2020. október 25., vasárnap

Lübbenau

A Spreewald kapuja


 

Brandenburg

Brandenburg Németország egyik szövetségi tartománya az ország keleti részén. A tartomány névadó települése Brandenburg an der Havel város, melynek neve valószínűleg a szláv bran (mocsár) szóból származik.
A tartomány szinte teljes egészében alföld, legmagasabb pontja 201,4 méter magas.
Brandenburg Németország felszíni vizekben leggazdagabb tartománya. Több mint 3000 természetesen kialakult tó mellett számos mesterségesen kialakított apró víztározó vagy bányató, és számos folyó található területén.

 

Spreewald

A Spreewald, azaz a Spree melléki erdő területét az UNESCO bioszféra-rezervátumként tartja nyilván, az itt élő védett állatokkal (gólyák, darvak, vidrák, rétisasok) együtt. A Spree folyó vidéke lenyűgöző, a maga nemében egyedülálló. Európa legszebb természetvédelmi területeihez tartozik. A Spreewald területén élnek a szláv nemzetiségű szorbok/vendek, akik ma is őrzik ősi hagyományaikat és szokásaikat. A spreewaldi falvak egyediségét a hagyományos rönkházak, a vidéki kertek és a közöttük található csatornák és szűk folyócskák adják. Nem véletlenül mondják, hogy „velencei hangulat zöldbe öltöztetve” várja azt, aki ide jön.

 

Legenda

A helyi legendák szerint ez a vidék az ördög kudarcba fulladt munkájának eredményeképpen jött létre. A történet szerint az ördög fel akarta szántani a folyómedret, de az ökrei már fáradtak voltak. Ő erre szidni kezdte őket, mire azok a mögéjük kötött ekével elrohantak, és össze-vissza szántották fel a vidéket. A barázdák folyóágakká váltak, mellettük pedig óriási fák nőttek.

 

Lübbenau - A Spreewald kapuja

Lübbenau település Berlintől kb. 100 km-re található. A „Lübbenau” név az alsó szorb nyelvből, a Lubin személynévből származik (a Lubomir rövid alakja), melynek jelentése „a békét szerető”.

Egyszer jártunk már itt, akkor azonban nem Lübbenauba, hanem a hozzá tartozó festői Lehde településre mentünk. Ott található Brandenburg legrégebbi szabadtéri múzeuma (Freilandmuseum Lehde), mely a Spreewald XIX. századi életét mutatja be. Akkor az egész napunk elment Lehdére, de megfogadtuk, hogy visszatérünk Lübbenauba is.

 

Torhaus und Spreewaldmuseum
Kapuház és Spreewald Múzeum

A történelmi óváros nyugati bejárata a Kapuház (illetve Boltíves ház (Torbogenhaus)). A kapuházat 1850-ben építették egy háromemeletes téglaépületként az óváros nyugati végén. Ma is ez a boltív az egyetlen nyugati bejárat Lübbenau óvárosába. Az épületet kezdetben városházaként használták. 1910-től a Lübbenau Királyi Járásbíróság volt az épületben, és börtönként is használták. A Kapuház érdekessége, hogy egy íjbálna bal alsó állcsontja lóg a boltívben. A csont a XVIII. századból származik, és Morzan-Schimkönig hamburgi kereskedő ajándékozta szülővárosának, Lübbenaunak.


 

A Spreewald Múzeumot 1899-ben alapították és többször változott a helye. Jelenlegi helyére -a Kapuházba- 1999-ben költözött. A kiállításokon a Spreewald régió történetével -mint a terület szláv településeinek, a városainak alapítása, a szorb nyelv fejlődése, a középkori céhrendszer, a spreewaldi turizmus története, az iskolai és az egyházi rendszer, az NDK idején zajló fejlődés és a helyi művészet- ismerkedhetünk meg.




















A múzeumhoz tartozik a mellette lévő épületben található 99 5703 számú gőzmozdony, melynek vezetőfülkéjébe is bemehetünk, illetve egy kombinált személy-és poggyászvagon, melybe szintén be lehet menni. Ilyen vonatok 1970-ig kötötték össze a spreewaldi városokat és falvakat.







 

Innen irány a főutca, ahol az egykori kézművesek és kereskedők épületei még ma is állnak,és ahol ma jópofa szobrokat láthatunk úton-útfélen.





 

Brauerei Erich Babben
Erich Babben sörfőzdéje

Lübbenauban találni Brandenburg legkisebb sörfőzdéjét (Brauerei Erich Babben). Sajnos zárva voltak a COVID-19 miatt, így nem mehettünk be, pedig állítólag finom a sörük, a Babbenbier.



 

Sankt-Nikolai-Kirche
Szent Miklós templom

A legnagyobb és legfontosabb szent épület Lübbenau óvárosában a Szent Miklós templom. A helyszínen 1463 óta biztosan állt templom a dokumentumok szerint. 1500. április 4-én a templomot myrai Szent Miklósnak szentelték. Ennek az első templomnak az építési ideje nem ismert. Az eredeti templom tornya 1640-ben villámcsapás következtében leégett. 1736-ban a lepusztult épületet bezárták és lebontották, és a helyén 1741-ig épült fel 3 év alatt a jelenlegi templom, melynek az alapkövét 1738. március 6-án tették le. A templom tornya az előző épületből származik. 1754. szeptember 25-én három harangot telepítettek a templom tornyába. Korukból adódóan ezeket 1895. augusztus 28-án eltávolították a templomtoronyból, és helyükre a zehlendorfi Gustav Collier öntöde harangjai kerültek. Az az első világháború miatt 1917. július 26-án a ezeket a harangokat is eltávolították a toronyból, hogy beolvasszák őket és fegyver készüljön belőlük.








 

Sagenbrunnen
A „legendás” szökőkút

2007-2008-ban épült a Szent Miklós templom melletti téren található Sagenbrunnen. A kút Volker-Michael Roth szobrász alkotása. A szökőkút Spreewald legendáit és mítoszait mutatja be.






 

Mielőtt tovább mentünk volna, megebédeltünk a Restaurant Müller-Jägerben. Innen a kastély felé indultunk tovább, olyan utcácskákon, melyeket ezúttal fából készült szobrok díszítettek.





 

Schloss Lübbenau
Lübbenau kastélya

Amikor a várat 1301-ben először említették, a település neve Lubbenowe volt. Eredetileg egy középkori vízivár volt itt, amelyet 1600 körül alakítottak kastéllyá. Az 1767/87-es térképeken már a jelenlegi Lübbenau név szerepel. A jelenlegi kastély 1817 és 1820 között épült Carl August Benjamin Siegel vezetésével. 1834 és 1839 között megváltoztatták a külső szerkezetét, ekkor adták hozzá a két tornyot. 1944. január 23-án a Lübbenau-kastély súlyosan megsérült egy tűzben. A második világháború végének közeledtével Lübbenaut 1945. április 20-án az előrenyomuló Vörös Hadsereg bevette. A háború után a kastély állami tulajdonba került. 1949-ben vidéki járóbeteg-rendelőt és szülészeti osztályt alakítottak ki, melyet 1963-ban bezártak, és a kastélyt ettől kezdve nem használták. Először 1971-től, majd 1990-től alaposan felújították az épületet, 2009-re pedig a kastélyt és a parkot is felújították. A mai kastély egy klasszicista, háromszárnyú komplexum, egy elegáns szálloda lett. A parkjában van egy kemping is.













 

Tovább sétáltunk a Lehder Flieβt követve, és hamarosan újra Lehdében találtuk magunkat. Most csak az Uborka Múzeumot néztük meg, mivel a többit korábban már láttuk.

 

Gurkenmuseum
Uborka Múzeum

A mini múzeum a Hotel Starick területén van, a jegyet is itt kell megvenni. Itt a spreewaldi csemege uborka és tormakészítéssel ismerkedhetünk meg. A spreewaldi uborka messze földön híres, védett márkanév. Németország újraegyesítése után azon kevés NDK-s termék közé tartozott, amely mindent és mindenkit túlélt. Azóta is kapható a boltokban! A spreewaldi uborkából levest is készítenek!










 

A Lehder Flieβ egy másik ágán sétáltunk vissza a kastélyhoz, majd az autóhoz.








 

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg másokkal is!

Ha máskor is szeretnél velünk utazni, inspirációért kövess minket a Mindenütt jóóó blog Facebook oldalán, vagy a blog youtube csatornáján, ahol még több érdekes tartalommal és egy szuper közösséggel találkozhatsz!

 

LINKEK / FORRÁSOK

Spreewald ANGOLul: https://en.wikipedia.org/wiki/Spreewald
Lübbenau MAGYARul: https://hu.wikipedia.org/wiki/L%C3%BCbbenau/Spreewald
Lübbenau NÉMETül: https://de.wikipedia.org/wiki/L%C3%BCbbenau/Spreewald
Lübbenau ANGOLul: https://en.wikipedia.org/wiki/L%C3%BCbbenau
Spreewaldmuseum NÉMETül: https://de.wikipedia.org/wiki/Spreewaldmuseum

LeRoutard Allemagne 2016 kötete, ISBN 978-2-01-912442-7
A helyszínen kihelyezett információs anyagok


#iambloggeriamhere

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Köszönöm, hogy benéztél! / Thanks for your visit!