykorában, valamikor 1695 és 1760 között, és általa újraélhetjük a történelmet. 2015 óta a művész két drezdai témájú képe tekinthető meg itt féléves váltásban: a barokk kori Drezda és a II. világháborús pusztítás utáni város panorámája.


 

Yadegar Asisi

Yadegar Asisi Bécsben született, perzsa szülők gyermekeként 1955. április 8-án. Az osztrák építész, képzőművész 2003 óta a világ legnagyobb panorámaképeinek alkotója. Témája többnyire történelmi városképek vagy a természet szépsége. Panorámáit általában óriási, használaton kívüli gazométerekben mutatja be. Mindegyik nagyméretű, a legnagyobb több mint 100 méter hosszú és körülbelül 30 méter magas. A panorámaképet fény- és hanghatások illetve aláfestő zene egészítik ki, melyek a napszakok, és/vagy az időjárás változását érzékeltetik, vagy a történelmi hangulatot teremtik meg.

 

Dresden Baroque 360°
Barokk Drezda 360° panoráma

A jelenleg barokk Drezdának (Dresden im Barock) nevezett panorámát 2006-ban mutatták be először a drezdai Panométerben, 1756 Dresden néven. A város panorámáját Canaletto vedutái* ihlették. A Panométer közepén lévő 15 méter magas torony megfelel a Hofkirche tornyának, a látogatók ebből a toronyból nézhetnek le az Elba völgyére, az óvárosra és az Elbán túl fekvő újvárosra. Drezdát, az „Elba-parti Firenze” néven ismert várost 1695 és 1760 közti állapotában láthatjuk. Ebben az időszakban az itt uralkodó szász választófejedelmek Lengyelország királyai is voltak.

A panoráma 2006-tól 2011-ig, majd egy átdolgozás után 2012-től 2014-ig volt megtekinthető a drezdai Panométerben Drezda - 1756 címmel. 2015 óta a művész két drezdai témájú képe tekinthető meg itt féléves váltásban: a barokk kori Drezda és a II. világháborús pusztítás utáni város panorámája.



 

A belépőjegy nem olcsó (teljes árú: 13 € / fő), de az élmény megéri! A panoráma melletti helyiségben, ahol a jegyet is megvettük, látható egy kísérő kiállítás, mely a drezdai barokk stílust és történetét mutatja be.





 

A 27 méter magas remekművet a földszintről, és a terem közepén lévő platformra felmászva is megtekinthetjük. A kép olyan, mintha egy festmény és fénykép keveréke lenne. A panorámaképet fény- és hanghatások illetve aláfestő zene egészítik ki, melyek a napszakok, és az időjárás változását is érzékeltetik, és olyan történelmi hangulatot teremtenek, hogy az ember szinte elhiszi, hogy a korabeli város életébe csöppent.






 

A panoráma 40 helyszínt, illetve életképet mutat be Drezda leghíresebb korszakából - a barokkból.


Augustusbrücke
Augustus-híd





Brühlsche Herrlichkeiten
Brühl terasz




Palais Fürstenberg
Fürstenberg palota






Die Bachs
A Bach család



Erstes europäisches Porzellan
Az első európai porcelán



Frauenkirche
Miasszonyunk templom




Ankunft der "Sixtinischen Madonna"
A "Sixtus Madonna" érkezése



Rezidenszchloss und Schlossgasse
Királyi palota és palota út





Hausmannsturm
Hausmann torony




Dach der Hofkirche
Az Udvari templom teteje





Zwinger




Rhinozeros Clara
Clara, a rinocérosz



Morettitheater
Moretti színház




Familie Casanova
A Casanova család




Goldener Bucentaurus
Arany bucentaurus




Japanische Palais
Japán palota




VIDEÓ!!!


Cím: Gasanstalstraße 8b, 01237 Drezda, Németország
Telefonszám: +49 (0) 351 48644242
E-mail: service@panometer-dresden.de
Honlap: www.panometer-dresden.de


Egyéb látnivalók Drezdában és környékén:
-> Drezda
-> Die Welt der DDR / Az NDK világa múzeum
-> Radebeul - Karl May Múzeum

-> És egy népszerű édesség, a Dresdner Eierschecke


Más, általunk is megtekintett Yadegar Asisi panorámák:
-> LUTHER 1517 panoráma: Wittenberget kelti életre Martin Luther, Bölcs Frigyes és Lucas Cranach idejében
-> Das Panorama: az ókori Pergamon város nyüzsgését mutatja be Kr. u. 129-ben, azon a napon, amikor Hadrianus római császár a városban járt
-> Berlin: Die Mauera Falat, előtte a nyugati terület egy részét, valamint a Falon túl a keletnémet oldalon lévő városrészt mutatja be az 1980-as évek egy szürke novemberi napján

Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark: A magyarok bejövetele (Feszty-körkép)


Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg másokkal is!

Ha máskor is szeretnél velünk utazni, inspirációért kövess minket a Mindenütt jóóó blog Facebook oldalán, vagy a blog youtube csatornáján, ahol még több érdekes tartalommal és egy szuper közösséggel találkozhatsz!

 

LINKEK / FORRÁSOK:

Yadegar Asisi MAGYARul: Yadegar Asisi – Wikipédia (wikipedia.org)
Drezdai Panométer MAGYARul: Panometer Dresden – Wikipédia (wikipedia.org)

LeRoutard Allemagne kötete, 2016, ISBN 9 782019 124427
Panoráma NDK kötetet, 1980, ISBN-963-243-215-0

A helyszínen kapott, illetve kihelyezett információs anyagok


*Veduta: A veduta részletes, tényszerű, realista festmény, rajz vagy metszet, amely egy várost, vagy egyéb helységet ábrázol.


14 megjegyzés:

  1. Ez érdekesnek tűnik. 😍 Ha betérek az oldaladra mindig valami érdekeset találok Németországból. Neked hála már nem gondolom hogy unalmas. ^^

    VálaszTörlés
  2. Nagyon szépek a képek, azt a előadás né is megnéztem volna! ��

    VálaszTörlés
  3. Csodás fotók lettek ismét :) Köszönjük, hogy betekintést nyerhettünk ebbe is. A Hausmann torony, engem a soproni Tűztoronyra emlékeztet picit :)

    VálaszTörlés
  4. Egyszerűen gyönyörűek ezek a fotók, érdekes volt ez a bejegyzés is. Tőlem Németország mindig távol állt, de általad kezdem egyre jobban meglátni a szépségét. 😊

    VálaszTörlés
  5. Gyönyörű ez a panoráma! Csodálatos képek!

    VálaszTörlés

Köszönöm, hogy benéztél! / Thanks for your visit!