2020. október 27., kedd

Kloster Chorin

Chorin kolostora 


Chorin leghíresebb látnivalója a lenyűgöző vöröstéglás gótikus kolostorrom, mely a Schorfheide-Chorin bioszféra-rezervátum területén található.



Schorfheide-Chorin bioszféra-rezervátum

Chorin település Németországban, azon belül Brandenburgban, a Schorfheide-Chorin bioszféra-rezervátum (röviden: Schorfheide) területén, a lengyel határhoz közel található. A bioszféra-rezervátum területén a történelem egyedülálló nyomai is láthatók; egykori menedékvárak és kultikus helyek kör alakú falai, a földesúri falvak, valamint erdei falvak favázas házakkal.

A korai középkortól egészen a harmincéves háború időszakáig a terület a Chorin kolostor területéhez tartozott, ahol az erdők nagy része érintetlen maradt. A bioszféra-rezervátum címet 1990-ben kapta. Ebben az UNESCO-bioszféra-rezervátumban 16 denevérfaj található meg a Németországban előforduló 22 közül!

Chorin elsősorban lenyűgöző kolostorromjáról és szabadtéri komolyzenei koncertjeiről híres, de érdemes a parkban, a festői szépségű tájon kirándulni egyet.



Kloster Chorin
Chorin kolostora

A leghíresebb látnivaló a Chorin kolostor, mely az észak-németországi vöröstéglás gótika jelképe, kiemelkedő korai emléke. A cisztercita kolostort I. Johann és III. Ottó aszkán őrgrófok alapították 1258-ban. Lehninből telepítettek ide szerzeteseket 1260-ban. A kolostort 1272-ben áttelepítették az egykori Chorin-tóhoz.

A kolostormalmok működtetéséhez és a kolostor ellátásához a Ragöser Fließ lefolyása nem szolgáltatott elegendő vizet, ezért a szerzetesek a XIII. században egy mesterséges vizesárkot építettek. Az árok ma is létezik, és ez az egyik legkorábbi mesterséges vizesárok Németországban.

A ciszterci kolostortemplom 1273 és 1334 között épült. 1334-ben szentelték fel. A szerzetesi templom elrendezése a rendi hagyományokat követi a szentély kivételével, mely a hagyományoktól eltérően ívesen záródik. A templom háromhajós, tereit keresztboltozatok fedik. A magas főhajóban váltakozó keresztmetszetű pilléreket találunk. Keskeny, csúcsíves ablakai vannak. 1542-ben szekularizálták, és a XIX. század elejéig hagyták hanyatlani, ekkor a romokat helyreállították, és az épületet részben Karl Friedrich Schinkel irányításával újjáépítették. 2017-ben állandó kiállítást hoztak létre és nyitottak meg, amely Chorin kolostorban élő szerzetesek életét és munkásságát mutatja be, illetve egy másik részben Karl Friedrich Schinkel felfedezéseit és műemlékvédelmi törekvéseit.















VIDEO!!!!





























Érvágáshoz használt érvágó és tálka
















Denevérbarlang


Amtssee

Amtssee

Amtssee

 
Kloster Café - A kolostor kávézója



 

Cím: Amt Chorin 11a, 16230 Chorin

 

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg másokkal is!

Ha máskor is szeretnél velünk utazni, inspirációért kövess minket a Mindenütt jóóó blog Facebook oldalán, vagy a blog youtube csatornáján, ahol még több érdekes tartalommal és egy szuper közösséggel találkozhatsz!

 

LINKEK / FORRÁSOK

Chorin MAGYARul: Chorin – Wikipédia (wikipedia.org)
Schorfheide-Chorin bioszféra-rezervátum MAGYARul: Schorfheide-Chorin bioszféra-rezervátum – Wikipédia (wikipedia.org)
Chorin Abbey ANGOLul: Chorin Abbey - Wikipedia
Kloster Chorin NÉMETül: Kloster Chorin – Wikipedia

Lonely planet: Pocket Berlin, 6th edition, ISBN 978-1-78657-798-6
Le Routard: Allemagne, 2016, ISBN 978-2-01-912442-7
Le Routard: Berlin, 2016, ISBN 978-2-01-912437-3

A helyszínen kihelyezett tájékoztató anyagok.


#iambloggeriamhere

6 megjegyzés:

  1. Nagyon szeretem a hasonló bejegyzéseket, mert jó tartalommal rendelkezik, és tanító jellegű. Sok érdekességet olvastam, amit eddig nem tudtam. A képek nagyon szépek.:)

    VálaszTörlés
  2. Nagyon tetszett ez a bejegyzésed is. :) Tetszett a történelme, a képek csodásak, mint mindig. MIntha az ember ott járna és hallgatná amiket mesélsz. :) Sok érdekességet olvastam most is tőled, sokat tanulok a bejegyzéseidből, mert számomra sok az újdonság amikről eddig nem tudtam vagy nem hallottam. Csak így tovább. :)

    VálaszTörlés
  3. Már azért is megéri ide elnézni, mert gyönyörű képeket lehet készíteni a kastély mellett * . * Annyira jó ránézni és most egy kicsit közelebb is hoztad a szívemhez Németországot ^^.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon örülök, hogy tetszik a hely. Tőled ez különösen nagy szó! 😉

      Törlés
  4. Nem nagyon írok mást, csak annyit, hogy ide bármikor elmennék. Imádom a kastélyokat <3

    VálaszTörlés

Köszönöm, hogy benéztél! / Thanks for your visit!