2020. október 17., szombat

Burg Hohnstein

Hohnstein erődített vár

A középkori vár az azonos nevű faluban, Hohnsteinban, Németország keleti részén, Szászországban, a Szász-Svájcban található. A kisváros fő látnivalója, Hohnstein vára kemény homokkő táblára épült, 140 méter magasan a Polenz-völgy felett.


 

Sächsische Schweiz Nationalpark
Szász Svájc Nemzeti Park

A Szász Svájc Nemzeti Park 1990-ben kapott nemzeti parki rangot. Drezdától keletre fekvő területe igazán változatos, vadregényes vidék, ahol hosszanti, mélybe nyúló völgyek, rögökre tagolódott hegységek és meredek szakadékok ejtik ámulatba a látogatókat.

 

Malerweg
Festők útja

A környék a XVIII. században lett nagyon népszerű, ekkor fedezték fel a művészek, és kezdte el vonzani a látogatókat is a vadregényes terület. A Malerweg a festőkről kapta a nevét, akik évszázadok óta jártak ide az Elba fölé magasodó homokkő tornyok közé festeni. A homokkő tornyokból több mint 1100 darabot találhatunk itt a régióban. A Festők útja ma egy kb. 110 kilométer hosszú kirándulóösvény, mely több rövidebb szakaszra van osztva, így akár (több) egynapos túrát is tehetünk itt a tornyok, hegyhátak és keskeny szurdokok felfedezésével. A legismertebb és legnépszerűbb látnivaló Szász Svájc jelképe, a Bastei, melynek sziklatornyai, kilátói elképesztő panorámát nyújtanak. A délelőttöt a Bastei-hídnál (Basteibrücke) és a mellette lévő Altrathen und Neurathen sziklavárnál töltöttük. Innen vezet kirándulóösvény is a Hohenstein erődített várhoz (kicsit több mint 10 km), de mi autóba ültünk, azért is, mert utána a szállásunkra mentünk tovább.

 

Burg Hohnstein
Hohnstein erődített vár

A Hohnstein erődített vár egy sziklára épült valószínűleg a XII. században. Első írásos említése 1333-ból való. A vár sokáig a Cseh királysághoz tartozott. Az eredetileg fából készült szerkezeteket a XVII. és a XVIII. században fokozatosan felváltották a mai kőszerkezetek, sőt 1639-ben sikeresen ellenálltak egy svéd ostromnak. A kastély 1859-től többek között "férfi javítóintézetként", 1919-től pedig ifjúsági börtönként szolgált. Ezt a helyet később különösen tragikus célokra használták: itt volt 1933-34-ben az első szászországi koncentrációs tábor, majd 1935-39-ig Hitler ifjúsági képzőközpontjaként működött, majd 1945-ig főleg lengyel, francia és orosz tisztek börtöneként használták. A háború után a szovjetek hajléktalan családok szállójává alakították át, majd 1949-ben ismét ifjúsági szállóvá, ahogyan az 1924-ben is volt. A kör így bezárult. Ma (ha nem lenne COVID-19) látogathatók (lennének) azok a börtönök, ahol egykor nők és gyermekek a nácizmus áldozataivá váltak, valamint egy kicsi múzeum, amely Jugendburg történetét mutatja be.

A kastélyba csak Hohnstein piactéren keresztül lehet bejutni. Csodálatos kilátást élvezhetünk a falura és a környező természeti látványosságokra.






Konrad Hahnewald
életének emlékére
1888-1962
1924-33 A hohnsteini ifjúsági szálló vezetője
1933 A hohsteini koncentrációs tábor első rabja



















Öt politikai foglyot taszítottak innen ki a biztos halálba.





 

Stadtkirche
Városi templom

Mielőtt tovább indultunk volna a szállásunkra Sebnitzbe, megnéztük a templomot is, ami nyitva volt.





 

Miután Sebnitzben beköltöztünk az airbnb-n foglalt szálláshelyünkre, elsétáltunk a Zur Gräte (Szálka) nevű halétterembe vacsorázni.


 

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg másokkal is!

Ha máskor is szeretnél velünk utazni, inspirációért kövess minket a Mindenütt jóóó blog Facebook oldalán, vagy a blog youtube csatornáján, ahol még több érdekes tartalommal és egy szuper közösséggel találkozhatsz!

 

LINKEK / FORRÁSOK:

Burg Hohnstein NÉMETül: Burg Hohnstein (Sächsische Schweiz) – Wikipedia
Szászország MAGYARul: https://hu.wikipedia.org/wiki/Sz%C3%A1szorsz%C3%A1g

LeRoutard Allemagne kötete, 2016, ISBN 9 782019 124427
Panoráma NDK kötetet, 1980, ISBN-963-243-215-0
A helyszínen kapott, illetve kihelyezett információs anyagok



#iambloggeriamhere

2 megjegyzés:

  1. Szia. Svédországról nincsenek beszámolóid? Kerestem de nem találtam és lehet csak az én figyelmemet kerülte el. 😊 Jól írod meg és ha esetleg megengedned pár infót felhasznalhatok a saját blogomba? Természetesen megjelölném a forrást. 😊

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia! Sajnos Svédországban eddig csak 3x voltam, de csak villámlátogatásra. ;-) Poszt 2 van fent a blogon, ezeket itt találod: http://mindenuttjooo.blogspot.com/search/label/Svédország
      Norvégiáról és Finnországról jóval több beszámolóm van, nem tudom, az segítség-e.

      Törlés

Köszönöm, hogy benéztél! / Thanks for your visit!