2020. október 4., vasárnap

Hundertwasserschule Wittenberg

(Luther-Melanchthon-Gymnasium)

 

Ha valaki egyedül álmodik, az csak egy álom. Ha sokan álmodnak együtt, az egy új valóság kezdete.” - Hundertwasser


 

Hundertwasser

Friedensreich Regentag Dunkelbunt Hundertwasser Bécsben született 1928. december 15-én. Osztrák építész, festő és filozófus volt. Eredetileg Friedrich Stowasser volt a neve. A „sto” szláv nyelveken százat jelent, ezt németesítette művésznevében, melynek jelentése „száz víz”. A Friedensreich pedig béketelit, a Regentag esős napot (ez volt egyébként a hajójának a neve is, amelyen 
lakott), a Dunkelbunt pedig sötéttarkát jelent.
Építészete az organikus építészethez tartozik. Jelentős filozófiai hitvallás van építészete mögött, mellyel az embert vissza akarja részben téríteni a természethez. Nagy hatással volt rá a bécsi szecesszió építészete is.
Új-Zéland közelében, a Queen Elizabeth II fedélzetén halt meg, 2000. február 19-én.

 

Hundertwasserschule Wittenberg
(Luther-Melanchthon-Gymnasium)

Egy igazi panelépületet húztak fel 1975-ben, ez lett az iskola több mint 1000 tanuló számára. A neve Melanchthon-Gymnasium volt. Wittenberg akkor az NDK része volt, így az ott szokásos tízosztályos politechnikai általános iskolaként működött. A lakótelep -ahol található- 1970 és 1980 között épült. A két Németország egyesítése után a volt NDK-ban az NSZK iskolarendszerét vezették be. A politechnikai iskolákat gimnáziummá, általános iskolává vagy reáliskolává alakították át. A wittenbergi iskola új tervének vázlatai 1993-ra készültek el. Mivel a vázlatok formai tekintetben nagyon hasonlítottak Friedensreich Hundertwasser koncepciójához, fel is vették a kapcsolatot a művésszel, aki beleegyezett, és részt vett az iskola művészi koncepciójának kialakításában. A Luther-Melanchthon-Gymnasium (röviden LMG) az egyetlen iskola Németországban, amelyet Friedensreich Hundertwasser bécsi művész ötletei és koncepciója alapján építettek át. A tervezést Peter Pelikan és Heinz M. Springmann építészek végezték. A külső homlokzattal együtt a gimnázium belsejét is felújították részben, és a stílushoz igazították. Az egyes emeletek tükrözik a négy elemet: tüzet, vizet, földet, levegőt, valamint egy további szivárvány elemet. A toronyrészben könyvtárat és csillagvizsgálót alakítottak ki. A felújítás 1997 és 1999 között történt; Hundertwasser, aki 2000-ben hunyt el, még láthatta az átalakított iskolát.

Bejárat az utcáról

Az iskola kerítése is hullámos



A jobb alsó sarokban picit meghagytak a régi kinézetből

Hundertwasserre jellemző, hogy fák vannak az épületen belül is




















Az iskola mellett Szász-Anhalt tartományban van egy még egy Hundertwasser épület; a Magdeburgi Zöld Citadella (Grüne Zitadelle von Magdeburg).

 

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg másokkal is!

Ha máskor is szeretnél velünk utazni, inspirációért kövess minket a Mindenütt jóóó blog Facebook oldalán, vagy a blog youtube csatornáján, ahol még több érdekes tartalommal és egy szuper közösséggel találkozhatsz!

 

LINKEK / FORRÁSOK:

Luther-Melanchthon-Gymnasium NÉMETül: Luther-Melanchthon-Gymnasium – Wikipedia
A Luther-Melanchthon-Gymnasium hivatalos nonlapja NÉMETül, ANGOLul, FRANCIAul, SPANYOLul: Luther-Melanchthon-Gymnasium Lutherstadt Wittenberg (hundertwasserschule.de)

LeRoutard Berlin - Avec le Brandenbourg kötete, 2016, ISBN 9 782019 124373
Panoráma NDK kötetet, 1980, ISBN-963-243-215-0

A helyszínen kihelyezett információs táblák



#iambloggeriamhere

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Köszönöm, hogy benéztél! / Thanks for your visit!