2020. október 17., szombat

Bastei

Szász Svájc vadregényes jelképe

 

Szász Svájc jelképe a Bastei, mely a térség leglátogatottabb kirándulóhelye, legnépszerűbb látnivalója. A kanyargós Elba felett magasodó Bastei sziklatornyai, kilátói elképesztő panorámát nyújtanak.


E vadregényes sziklavilágot könnyen meg lehet közelíteni. Szinte a kilátóig elmehetünk négy keréken. Több parkoló is van kb. 3 km-re a szikláktól. Autóbusszal is letudhatjuk ezt a távot. Közvetlenül a szikláknál is van egy parkoló, de ezt csak a hotel szállóvendégei, illetve mozgássérültek vehetik igénybe. A Bastei mindig zsúfolt, ennek ellenére kihagyhatatlan, páratlan látnivaló!

A környék kis falvaiból számtalan, szebbnél szebb túraútvonalon is felmehetünk a Basteihez, de kb. 200 méteres szintkülönbséget kell leküzdeni ehhez, ami bár nem tűnik soknak, a meredek terep miatt nem kis feladat!

 

Sächsische Schweiz Nationalpark
Szász Svájc Nemzeti Park

A Szász Svájc Nemzeti Park 1990-ben kapott nemzeti parki rangot. Drezdától keletre fekvő területe igazán változatos, vadregényes vidék, ahol hosszanti, mélybe nyúló völgyek, rögökre tagolódott hegységek és meredek szakadékok ejtik ámulatba a látogatókat.









 

Basteibrücke
Bastei-híd

A Szász Svájc Nemzeti Park és a Bastei legtöbbet fotózott szimbóluma, a túraútvonal fénypontja a Mardertelle fölött húzódó Bastei-híd, mely magas sziklatornyokat köt össze. A középkorban még fa híd volt itt, és vezetett a rablólovagok várába. Ezt a mondák szerint ostrom esetén egyszerűen lerombolták, ezzel bevehetetlenné téve az erődöt. 1826-ban épült meg az első Bastei-híd, ekkor még fából, majd 1851-ben a ma is látható, 76 méter hosszú, kőből épült híd, mely összeköti a Basteit a Felsenburg Neurathen sziklavárral. A hídról is elképesztő a kilátás a változatos formájú sziklavilágra.










 

Ferdinandstein
Ferdinánd-kilátó

A Ferdinánd-kilátót egy ösvényen, még a híd előtt balra kanyarodva érjük el. Innen a legszebb a panoráma a Bastei-hídra és az általa összekötött sziklatornyokra. A híd laikusként szemlélve is építészeti mestermű. Innen készíthetünk olyan képeket, melyekkel a Szász Svájcot, és jelképét, a Basteit reklámozzák.






 

Felsenburg Altrathen und Neurathen
Sziklavár

A Bastei-híd végénél balra található az egykori sziklavár. Ide belépőt kell fizetni, de megéri azt a pár eurót! A sziklaerődöt először 1261-ben említették. Először cseh, majd szász nemesek birtoka volt, utána került a rablólovag kezére, aki innen fosztogatta a környéket. Nem sokáig, mert 1467-ben Ernst választófejedelem és Albert herceg kifüstölték őt innen.

Láthatunk itt pár rekonstruált kamrát, épületmaradványokat, ciszternát és lépcsőket, kőbe vésett feliratot 1706-ból. Helyenként katapultok és azok lövedékei vannak kiállítva. Ezekből a vár tetején lévő katapultokból 50 kilós homokkőgolyókat tudtak kilőni.

A körtúra útvonala lépcsőkön, ijesztő mélységek felett átvezető kis hidakon, és kilátóhelyeken keresztül vezet végig, melyet főként emiatt a fantasztikus kilátás miatt éri meg végigjárni. Tériszonyosoknak viszont igazi kihívás!

















 

Kanapee/Tiedgestein

Ha a vár után tovább folytatjuk az utat balra, akkor pár perc alatt, jobbra, egy elképesztő helyen lévő kilátóhoz jutunk.


 

Mi elkövettük azt a hibát, hogy innen tovább mentünk lefelé a többnyire iszonyatosan meredek úton.






 

Amselsee
Rigó-tó

Elhaladtunk az Amselsee nevű, felduzzasztott kis tó mellett, melyet 1934-ben alakítottak ki a völgyben, és pisztrángokat telepítettek bele.

 

Niederrathenbe jutottunk, ahonnan a parkolóba, ahol az autót hagytuk, csak taxival, vagy úgy juthattunk volna vissza, ha ugyanazon az úton felkapaszkodunk a hegyre. Ez viszont szóba sem jöhetett, mert a térdem már lefelé is iszonyatosan fájt. Így maradt a „taxi”. Ezt nem igazi taxiként kell elképzelni, inkább személyszállító vállalkozásként. Egy kisbusszal utaztunk, ára a normál buszok és normál taxik ára között volt.

 

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg másokkal is!

Ha máskor is szeretnél velünk utazni, inspirációért kövess minket a Mindenütt jóóó blog Facebook oldalán, vagy a blog youtube csatornáján, ahol még több érdekes tartalommal és egy szuper közösséggel találkozhatsz!

 

LINKEK / FORRÁSOK:

Felsenburg Neurathen NÉMETül: https://www.lohmen-sachsen.de/de/tourismus/felsenburg-neurathen.html
Szászország MAGYARul: https://hu.wikipedia.org/wiki/Sz%C3%A1szorsz%C3%A1g

LeRoutard Allemagne kötete, 2016, ISBN 9 782019 124427
Panoráma NDK kötetet, 1980, ISBN-963-243-215-0
A helyszínen kapott, illetve kihelyezett információs anyagok



#iambloggeriamhere

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Köszönöm, hogy benéztél! / Thanks for your visit!