2020. október 4., vasárnap

Schlosskirche - Lutherstadt Wittenberg

Wittenbergi vártemplom


A vártemplom (vagy más néven a reformáció temploma) egy evangélikus templom Lutherstadt Wittenbergben. 1996 óta az UNESCO világörökség része. A reformáció kiindulópontjának számít, miután Luther Márton 1517. október 31-én ennek ajtajára szögezte ki 95 tézisét.


 

Lutherstadt Wittenberg

Lutherstadt Wittenberg (eredeti nevén: Wittenberg) városa Németországban Szász-Anhalt tartományban található. Elsősorban Luther Mártonról híres, aki itt töltötte életének nagy részét, itt indította el a reformációt, és írta meg számos művét. Mai nevéhez a Lutherstadt előtagot, mely „Luthervárost” jelent, hivatalosan 1938-ban kapta.

 

Martin Luther
Luther Márton

Martin Luther Eislebenben született 1483. november 10-én és ott is halt meg 1546. február 18-án. Ma ez a város is a Lutherstadt előtaggal büszkélkedhet. Luther Márton a protestáns reformáció szellemi atyja, lelkész, reformátor volt. Ágoston-rendi szerzetesként lett teológus és professzor, a wittenbergi egyetem bibliatanára. Reformjait sokáig a katolikus egyház keretében szerette volna keresztül vinni. Munkássága vetett véget a katolicizmus európai egyeduralmának. Az általa lefordított Luther-Biblia (Lutherbibel) a német nyelvterületen ma is az egyik legfontosabb Biblia-fordítás.

 

Luther Wittenbergben

1502. október 18-án Bölcs Frigyes választófejedelem (Friedrich III. vagy Friedrich der Weise von Sachsen) megalapította a Leucorea egyetemet, amely néhány évtized múltán nagy tekintélyű és népszerű intézménnyé vált. Luthert 1508-ban helyezték át Wittenbergbe, hogy a hittudományt tanulmányozza. Egy évre rá a biblia professzora lett. Ógörögöt, hébert és erkölcsfilozófiát, valamint  egyéb bibliai tantárgyakat oktatott.

1510-ben a rend megbízásából Rómába utazott, majd 1511-ben visszahívták őt Wittenbergbe, ahol 1512 októberében a teológia doktora lett. Az egyetemen professzori állást kapott, mellette pedig gyülekezeti prédikátorként is szolgált. 

1516-17-ben Albert mainzi érsek búcsúcédulák segítségével próbálta összegyűjteni a szükséges források ráeső részét a római Szent Péter-bazilika felépítéséhez, illetve saját adósságai kifizetéséhez.

 

31. Oktober 1517
1517. október 31.

1517. október 31-én (Mindenszentek előestéjén) Luther levelet írt Albert püspöknek, amelyben tiltakozott a búcsúcédulák árusítása ellen. Leveléhez csatolta a búcsúcédulák erejét és hatékonyságát kétségbe vonó vitairatát is. Ugyanezen a napon, a wittenbergi Mindenszentek temploma (más néven vártemplom (Schlosskirche, Allerheiligenkirche)) kapujára is kiszögezte a 95 tételét. Ezt néhány tudós megkérdőjelezte, mert korabeli feljegyzés nem létezik róla, azonban ez a hirdetési mód szokásos volt a korabeli egyetemeken, és a templomajtók afféle hirdetőtáblaként funkcionáltak akkoriban. Georg Rörer, Luther titkárának nemrégiben megtalált feljegyzése is megerősíti a közismert történetet.

Ezzel a nappal számítják a reformáció kezdetét, és ünneplik minden év október 31-én.


 

Schlosskirche
Vártemplom

Az Elba-parti város szép parkjának szomszédságában áll a vár és a vártemplom (Schloss und Schlosskirche), melynek méltóságteljes épülete, karcsú tornyával Wittenbergbe érkezve már messziről látszik.









Az első Mindenszenteknek szentelt kápolnát I. Rudolf szász-wittenbergi aszkán herceg új rezidenciáján építették fel 1340-től. 1346. május 6-án szentelték fel. Utódja, II. Rudolf herceg további adományainak köszönhetően IX. Bonifác pápa 1400-ban wittenbergi főtemplomnak nevezte ki.

A XV. század végén III. Frigyes szász választófejedelem újjáépítette az egykori aszkán erődöt, és Conrad Pflüger építész új templomot tervezett (Allerheiligenkirche - Mindenszentek temploma), melyet 1490 és 1511 között késő gótikus stílusban építettek meg. 1503. január 17-én szentelték fel Frigyes kastélyának részeként. Tilman Riemenschneider, Jacopo de' Barbari és Albrecht Dürer rendezte be először a várkastélyt, majd a templomot.

1502-ben III. Frigyes választófejedelem megalapította a Wittenbergi Egyetemet (Leucorea), 1507-ben Raymond Peraudi pápai legátustól megerősítést kapott, hogy a Mindenszentek templom az egyetem kápolnájaként szolgálhat, így az hamarosan fontos tudományos és istentiszteleti központtá fejlődött. A hallgatók ott kapták meg doktori címüket, és a reformátor Philipp Melanchthon a templomban tartotta meg híres avató beszédét. Kialakult az a hagyomány, hogy az egyetem tudományos méltóságait a templomban temessék el. Számos figyelemre méltó epitáfium maradt fenn és látható itt mind a mai napig.

1517. október 31-én a templom fa kapujára szögezte ki 95 tételét Luther Márton.

Az egykori faajtót 1858-ban IV. Frigyes Vilmos míves rézkapura cseréltette (Téziskapu), és ott olvashatók rajta a tételek. A felette lévő mozaikon a város két reformátora, Luther és Melanchthon láthatók: Luther a német Szentírást, Melanchthon az ágostai hitvallást tartja Krisztus keresztje alatt.


A templomot több más épülettel együtt 1996-ban felvették az UNESCO világörökség listára.

2016 októberében ünnepi istentisztelettel nyitotta meg újra kapuit hivatalosan is a reformáció 500. évfordulójára restaurált wittenbergi vártemplom. A dán királynő ez alkalomból egy vörös színű oltárterítőt adományozott, amelyet először ezen az istentiszteleten tekinthettek meg az érdeklődők.

A dán királynő által adományozott oltárterítő, közepén a Luther-rózsa, az evangélikus egyház jelképe

A templom üvegablakain híres történelmi személyek portréját láthatjuk. Köztük van például Dévai Bíró Mátyás, az első magyar reformátor.

Az ablakon a jobb alsó sarokban Dévai Bíró Mátyás, az első magyar reformátor


A templom épülete Luther mellett III. (Bölcs) Frigyes, Melanchthon és Állhatatos János sírhelyéül szolgál.

Luther Márton sírja

Luther Márton

Philip Melanchthon sírja

III. (Bölcs) Frigyes sírköve

II. Rudolf és felesége sírköve

Állhatatos János szobra
















A Luther-rózsa, az evangélikus egyház jelképe

A vártemplom tornya a választófejedelem rezidenciájának egyik bástyája. Lehet, hogy nem véletlen, hogy Luther Márton az erős vár metaforáját használta legismertebb énekében, amelynek két kezdősorát nagy arany betűkkel hirdeti világgá a torony: Ein feste Burg ist unser Gott, Ein gute Wehr und Waffen (Erős vár a mi Istenünk, Jó fegyverünk és pajzsunk). A torony tetejébe fel lehet menni, gyönyörű onnan a kilátás a városra.

Ein feste Burg ist unser Gott, Ein gute Wehr und Waffen
(Erős vár a mi Istenünk, Jó fegyverünk és pajzsunk)










 

Cím: Schloßplatz 1, 06886 Lutherstadt Wittenberg

 

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg másokkal is!

Ha máskor is szeretnél velünk utazni, inspirációért kövess minket a Mindenütt jóóó blog Facebook oldalán, vagy a blog youtube csatornáján, ahol még több érdekes tartalommal és egy szuper közösséggel találkozhatsz!

 

 

LINKEK / FORRÁSOK:

Luther Márton MAGYARul: Luther Márton – Wikipédia (wikipedia.org)
Búcsúcédula MAGYARul: Búcsúcédula – Wikipédia (wikipedia.org)
Lutherstadt Wittenberg MAGYARul: Lutherstadt Wittenberg – Wikipédia (wikipedia.org)
Luther Márton 95 tétele MAGYARul: Luther Márton 95 tétele – Wikipédia (wikipedia.org)
Németország világörökségi helyszínei MAGYARul: Németország világörökségi helyszínei – Wikipédia (wikipedia.org)

LeRoutard Berlin - Avec le Brandenbourg kötete, 2016, ISBN 9 782019 124373
Panoráma NDK kötetet, 1980, ISBN-963-243-215-0
A helyszínen kapott információs szóróanyag



#iambloggeriamhere

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Köszönöm, hogy benéztél! / Thanks for your visit!