2022. március 6., vasárnap

Karl May Museum




Radebeul

Radebeul település Németországban, Szászország tartományban, Drezda közelében található.

 

Karl May

Karl May (1842-1912), olyan halhatatlan regényhősök megteremtője, mint Winnetou, a bátor és nemes apacs törzsfőnök és vértestvére, Old Shatterhand, minden idők egyik legismertebb és legkelendőbb német írója, akinek műveit világszerte mintegy 200 millió példányban adták ki. Legismertebbek az amerikai Vadnyugaton, valamint Keleten és a Közel-Keleten játszódó kalandregényei. Műveit majd’ 50 nyelvre fordították le.


 

Karl May Museum
Karl May Múzeum

Karl May egykori Drezda közeli, Radebeulban lévő otthonában alakították ki a Karl May Múzeumot, ahol a látogatók felfedezhetik a szászországi író mozgalmas életét és irodalmi munkásságát, és elmerülhetnek kalandos világában. May maga szereltette fel arany betűkkel a homlokzatra a "Villa Shatterhand" feliratot, hirdetve minden látogatónak: itt lakik a híres író és világutazó, Dr. Karl May.


 

A „Karl May - Leben & Werk” című állandó kiállítás a sokat utazó kalandorról szól, aki 32 éves koráig többször került börtönbe. Az egyikben ő lett a könyvtáros, így hódolhatott szenvedélyének és rengeteget olvasott. Fáradhatatlanul bújta a földrajzkönyveket és útleírásokat, jegyzetelt és tanult. Karl May Old Shatterhand alakját állítólag Xántus Jánosról (1825-1894), a magyar felfedezőről mintázta. Úgy tartják, hogy levélben kérte Xántus engedélyét, hogy alakja inspirációul szolgálhasson regényeihez.

Karl May nem csak a vadnyugatról, de rengeteg egzotikus keleti utazásról is írt hitelesnek látszó beszámolót, úgy, hogy igazából ki sem tette a lábát Németországból! Csak az 1900-as évek elején látogatott el közel-keleti regényei és útleírásai helyszíneire. Az utazás óriási csalódás volt számára, mert a valóság egyáltalán nem hasonlított az általa teremtett álomvilágra. Amerikába ezért már sokkal óvatosan merészkedett el 1908-ban: csak a Niagara-vízesésig ment, ahonnan pár sikeres előadás után gyorsan haza is utazott.

Ehhez a kiállításhoz tartozik híres fegyvergyűjteménye is, amelyben egy ezüst puska és egy „medveölő” is szerepel, amelyeket Karl May a könyveiben található leírások alapján egy drezdai puskakészítővel készíttetett el, hogy „utazási történetei” hitelesebbnek tűnjenek.






Keleti bútorokkal berendezett irodája és a Sascha Schneider (1870-1927) festményeivel berendezett szecessziós fogadószobája is megtekinthető.






Karl May lenyűgöző könyvtára nagyjából 3000 szöveget, néhány ritka enciklopédiát, utazási és kalandregényeket, valamint kulcsfontosságú néprajzi, vallási és filozófiai értekezéseket tartalmaz, a szerző kézzel írott jegyzeteivel.


 


Villa Bärenfett

A több mint 90 éves Villa Bärenfett rönkházban az észak-amerikai őslakosok kulturális és történelmi életkörülményeit bemutató, Európában egyedülálló gyűjtemény található. Karl May özvegye, Klara építtette May munkásságának illusztrálására.

A Villa Bärenfett rusztikus vadnyugati szobája különleges, vadregényes és romantikus hangulatot áraszt, kandallóval, az észak-amerikai állatvilág vadásztrófeáival és sötét faburkolatával fogadja a látogatókat.

Az „Észak-amerikai indiánok” című állandó kiállítás a XVIII. századtól a XX. századig terjedő időszak néprajzi tárgyait tartalmazza, ami az indián kultúrák nagyfokú sokszínűségét tükrözi.

Ide tartoznak a pompás észak-amerikai sündisznósörte- és gyöngydíszítésű ruhák, a bonyolult faragványok, az értékes kerámiák, a lenyűgöző toll- és fűzfavesszők, és mindenekelőtt 16 életnagyságú indiánfigura. Ezeket különböző művészek készítették 1928 és 1944 között, és a múzeum 1928-as megnyitása óta nyűgözik le a fiatal és idősebb látogatókat.














































 

Cím: Karl-May-Straße 5, 01445 Radebeul, Németország
Telefonszám: +49 (0) 351 8373010
E-mail: info@karl-may-museum.de
Honlap: https://www.karl-may-museum.de/


Egyéb látnivalók Drezdában és környékén:
-> Drezda
-> Die Welt der DDR / Az NDK világa múzeum

-> És egy népszerű édesség, a Dresdner Eierschecke


Ha tetszett a bejegyzés, köszönöm, ha megosztod a linket másokkal is! A cikket viszont légy szíves, ne másold!!!

Ha máskor is szeretnél velünk utazni, inspirációért kövess minket a Mindenütt jóóó blog Facebook oldalán, vagy a blog youtube csatornáján, ahol még több érdekes tartalommal és egy szuper közösséggel találkozhatsz!

 


LINKEK / FORRÁSOK:

Radebeul MAGYARul: Radebeul – Wikipédia (wikipedia.org)
Karl May MAGYARul: https://hu.wikipedia.org/wiki/Karl_May
Xántus János MAGYARul: Xántus János (etnológus) – Wikipédia (wikipedia.org)

LeRoutard Allemagne kötete, 2016, ISBN 9 782019 124427
Panoráma NDK kötetet, 1980, ISBN-963-243-215-0
A helyszínen kapott, illetve kihelyezett információs anyagok

 

  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Köszönöm, hogy benéztél! / Thanks for your visit!