2020. július 26., vasárnap

Grüne Zitadelle /Magdeburg/



„Emberi oázis a racionális épületek sivatagában” - Hundertwasser

A Grüne Zitadelle von Magdeburg 2005 októberében nyílt meg. Friedensreich Hundertwasser utolsó lakóépület projektjét a rá emlékeztető színek és formák jellemzik.



Előző nap a Román stílus útján (Straße der Romanik) lévő bájos települést néztük meg. Sehol máshol Németországban nem láthatunk annyi favázas házat, mint Quedlinburgban. Onnan az airbnb-n foglalt szállásunkra mentünk, ahol az étkezőben a falinaptárban megláttunk egy képet. Ekkor döntöttük el, hogy nekünk ezt a helyet látnunk kell. Nem esett nehezünkre az újratervezés, hisz a másnapi úti célunkon egész napra zuhogó esőt jósoltak, míg Magdeburgban „csak” délelőttre és késő délutánra (amikor már amúgy is úton lettünk volna hazafelé - ami persze nem így lett). Reggeli után tehát Magdeburgba mentünk.

Hundertwasser


Friedensreich Regentag Dunkelbunt Hundertwasser Bécsben született 1928. december 15-én. Osztrák építész, festő és filozófus volt. Eredetileg Friedrich Stowasser volt a neve. A „sto” szláv nyelveken százat jelent, ezt németesítette művésznevében, melynek jelentése „száz víz”. A Friedensreich pedig béketelit, a Regentag esős napot (ez volt egyébként a hajójának a neve is, amelyen lakott), a Dunkelbunt pedig sötéttarkát jelent.
Építészete az organikus építészethez tartozik. Jelentős filozófiai hitvallás van építészete mögött, mellyel az embert vissza akarja részben téríteni a természethez. Nagy hatással volt rá a bécsi szecesszió építészete is.
Új-Zéland közelében, a Queen Elizabeth II fedélzetén halt meg, 2000. február 19-én.


Magdeburg


Bár az Elba parti város 1200 éves múlttal rendelkezik, és Szász-Anhalt tartomány fővárosa is, mégsem volt túl népszerű turistalátványosság egészen 2005-ig. Ebben az évben október 3-án a német újraegyesítés 15. évfordulóján adták át a 27 millió eurós költségvetésből elkészült Grüne Zitadelle von Magdeburg épületegyüttest. A rózsaszín mesepalota azóta Magdeburg belvárosának egyik meghatározó épülete lett.


Grüne Zitadelle


A Zöld Citadella Magdeburg szívében, a román kori kolostor, a híres Szent Mauritius és Szent Katharina gótikus katedrális, a barokk tartományi székház, és a 2002-ben átadott hipermodern banktorony tőszomszédságában épült fel.
Az épület Hundertwasser utolsó lakóépület projektje volt. A ház-erdő-palota komplexumot teljes egészében ő tervezte élete utolsó éveiben Új-Zélandon. Átadását azonban már nem érhette meg, mert öt évvel előtte szívrohamban elhunyt.

Abensbergben a Kuchlbauer sörfőzde területén áll a Hundertwasser által tervezett és Peter Pelikan által újratervezett (34,19 méter magasra lekicsinyített) meseszerű torony, a Kuchlbauer-Turm, amely a sörfőzde különleges védjegye is egyben. Ennek alapkőletételére 2007. április 23-án került sor, és a különleges látványt nyújtó építményt 2010 januárjában nyitották meg a látogatók előtt.

A ferde falakból, girbegurba vonalakból és tetőkertekből összeálló közösségi- és lakóház zegzugos épülete csupa harmónia és derű. Rózsaszínű homlokzata, aranyozott hagymakupolái, színes kerámiaoszlopai a város közepén érdekes látványt nyújtanak. Az 55 bérlakásból, valamint kávézókból, éttermekből, boltocskákból, színházból, óvodából, irodákból és egy kis hotelből álló épület udvarában van egy szuvenír bolt, itt lehet befizetni idegenvezetésre. Az épület belsejébe ugyanis csak vezetővel lehet bemenni.
























A vezetett túra a belépőjegyünk szerint valamivel több, mint 30 percig tart, 978 lépést teszünk meg, és 237 kalóriát égetünk el ezalatt. Ebben segít a sok lépcsőzés. Az idegenvezető beszél a művész elgondolásáról, és mesél az építkezésről a kezdetétől a befejezéséig. Ahogy már említettem csak így kaphatunk lehetőséget bekukkantani több helyiségbe is, ahol jobban megérhetjük, milyen elveket tartott szem előtt a tervező.

  



A lakásokról megtudhattuk, hogy többnyire erkéllyel vagy terasszal rendelkeznek. Nincs két egyforma oszlop, lámpa vagy ablak az épületen, melyek némelyike fölött koronát is láthatunk. Van olyan lakás, aminek már eredetileg van lakója, és a bérleti szerződésben szerepel, hogy az új bérlő köteles gondot viselni erről a „régi lakó”-ról, mely nem más, mint egy fa! 13 ilyen lakás van, amelyben fa is él.
Minden fürdőszoba egyedi, melyekre jellemző a sok színes csempe, szabálytalan formavilág.  Az épületet gazdagon borító növényzet a rétek illatával, a madarak csicsergésével tölti meg a levegőt. Különleges színvoltja ez Magdeburg központjának.























VIDEÓ!!!


Mielőtt tovább indultunk, egy kis nasival gyűjtöttünk erőt a folytatáshoz.



Grüne Zitadelle
Cím: 39104 Magdeburg, Breiter Weg 8-10a
Telefon: 00 49 (0) 391/598 48 317


Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg másokkal is!

Ha máskor is szeretnél velünk utazni, inspirációért kövess minket a Mindenütt jóóó blog Facebook oldalán, vagy a blog youtube csatornáján, ahol még több érdekes tartalommal és egy szuper közösséggel találkozhatsz!



LINKEK / FORRÁSOK:


Friedensreich Hundertwasser MAGYARul: https://hu.wikipedia.org/wiki/Friedensreich_Hundertwasser

LeRoutard Allemagne kötete, 2016, ISBN978-2-01-912442-7


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Köszönöm, hogy benéztél! / Thanks for your visit!