2022. március 6., vasárnap

Die Welt der DDR

Az NDK világa



A múzeum átfogó kiállítása az NDK-ban zajlott mindennapi életet mutatja be.



Dresden
Drezda

Drezda Németországban, Szászország délkeleti részén, az Elba folyó partján, a cseh határhoz közel található. Lipcse után ez a második legnagyobb szász település, és Németország tizenöt legnagyobb városa között van. A város Szászország politikai központja, nemzetközileg kultúrvárosként ismert. Rengeteg látnivaló és múzeum van Drezdában. A fiatalabb generáció és a nyugati külföldiek számára nagyon népszerű az NDK világát (Die Welt der DDR) bemutató múzeum.

Die Welt der DDR Museum
Az NDK világa múzeum

Mielőtt az intézmény az „Az NDK világa” nevet kapta és Drezda Neustadtban kapott volna helyet, NDK Múzeum (DDR Museum) néven már létezett 2006 óta Radebeulban, egy Drezda melletti kisvárosban. A Radebeuli NDK Kortárs Történeti Múzeum a fizetésképtelenségéig 3500 négyzetméteren több mint 60 000 kiállítási tárgyat és 140 járművet gyűjtött össze az NDK-ból.

2016 végén Peter Simmel kiskereskedelmi vállalkozó felvásárolta a Radebeul-gyűjteményt, és megőrizte az NDK-s tárgyakat, azok történelmi és társadalmi értékével együtt.

2017 januárja óta az Albertplatzon álló Simmel Centerben található „Az NDK világa” múzeum. A múzeum akadálymentesített.

A régi-új gyűjtemény most 1500 négyzetméteren terül el. A múzeum különböző tematikus területekre tagolódik, és célja, hogy a látogatók politikai ítélkezés nélkül ismerjék meg az NDK polgárainak mindennapi életét. Az átfogó és egyedülálló kiállítás a Német Demokratikus Köztársaságban zajlott mindennapi életet mutatja be az óvodától, az iskolától és a munka világától kezdve a lakhatáson, a vásárláson, a nyaraláson, a sporton és a szabadidős tevékenységeken át. A különböző tematikus területek részletes kialakításuk révén hiteles betekintést nyújtanak egy eltűnt állam valós életébe. Emellett egy állandó kiállítás Drezda és környékének regionális jellegzetességeit is bemutatja.















































 

Nekem az ilyen NDK-s múzeumok (Lübbenauban a Spreewald Múzeumban is van egy NDK-s rész) annyira nem érdekesek, hisz Magyarországon is kb. ez volt. Laurent viszont nagyon élvezi és érdeklődve nézi az itt kiállított tárgyakat. Nekem akkor csillan fel a szemem, ha valamilyen magyar dolgot látok, márpedig találok is mindenhol. Pedig ebben a múzeumban nem is könnyű, mert néha olyan érzésem volt, mintha egy raktárban járnék; nagyon be vannak zsúfolva a dolgok, és elég kaotikusnak, rendetlennek tűnik itt-ott. A kevesebb több elve itt is igaz (lenne).

 

Cím: Antonstraße 2A, 01097 Drezda, Németország
E-mailkontakt@weltderddr.de
Telefon: +49 (0) 351 56340888
Hivatalos honlaphttps://www.weltderddr.de/


Egyéb látnivalók Drezdában és környékén:
-> Drezda

-> És egy népszerű édesség, a Dresdner Eierschecke 

Ha tetszett a bejegyzés, köszönöm, ha megosztod a linket másokkal is. A cikket viszont légy szíves, ne másold! 

Ha máskor is szeretnél velünk utazni, inspirációért kövess minket a Mindenütt jóóó blog Facebook oldalán, vagy a blog youtube csatornáján, ahol még több érdekes tartalommal és egy szuper közösséggel találkozhatsz!

 

LINKEK / FORRÁSOK:

Drezda MAGYARul: Drezda – Wikipédia (wikipedia.org)

LeRoutard Allemagne kötete, 2016, ISBN 9 782019 124427
Panoráma NDK kötetet, 1980, ISBN-963-243-215-0

A helyszínen kapott, illetve kihelyezett információs anyagok





15 megjegyzés:

  1. Valóban kissé kaotikusnak tűnik, sok egyszere az ember szemének. Azonban nagyon jó kis gyűjtemény. A kocsik baromira tetszenek. A két bábutól a frász kerülgetett :D Nagyon jó hely lehet.

    VálaszTörlés
  2. Imádom ezeket az autókat! 🥰

    VálaszTörlés
  3. Nagyon tesztett hogy bemutattad ezeket is képként és írtál is róla. Be kell hogy valljam, valamennyit és valamennyire visszahozta a gyerekkoromat, mert bizony hogy észrevettem egy egy tárgyat, vagy a iskolapad is eszembe jutott rögtön😊 Viszont, egyetértek, hogy sok ez így az ember szemének és milyen k**** gyorsan változik a világ😱

    VálaszTörlés
  4. Imádom a retró dolgokat, biztosan ezt is szívesen megnézném :) Szuper helyen jártatok ismét :)

    VálaszTörlés
  5. Nagyon tetszenek ezek a képek ❤

    VálaszTörlés
  6. Imádom ezeket a "Retro" dolgokat, kiállításokat. Leginkább azért, mert a gyerekkorom egy részét adja vissza. Hiányzik az a világ. Számomra az teljesen más volt, mint a mai. A képek színvonalasak, és érdkesek. Igazán nosztalgikus hangulatba kerültem.

    VálaszTörlés

Köszönöm, hogy benéztél! / Thanks for your visit!