2022. március 30., szerda

Hamburger steak gombaszósszal


A hamburger az amerikai országok egyik legnépszerűbb étele. A húspogácsát legtöbbször hamburgerként (buciban) kapjuk, sajtos, bacon-ös és egyéb változatokban, azonban nagyon kedvelt más formában is.




Nézzük, hogyan készül a hamburger steak gombaszósszal!

 

Hozzávalók (4 adaghoz):


A steakhez:

  • 400 g darált marhahús
  • 1 kis fej finomra vágott hagyma
  • 1 tojás
  • 1 gerezd apróra vágott fokhagyma
  • bors

 

A mártáshoz

  • 3 evőkanál vaj
  • 400 g szeletelt gomba
  • 1 kis fej apróra vágott hagyma
  • 1 gerezd apróra vágott fokhagyma
  • 1 csapott evőkanál liszt
  • 0,5 l marhahúsleves (vagy marhahúsleves kocka + víz)
  • 1 evőkanál Worcestershire szósz
  • 1 evőkanál szójaszósz
  • 1 evőkanál apróra vágott petrezselyem

 

Elkészítés

 

Steak

Keverjük össze alaposan a steak hozzávalóit egy tálban.

Formázzunk a húsból 4 egyforma méretű, ovális alakú pogácsát.

Melegítsük fel a vajat egy nagy serpenyőben.

Süssük a húst magas hőfokon oldalanként 4-5 percig, vagy amíg megbarnul. Vegyük ki a pogácsákat a serpenyőből, és fedjük le fóliával, hogy melegen tartsuk.

 

Tipp 1: Ha nem akarunk a darált hússal bajlódni, vásárolhatunk húspogácsát készen is, amit csak ki kell sütni.

 

Mártás

A serpenyőben egy pici sóval puhára pároljuk a hagymát.

Hozzáadjuk a gombát. Pirítsuk a gombát és a hagymát 5-6 percig amíg megpuhul és megbarnul.

Adjuk hozzá a fokhagymát, és kevergessük 30 másodpercig.

Adjuk hozzá a lisztet is. Főzzük 1 percig, folyamatosan kevergetve.

Lassan adjuk hozzá a marhahúslevest és keverjük simára. Forraljuk fel a mártást, és főzzük 2-3 percig, amíg besűrűsödik. Tegyük bele a Worcestershire-szószt és a szójaszószt. Keverjük el.

Tegyük vissza a hamburgersteakeket a serpenyőbe, és forgassuk össze. Főzzük még 5 percig, amíg a húspogácsák átmelegszenek.

 

Tipp 2: A marhahúsleves, a Worcestershire-szósz és a szójaszósz miatt az étel elég sós lesz, nem kell külön sózni, borsozni!

 

Tálalás

Köretnek krumplipürét és párolt zöldséget (brokkolit, zöldbabot, kelbimbót stb.) kínálhatunk mellé. Szórjuk meg petrezselyemzölddel.





Jó étvágyat! – Enjoy your meal!


Ez is érdekelhet: 

🍔 A HAMBURGER története
🏠 HAMBURG - A világ kapuja
🚢 HAMBURG - A világ egyik legnagyobb kikötője


Ha tetszett a bejegyzés, köszönöm, ha megosztod a linket másokkal is. A cikket viszont légy szíves, ne másold! 

Ha nem szeretnél lemaradni a következő (íz)utazásunkról, akkor kövess minket Mindenütt jóóó blog Facebook oldalán, az ÍzUtazás Facebook csoportban vagy a blog youtube csatornáján, ahol még több érdekes tartalommal és egy szuper közösséggel találkozhatsz! 


14 megjegyzés:

  1. Nagyon jól néz ki! 😍 Köszi az ajánlót!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon szívesen!
      Nem csak guszta, de nagyon finom is. Érdemes kipróbálni! 😉

      Törlés
  2. Jól néz ki nagyon, valamikor ki fogom próbálni mindenképpen ;)

    VálaszTörlés
  3. Nagyon guszta és jól néz ki nagyon! :)

    VálaszTörlés
  4. Jó étvágyat hozzá utólag is. ^^. Gomba helyett mit lehetne rá tenni?:D

    VálaszTörlés
  5. De jól néz ki 😍 Köszi a receptet 😊

    VálaszTörlés
  6. Jó ötletet adtál, köszi. :) nagyon jól néz ki. 😍

    VálaszTörlés
  7. Nagyon guszta, és finomnak tűnik! :)

    VálaszTörlés

Köszönöm, hogy benéztél! / Thanks for your visit!