2020. július 25., szombat

Quedlinburg



Sehol máshol Németországban nem láthatunk annyi favázas házat, mint Quedlinburgban. Az UNESCO világörökséghez tartozó kb. 1300 meseszerű ház, valamint román és gótikus templomok között tett séta visszarepít bennünket a középkorba.




Straße der Romanik
Román stílus útja

Németországban számos különböző tematikájú útvonal (mint például a Játék-út, a Grimm testvérek meseútja, a Romantikus-út vagy a Luther-út) gyöngyként fűzi fel a különböző helységek látnivalóit. Ilyen a Román stílus útja (Straße der Romanik) is Szász-Anhalt tartományban. A Straße der Romanik útvonala román stílusú templomokat, dómokat, várakat, kastélyokat és kolostorokat köt össze. Közülük is kiemelkednek Naumburg, Merseburg, Halberstadt és Quedlinburg dómjai.

Quedlinburg

Quedlinburg városa Németország Szász-Anhalt szövetségi államában a Harz-hegységtől északra található. Nevének eredetéről több legenda is kering. Bármi is legyen az igazság, az biztos, hogy a város címerén láthatunk egy kutyust, a nyitott városkapuban ücsörögni.


Legenda

A város polgárai tanácskozást tartottak, hogy mi legyen a település neve. Annyira belemerültek a kérdés megvitatásába, hogy elhanyagolták a környező mezők megfigyelését. Senki nem vette észre, hogy vad rablók közelednek a városhoz. A falak erősek voltak, de mit ér, ha a városi kapuja tárva-nyitva áll?! Egy Quedel nevű kiskutya azonban észrevette a rablók közeledtét, és hangos ugatásba kezdett, így a polgárok is észrevették a bajt, és időben bezárták a kapukat, ezzel megmentve a várost, a polgárok életét és vagyonát. Ezután nyilvánvaló volt, hogy a várost a hős kiskutyáról Quedlinburgnak nevezik el.

Kutyusos szökőkút a Szent Balázs templomnál (St. Blasiikirche)

A Szent Szervác apátsági templom kilincse

Történelme

A várost több mint 1000 éve alapították. Neve először I. (Madarász) Henrik (Heinrich I. der Vogelsteller) egyik 922-ben kelt okmányában szerepelt. Ő és utódai tették Quedlinburgot a birodalom politikai központjává. I. Henrik halála után az özvegye -Mathilde királyné-, és legidősebb fia, Ottó a néhai király emlékére megalapították a quedlinburgi apátságot. Az apátság tulajdonképpen egy kolostor volt, nemesi származású egyházi tisztségviselők lakhelye, ahol 966-ban éppen a királyné egyik unokája, Matilda lett az első rendfőnökasszony. Az apátság közel 900 évig maradt fenn.
Magyar vonatkozása is van ez időből. A 973-as quedlinburgi birodalmi gyűlésen minden jelentősebb európai állam uralkodójának küldötte kifejezte hódolatát a Német-római Birodalom megszervezője, I. (Nagy) Ottó (Otto I. der Große) előtt. A kalandozások után, a Nyugat felé nyitó Géza fejedelem követei is itt tárgyaltak ekkor I. Ottó császárral.


A Liudolf-ház uralkodása alatt virágzott a város. Quedlinburg Németország első fővárosa, a középkorban virágzó kereskedelmi csomópont volt. A kb. 600 éven át épült több mint 1300 ház épségben maradt a középkori pusztító tűzvészek és a két világháború pusztításainak ellenére is. Ma Németország legjelentősebb románkori műemlékei és rendkívül jó állapotban megmaradt favázas épületei mellett láthatjuk azt is, hogy milyen volt a középkori városszerkezet. A házak gazdagon díszített oromzatain favázas építészet technikájának és korszakainak fejlődését követhetjük nyomon. Quedlinburg óvárosa 1994 óta UNESCO világörökség.

Az autót a Weyhestraße és a Kleersstraße sarkán lévő (ingyenes) parkolóban hagytuk. Innen egy perc múlva már macskaköves, zegzugos, kacskaringós utcákon sétáltunk szájtátva.












Marktplatz
Piactér

A piactéren bizonyos napokon ma is van piac. A Marktplatz legnagyobb ékessége a Városháza épülete, de egyik-másik színes favázas háztól is leesik az állunk.




Rathaus mit Roland
Városháza és Roland szobor

Az óváros piacterének északi oldalán található az 1310-ből származó, reneszánsz kapuzatú Városháza, melynek jobb oldalát díszíti a középkori Roland lovag szobra. A lovag és mondahős Szent Roland (szül.: 736-740 között, elh.: 778), megtestesíti a középkori „hűbérurát szeretettel szolgáló harcos lovag” ideált. Roland gróf a germán frank törzsből származott. Nagy Károly császárral (Charlemagne) állt rokonságban, az ő lovagja és Bretagne kormányzója volt. Sorsát Nagy Károly császár Hispániai hadjárata pecsételte meg: 778. augusztus 5-én a Pireneusok egy szűk völgyében halt hősi halált az utóvéd főparancsnokaként. Róla szól a Roland-ének. A katolikus egyház július 15-én ünnepli. A XIX. század közepéig szinte minden német városházán ott állt szobra. De nem csak ott, hanem például Budapesten, Újpest Polgármesteri Hivatalának oromzatán is ott a szobra.






Baumkuchen
„Fatorta”

Ez egy tradicionális német finomság, a neve Baumkuchen, vagyis „fatorta”. Nevét szerkezetének köszönheti, mely a fa évgyűrűire emlékeztet. Nagyon finom és látványos édesség, melyet a Marktplatz (Piactér) sarkán lévő Baumkuchen Café & Baumkuchenmanufakturban kóstolhatunk meg.


Kunsthoken

A kétemeletes, reprezentatív favázas ház 1535 és 1576 között épült reneszánsz stílusban. Egy kereskedő háza volt.


Schneemelcher-Haus

A háromszintes jellegzetes favázas ház 1562-ben épült. Különösen figyelemre méltó gazdagon díszített homlokzata.


Marktkirche St. Benediktii
Szent Benedek piac-templom

A Szent Benedek templom egy protestáns plébániatemplom XV. századból való nyolcszögletű oszlopokkal és késői gótikus kórussal. Először 1233-ban említik, ám sokkal régebbi, mivel 1173-ban szentelték fel. Román stílusú maradványokat láthatunk benne, mint a déli folyosón fallal ellátott román stílusú ablak található, illetve a torony román ablakai is megmaradtak. Két nyugati tornya különböző magasságú. Az északi torony 60 méterre emelkedik, a déli torony azonban néhány méterrel alacsonyabb a tűz miatt, melyek a benne lévő toronyőr-lakással együtt leégtek 1901. április 29-én.

















St. Nikolaikirche
Szent Miklós templom

A Szent Miklós templom Quedlinburg Neustadt kerületének legrégebbi temploma, 1222-ben említik először. Egy mocsaras területen építették, 3 hajós volt, román stílusú. Jelenleg gótikus stílusú. Tornyai 72 méter magasak.
A XVIII. században Johann Christian Erxleben volt a templom lelkésze. Az ő felesége volt Dorothea Christiane Erxleben, aki az első német női orvos volt, aki doktori fokozatot kapott a Halle Egyetemen 1754-ben.







Café zum Freemaurer
Kávézó a szabadkőműveshez

A székmester ül, mögötte áll a szertartások mestere.


Bildungshaus Carl Ritter

A Bildungshaus ad otthont a könyvtárnak (Kreisbibliothek Quedlinburg), a zeneiskolának (Kreismusikschule Harz, Bereich Quedlinburg), és a főiskolának (Kreisvolkshochschule Harz GmbH). Carl Ritter geográfusról nevezték el, aki Quedlinburgban született 1779-ben. Őt tartják a tudományos földrajz alapítójának Alexander von Humboldt mellett.


Guts-Muths

Johann Christoph Friedrich GutsMuths német pedagógus volt, aki 1759-ben Quedlinburgban született. A modern testnevelés alapítójának és a gimnasztika apjának tartják. Szobra a róla elnevezett téren látható, és nem messze onnan szülőháza is.









St. Blasiikirche
Szent Balázs templom

A város egyik legrégebbi temploma a Szent Balázs, melyet ugyan 1231-ben dokumentáltak először, román tornyai azonban arra utalnak, hogy már jóval korábban is állt. Főhajója eredetileg nyolcszögletű volt, de 1715-ben egy újjáépítés során új alakot kapott. A barokk csarnoktemplom szerény díszítésű, egyedül piros-fehér-arany oltára feltűnő.





Brauhaus
Sörfőzde





Finkenherd

Westendorf városrészben a kastélydomb (Schloßberg) északi oldalán található Finkenherd. A szász dinasztia alapítója I. (Madarász) Henrik (Heinrich I. der Vogelsteller) épp egy madarász-úton volt, és a legenda szerint itt tudta meg, hogy a germán törzsek hercegeinek gyülekezete őt választotta meg királynak 919-ben. I. Henriket tekintik Quedlinburg alapítójának, akiről köztudott, hogy szeretett az itteni kastélyban időzni. Az azonban valószínű, hogy az akkori kastély nem ugyanazon a helyen állt, ahol a mostani.





Klopstockhaus
Klopstock ház

A házat 1560 körül építették. 1702-ben vásárolta meg a Karl Otto Klopstock, és 1724-ben itt született meg unokája, Friedrich Gottlieb Klopstock. A költő a klasszikus német irodalom egyik alapítója. Abban az időben gyakrabban olvasták őt, mint kortársait, Goethét és Schillert. A múzeumot 1899-ben a költő 175. születésnapjára nyitották meg.


Schloßberg
Kastélydomb

A kastélydomb egy homokkő szikla. Itt található a Szent Szervác templom, a Vármúzeum, és egy kert, ahonnan csodás látvány nyílik a favázas házak városaként is emlegetett Quedlinburgra.












Balra a Szent Szervác apátsági templom épülete és tornya

Stiftskirche St. Servatii
Szent Szervác apátsági templom

A kastélydomb egyik leghíresebb látnivalója a Szent Szervác templom, avagy a quedlinburgi dóm. Ez Németország egyik legfontosabb románkori emléke.
I. Henriket a kastély kápolnájának oltára elé temették 936-ban. Az özvegy Mathilde királyné majdnem 32 évvel élte túl néhai férjét, és a férje mellé temették. Az 1070-es tűz után kezdték el az új templom építését, melyet Szent Dénesnek és Szent Szervácnak (St. Dionysius, St. Servatius) szenteltek 1129-ben III. Lothár király (König Lothar III.) jelenlétében. Ez lett a quedlinburgi apátság temploma, melynek kriptájában nyugszanak I. Henrik és hitvese földi maradványai, egymás mellett. 
A dóm egy része felújítás alatt állt, de a kincstárat -ahol értékes egyházi gyűjteményt láthatunk-, megnézhettük. (Teljes árú belépő: 4,50€) 
A vármúzeum is zárva volt felújítás miatt.




I. Henrik és Mathilde királyné sírja





Adelshof

A Hoymscher Hof néven is ismert terület gyakran cserélt gazdát. Ma vendégszobák és gasztronómiai létesítmények vannak benne. Érdekessége az udvar közepén a XVIII. századi galambdúc.


Ständerbau

Ez Németország legrégebbi, 1346-47-ben épült favázas háza, amely ma a középkori építészeti stílust bemutató Favázas Házak Múzeuma (Fachwerkmuseum) működik.






Tornyok

A vár lábánál gyorsan fejlődésnek indult a város is, melyet a XIV. században falakkal, őrtornyokkal vettek körül. Ilyen a középkori, háromemeletes, homokkőből épült, 24 méter magas Pulverturm vagy az ötszintes, hegyes tetős Kruschitzkyturm.

Sternkiekerturm (Lindenbeinscherturm)

Pulverturm

Kruschitzkyturm

Schlosshotel "Zum Markgrafen" (Kastélyszálló)

Az egész napos járkálás után a Himmel und Hölle nevű étterem picurka kerthelységébe ültünk be vacsorázni.


Innen az airbnb-n foglalt szállásunkra mentünk.

További látnivalók a Harz-hegységben:

Csodás középkori település favázas házakkal: Goslar
Az egykori bánya ma múzeum: Rammelsbergi bánya
Adrenalinfüggőknek: Bad Harzburg
"A Harz színes városa": Wernigerode
Wernigerode kastélya: Schloss Wernigerode
Légiközlekedési Múzeum: Luftfahrtmuseum Wernigerode
A Harz Nemzeti Park legmagasabb hegye: Brocken
A cseppkőbarlang, mely a már kihalt barlangi medve számos csontlelete miatt vált ismertté: Baumannshöhle


Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg másokkal is!

Ha máskor is szeretnél velünk utazni, inspirációért kövess minket a Mindenütt jóóó blog Facebook oldalán, vagy a blog youtube csatornáján, ahol még több érdekes tartalommal és egy szuper közösséggel találkozhatsz!



LINKEK / FORRÁSOK

Quedel kutyus legendája NÉMETül:  http://www.quedlinburgweb.de/qlb/sagen/quedl.htm

Le Routard Allemagne kötete ISBN978-2-01-912442-7
A turista információs irodában vásárolt anyag, várostérkép, a dómban kapott német nyelvű információs anyag.
  



3 megjegyzés:

  1. A másik legenda
    III. Heinrich császár felesége korai halálát követően beleszeretett csinos lányába, Mathilde-be. A lány mindig undorral elutasította őt, és közben imádkozott Istenhez, hogy az vegye el a szépségét, hogy az apjától megszabadulhasson... mindhiába. Egy nap Mathilde az ördöghöz fordult. Ez azonnal megjelent és felajánlotta segítségét az ügyben. Megegyeztek, hogy a lelke cserébe az ördögé lesz, miután három egymást követő éjszakán alszik. Mathilde azonban nem akarta eladni a lelkét az ördögnek, így szövéssel és hímzéssel tartotta magát ébren a következő éjszakákon. Amint a szeme lecsukódott volna, Quedel kiskutya felhorkant, hogy ébren tartsa. Az ördög bedühödött amikor látta, hogy Mathilde túl akar járni az eszén, és mérgében arcon csapta a lányt. Ettől az arca eltorzult és csúnya lett, hogy az apja minden érdeklődését elvesztette iránta. Mathilde létrehozta a quedlinburgi apátságot Quedel kutyája tiszteletére, ahol ő maga Istennek szentelt életet élt.


    VálaszTörlés
  2. A városban még egy templom híres. A Szent Wiperti templom. Itt tartották 973 azt a" világtalálkozót" ahol ott volt az összes. akkor élő király követe, hogy tiszteletét tegye I. Ottó előtt. A mi magayrok Géza fejedelem nevében kértek papokat, lovagokat és egy bajor hercegnő kezét. (Gizella)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon szépen köszönöm a kiegészítést, az információt! 🥰 Az a templom nekünk sajnos kimaradt. 😔

      Törlés

Köszönöm, hogy benéztél! / Thanks for your visit!