2022. március 20., vasárnap

Das Panorama


Pergamonmuseum
Das Panorama
Museuminsel Berlin


Yadegar Asisi 360 fokos Pergamon panorámája az ókori Pergamon város nyüzsgését mutatja be Kr. u. 129-ben, és általa újraélhetjük a történelmet.



Yadegar Asisi

Yadegar Asisi Bécsben született, perzsa szülők gyermekeként 1955. április 8-án. Az osztrák építész, képzőművész 2003 óta a világ legnagyobb panorámaképeinek alkotója. Témája többnyire történelmi városképek vagy a természet szépsége. Panorámáit általában óriási, használaton kívüli gazométerekben mutatja be. Mindegyik nagyméretű, a legnagyobb több mint 100 méter hosszú és körülbelül 30 méter magas. A panorámaképet fény- és hanghatások illetve aláfestő zene egészítik ki, melyek a napszakok, és/vagy az időjárás változását érzékeltetik, vagy a történelmi hangulatot teremtik meg.

 

Pergamonmuseum

A Pergamonmuseum Berlin és egyben Európa egyik leghíresebb múzeuma, amely a berlini Museumsinselen található. Ma az antik gyűjteménynek, az előázsiai és az iszlám művészetek múzeumának ad otthont. A múzeum nevét a fő látványosságáról, a Pergamoni Zeusz-oltárról kapta. A Pergamonmuseumhoz tartozik, de külön épületben látható a Panorama.

 

Pergamon 360°
(Panorama Pergamon von Yadegar Asisi)

A gigantikus, 30 méter magas 360 fokos panoráma az ókori Pergamon város nyüzsgését mutatja be Kr. u. 129-ben. Az akropolisz teraszain templomok, színházak és a világhírű Pergamon-oltár a hegyvidéki tájba olvad. Különös hangsúlyt fektetett a művész a Dionüszosz isten tiszteletére rendezett extravagáns fesztivál ábrázolására. Azt a napot jeleníti meg, amikor Hadrianus római császár a városban járt.


 

A belépőjegy nem olcsó (teljes árú: 12 € / fő (vagy a kombinált jegy a Museuminsellel együtt 19 € / fő)), de az élmény megéri! A panoráma melletti helyiségben, ahol a jegyet is megvettük, látható egy kísérő kiállítás, melyen a pergamoni eredeti szobrok - köztük a Telephos-fríz legnagyobb része a pergamoni oltárról, a királyok portréi, a táncosnő a palotából és a nagy női szobrok az oltár teraszáról - teljesen új megvilágításban, lenyűgöző díszletekben kerülnek bemutatásra. A híres Gigantomachia-fríz, amelynek a Pergamonmuseum felújítása során konzerválási okokból a lezárt oltárteremben kell maradnia, a legmodernebb digitális technológia segítségével szintén megjelenítésre kerül.


















 

30 méter magas remekművet a földszintről, és a terem közepén lévő platformra felmászva is megtekinthetjük. A kép olyan, mintha egy festmény és fénykép keveréke lenne. A panorámaképet fény- és hanghatások illetve aláfestő zene egészítik ki, melyek a napszakok, és az időjárás változását is érzékeltetik, és olyan történelmi hangulatot teremtenek, hogy az ember szinte elhiszi, hogy a korabeli város életébe csöppent.

A panoráma 17 helyszínt, illetve életképet mutat be az ókori Pergamon városából.


Görög színház, Dionüszosz temploma, Trajaneum


Görög színház, Dionüszosz temploma


Görög színház, Dionüszosz temploma, Trajaneum






Yadegar Asisi saját magát is a képre festette

Athéné szentélye és természeti szentélyek



Athéné szentélye







Pergamon-műhely, szobrászműhely



Pergamon-műhely




Szobrászműhely




Rabszolgapiac



Pergamon-oltár, Gigantomachia-fríz, Telephos-fríz







Román színház, Stadion, Amfiteátrum, Asclepium




 

VIDEÓ!!!

Nekem az eddig látott panorámák közül ez tetszett a legkevésbé. Tériszonyosként óriási kihívás volt a platformon tartózkodni - és nem is maradtam fent sokáig-, mert a korlát csak egy „csirkeháló” és a könyöklők is nagyon keskenyek, az egész nagyon mozog.

A másik, ami miatt ez nem jött be annyira, az az, hogy egyes részek túl nagy helyet foglalnak el a képen (Pergamon-oltár, a görög színház és környéke), míg az életképek (rabszolgapiac, pergamon műhely, szobrász műhely) annyira kicsik, hogy csak távcsővel lennének kivehetők rendesen.



Cím
: Am Kupfergraben 2, 10117 Berlin
Telefonszám: +49 (0) 30 266 424242
E-mailservice@smb.museum
Honlapwww.smb.museum/pmpwww.asisi.de


Más, általunk is megtekintett Yadegar Asisi panorámák:

-> Dresden im Barock panoráma: Drezdát kelti életre a barokk aranykorában, valamikor 1695 és 1760 között
-> LUTHER 1517 panoráma: Wittenberget kelti életre Martin Luther, Bölcs Frigyes és Lucas Cranach idejében
-> Berlin: Die Mauera Falat, előtte a nyugati terület egy részét, valamint a Falon túl a keletnémet oldalon lévő városrészt mutatja be az 1980-as évek egy szürke novemberi napján

Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark: A magyarok bejövetele (Feszty-körkép)


Ha tetszett a bejegyzés, köszönöm, ha megosztod a linket másokkal is. A cikket viszont légy szíves, ne másold!

Ha máskor is szeretnél velünk utazni, inspirációért kövess minket a Mindenütt jóóó blog Facebook oldalán, vagy a blog youtube csatornáján, ahol még több érdekes tartalommal és egy szuper közösséggel találkozhatsz!

 

LINKEK / FORRÁSOK:

Yadegar Asisi MAGYARul: Yadegar Asisi – Wikipédia (wikipedia.org)

LeRoutard Allemagne kötete, 2016, ISBN 9 782019 124427

A helyszínen kapott, illetve kihelyezett információs anyagok


2 megjegyzés:

Köszönöm, hogy benéztél! / Thanks for your visit!