2022. március 5., szombat

Dresden

Drezda - az Elba-parti Firenze



Dresden
Drezda

A város Németországban, Szászország délkeleti részén terül el, az Elba folyó partján, közel a cseh határhoz. Lipcse után a második legnagyobb szász település, és Németország tizenöt legnagyobb városa között van. Drezda Szászország politikai központja, nemzetközileg kultúrvárosként ismert. A várost gyakran az Elba Firenzéjének nevezik, eredetileg elsősorban művészeti gyűjteményei, barokk és mediterrán építészete, valamint festői és éghajlati szempontból kedvező fekvése miatt. 


Látnivalók:

→ Kreuzkirche
→ Johanneum
     → Verkehrsmuseum
     → Lange Gang
→ Residenzschloss
→ Fürstenzug
→ Hofkirche
→ Semperoper
→ Zwinger
→ Frauenkirche
→ Brühlsche Terrasse
→ Augustusbrücke
→ Kunsthof-Passage
→ Pfund’s Molkerei
→ Die Welt der DDR
→ Grosser Garten
→ Dresden im Barock 360°
→ Gasztronómia
     

Drezdát először 1206-ban említik az oklevelek. Az ősi szláv település az Elba északi partján terült el. Hozzá csatlakozott egy német városka a folyó déli partján, a mai Altstadt.

Barokk építészeti remekeinek hála, Drezdát Európa egyik legszebb városának tartották és tartják ma is. Az I. (Erős) Ágost alatt uralkodó építészeti stílus a drezdai barokk néven is ismert.

A „legnémetebb német város”, Nürnberg után talán Drezda fizette a legkeservesebb árat a második világháborúért. A „drezdai bombázás” eredményeképpen a teljes városközpont megsemmisült. A ma ismert belváros nagy része rekonstruált, felújított. 


I. (Erős) Ágost és Amália zweibrücken–birkenfeldi hercegnő



Kreuzkirche

Szent Kereszt templom

A fiúkórusáról világhírű drezdai Szent Kereszt-templomot már a XIII. századbeli írásos dokumentumokban is megemlítették. Az egyik legrégebbi épületként meghatározza Drezda sziluettjét.

A tornyába kb. 260 lépcsőfok vezet fel.









Vissza az oldal tetejére


Johanneum

A Johanneum 1586 és 1590 között épült; ez Drezda egyik legrégebbi múzeumépülete.


Verkehrsmuseum
Közlekedési Múzeum

A múzeum a Johanneum területén található. Az épület eredetileg a Királyi Lovarda volt, itt tartották a királyi palotához tartozó lovakat és kocsikat. A drezdai közlekedési múzeumban egy fedél alatt látható mindenféle jármű; vasút, hajózás, közúti és légi forgalom. Ebbe a múzeumba nem mentünk be.



Vissza az oldal tetejére


Lange Gang
Hosszú Folyosó

A Johanneumot a Lange Gang, azaz a Hosszú Folyosó köti össze a királyi palota (Residenzschloss) központi épületével, a Georgenbauval. A folyosót fehérre festett, toszkán oszlopok szegélyezik, melyeket vadásztrófeák és szász címerek díszítenek. A közel 100 m hosszú árkádos folyosó körbeveszi azt az udvart, ahol a lovagi tornákat tartották.



Vissza az oldal tetejére


Residenzschloss

Királyi Palota

A drezdai királyi palota az egyik legrégebbi épület a városban. Csaknem 400 évig a szász választófejedelmek (1547-1806) és királyok (1806-1918) lakhelye volt. Építészettörténeti szempontból is jelentős, mivel a román stílustól a historizmusig minden stílus rányomta bélyegét az építményre.






Vissza az oldal tetejére


Fürstenzug

A részletgazdag képen Szászország uralkodói láthatók: a Wettin-dinasztia 35 őrgrófja, hercege, választófejedelme és királya együtt látható a 102 méter hosszú festményen. A különlegessége, hogy 23 000 meisseni porcelánból készült csempéből áll, így ez a világ legnagyobb porcelánfestménye! Eredetileg 1871 és 1876 között festették, hogy megünnepeljék a Wettin-dinasztia (Szászország uralkodó családjának) 800. évfordulóját.






Vissza az oldal tetejére


Hofkirche

Udvari koronázó templom

A Hofkirche homokkőből épült. Ez Szászország legnagyobb temploma és a barokk egyik legszebb épülete volt. Egy fedett híd köti össze az Udvari koronázó templomot a Királyi Palotával. Belsejét barokk festmények díszítik.









Vissza az oldal tetejére


Semperoper

Semper Operaház

A jelenlegi neoreneszánsz stílusban felépült Operaházat Gottfried Semper udvari építész tervei alapján építették egy korábbi, leégett színházépület helyén az 1870-es években. Az épület a Színháztéren (Theaterplatz) található. Az Operaház előtt János király szobra áll. Ugyanaz a Johannes Schilling német szobrász készítette, aki az Opera tetején látható szekeret. A Semper Operaházat ma is a világ legjobbjai között tartják számon.




Vissza az oldal tetejére


Zwinger

A Zwinger palota a város szimbóluma. A barokk épületegyüttes I. (Erős) Ágost szász választófejedelem megbízásából épült az 1700-as évek első felében. A komplexum pavilonjait galériák kapcsolják össze. Az épület homlokzatát királyi jelképek díszítik. A Zwinger legjellegzetesebb része a Koronakapu (Kronentor), melynek tetején egy hatalmas korona és aranyozott motívumok láthatók. A palota különlegessége a harangtorony, melynek harangjai meisseni porcelánból készültek. A Zwingerben több múzeum is található. Sajnos a nagy részén felújítási munkálatokat végeztek, így az udvar fel volt túrva, az épületek pedig felállványozva.














Vissza az oldal tetejére


Frauenkirche

Miasszonyunk templom

Már a XI. században is templom állt ezen a helyen, majd helyén egy nagyobb templomot építettek, melyet 1740-be szenteltek fel. A homokkőből emelt épület a város egyik jelképe. 1945-ben a bombázások során összeomlott, és csak a két Németország újraegyesítése után építették újra. A törmelékeket szétválogatták és a még használható téglákat ismét visszaépítették a templomba. Így nagyrészt ma is eredeti anyagából áll a Frauenkirche, melynek falán jól meg lehet különböztetni egymástól a régi és az új téglákat, hiszen az újak színe jóval világosabb.

A Frauenkirche felújítása 2005-ben fejeződött be a 6 méter magas aranykereszt felállításával. Ezt egy brit egyesület finanszírozta, és a projekt tagjai között volt egy olyan pilótának a fia, aki részt vett a város 1945-ös bombázásában. A megbékélés szép szimbóluma. 








Vissza az oldal tetejére


Brühlsche Terrasse

Brühl terasz

Az 500 méter hosszúságú lenyűgöző panorámát nyújtó építmény 10 méterrel magasodik az Elba folyó partja fölé. A Brühl teraszt az 1700-as évek közepe felé hozták létre Henrich von Brühl gróf privát kertjeként. A lépcsősor mellett négy bronzszobor áll, melyek az évszakokat jelképezik. A terasz mentén számos gyönyörű épületet látható. A drezdai erőd, az Albertinum, a Királyi Művészeti Akadémia lenyűgöző üvegkupolájával, melyen Niké, a győzelem istennőjének aranyozott szobra látható.







Vissza az oldal tetejére


Augustusbrücke

Augustus-híd

Ugyanezen a helyen legalább a XII. század óta áll egy híd. II. (Erős) Ágost lengyel-szász király idején, 1727 és 1731 között új, 12 íves homokkőhíd épült. Ezt a hidat a jelenlegi, szintén homokkőből készült, 9 íves híd váltotta fel, hogy szélesebb nyílást biztosítson a folyami forgalom számára. A jelenlegi híd 1907 és 1910 között épült. A híd Neustadt-i végén a Goldener Reiter (Aranylovas) szobra látható. A Canaletto Blick azon a ponton található, ahol Canaletto 1748-as látképe készült.




Vissza az oldal tetejére


Kunsthof-Passage

A Kunsthof-Passage öt kisebb udvarból álló komplexum. Művészek és kőszobrászok közösen tervezték a látványos, lenyűgöző külső homlokzatokat. A művészetet és az építészetet ötvöző udvarok mindegyike saját dizájntémával és névvel rendelkezik. Hof der Elemente (Az elemek udvara), Hof des Lichts (A fény udvara), Hof der Tiere (Az állatok udvara), Hof der Fabelwesen (A mitikus lények udvara) és Hof der Metamorphosen (A metamorfózisok udvara).















Vissza az oldal tetejére


Pfund’s Molkerei

Pfund tejbolt

Az 1880-ban alapított és 1892-ben megnyitott drezdai Gebrüder Pfund tejüzem „a világ legszebb tejboltja” nemcsak lenyűgöző látványt nyújt, hanem sajtkülönlegességek és regionális termékek széles választékát is kínálja. A 247,9 m²-es, kézzel festett Villeroy & Boch csempékkel berendezett üzlet a Pfund testvérek történetét meséli el. A tejbolt bekerült a Guinness Rekordok Könyvébe. Elzarándokoltunk ide, de amilyen pechesek voltunk, zárva volt, így csak az ablakon bekukucskálva láthattunk belőle egy kicsit.




Vissza az oldal tetejére


Die Welt der DDR

Az NDK világa

A múzeum célja, hogy a látogatók politikai ítélkezés nélkül ismerjék meg az NDK polgárainak mindennapi életét. Az átfogó és egyedülálló kiállítás a Német Demokratikus Köztársaságban zajlott mindennapi életet mutatja be az óvodától, az iskolától és a munka világától kezdve a lakhatáson, a vásárláson, a nyaraláson, a sporton és a szabadidős tevékenységeken át. A különböző tematikus területek részletes kialakításuk révén hiteles betekintést nyújtanak egy eltűnt állam valós életébe.

Még több kép és bővebb ismertető >> ITT <<.



Vissza az oldal tetejére


Grosser Garten

Nagykert

A Grosser Garten egy közpark, melyet III. János György eredetileg vadászterületként hozott létre 1676-ban. Központjában a Nyári Palota áll, mely a barokk építészet egyik legkorábbi példája Németországban. A Nagykertet 1814-ben nyitották meg a látogatók előtt. Ma ez Drezda legnagyobb (2 km2) és legszebb parkja. Mivel a fák még kopaszok voltak, és virágok sem nyíltak, itt most nem sétáltunk.


Vissza az oldal tetejére



Dresden im Barock 360°

(Panorama Dresden im Barock von Yadegar Asisi)

Yadegar Asisi 360 fokos Dresden im Barock panorámája Drezdát kelti életre a barokk aranykorában, valamikor 1695 és 1760 között, és általa újraélhetjük a történelmet. 2015 óta a művész két drezdai témájú képe tekinthető meg itt féléves váltásban: a barokk kori Drezda és a II. világháborús pusztítás utáni város panorámája. A Panométer közepén lévő 15 méter magas torony megfelel a Hofkirche tornyának, a látogatók ebből a toronyból nézhetnek le az Elba völgyére, az óvárosra és az Elbán túl fekvő újvárosra. Drezdát 1695 és 1760 közti állapotában láthatjuk.

Még több kép és bővebb ismertető >> ITT <<.



VIDEÓ!!!

Vissza az oldal tetejére



Gasztronómia

Napközben szendvicset és édességet kaptunk csak be a Bäckerei Dreißig egyik üzletében.


Vacsorázni a Taschenbergpalais Sophienkeller (Drezda legszebb boltíves éttermeként ismert) éttermébe ültünk be, ahol olyan helyi specialitásokat kóstoltunk meg mint a Sächsische Kartoffelsuppe, a Sächsischer Sauerbraten, édességek közül pedig a Sächsische Quarkkäulchen és a Dresdner Eierschecke.



Vissza az oldal tetejére


Drezda közelében, Radebeulban megnéztük a Karl May egykori otthonában kialakított múzeumot, melyben egyebek mellett az észak-amerikai őslakosok kulturális és történelmi életkörülményeit bemutató, Európában egyedülálló gyűjtemény is látható.

Egyéb látnivalók Drezdában és környékén:
-> Dresden im Barock 360 Yadegar Asisi 360 fokos panorámája
-> Die Welt der DDR / Az NDK világa múzeum
-> Radebeul - Karl May Múzeum

-> És egy népszerű édesség, a Dresdner Eierschecke

 

Ha tetszett a bejegyzés, köszönöm, ha megosztod a linket másokkal is. A cikket viszont légy szíves, ne másold!

Ha máskor is szeretnél velünk utazni, inspirációért kövess minket a Mindenütt jóóó blog Facebook oldalán, vagy a blog youtube csatornáján, ahol még több érdekes tartalommal és egy szuper közösséggel találkozhatsz!

 

LINKEK / FORRÁSOK:

Drezda MAGYARul: Drezda – Wikipédia (wikipedia.org)
Yadegar Asisi MAGYARul: Yadegar Asisi – Wikipédia (wikipedia.org)
Drezdai Panométer MAGYARul: Panometer Dresden – Wikipédia (wikipedia.org)

LeRoutard Allemagne kötete, 2016, ISBN 9 782019 124427
Panoráma NDK kötetet, 1980, ISBN-963-243-215-0
A helyszínen kapott, illetve kihelyezett információs anyagok




2 megjegyzés:

Köszönöm, hogy benéztél! / Thanks for your visit!