2023. február 17., péntek

Wernigerode


Minden városnak a Harz mentén felfelé, a Harz mentén lefelé, megvannak a maguk kincsei és drágaságai, de egyik sem olyan gazdag és színes, mint Wernigerode.” - Hermann Löns ezekkel a szavakkal jellemezte 1909-ben Wernigerode bájos városát.



Wernigerode

Wernigerode település Németországban, azon belül Szász-Anhalt tartományban a Harz-hegység keleti peremén található, nem messze Goslartól. A Brocken hegy közelében van, amelyet mi is meglátogattunk a Brockenbahn gőzvasúttal.

A város valamikor a X. században keletkezhetett. 1110-ben a terület tulajdonosai várat építettek a magaslaton. Városjogot kapott, vámot szedhetett és a város csakhamar megkapta a pénzverés jogát is. Saját piaca és városházája volt. Wernigerode a XV. és a XVI. században virágzott, aztán többszöri tűzvész, pestisjárvány és a harmincéves háború is sújtotta.


UNESCO Global Geopark

A Harz · Braunschweiger Land · Ostfalen Geopark is az UNESCO Globális Geoparkjai közé tartozik. A Geoparkok tájékozódási pontjai (geopontok) különösen jól ismert helyek, különleges érdekességű pontok vagy a terep messziről látható pontjai, ahol a földtörténet és/vagy a kultúrtáj fejlődése is látható, és amelyek a Geoparkban való tájékozódást szolgálják. A Harz · Braunschweiger Land · Ostfalen Geopark egyik ilyen pontja Wernigerode.

 

Wernigerode óvárosa

A történelmi város szívét gazdagon díszített favázas házak alkotják.



































Konzerthaus Liebfrauen

A belvárosban egy templom (az egykori Liebfrauenkirche) közelében parkoltunk le, ahová megpróbáltunk bemenni, de zárva volt, ahogy később észrevettük, ma koncertteremként működik.



A legkisebb ház
Das kleinste Haus

Wernigerode egyik szokatlan látnivalója a „Das kleinste Haus”, mely egy 1792-ben épült nagyon kicsi ház. A két normális méretű ház közé szorult legkisebb ház szélessége a 3 métert sem éri el, ajtaja 1,70 m magas. A ház látogatható, de mi nem mentünk be, mivel tele volt turistákkal (a ház kis mérete miatt nagyon gyorsan megtelik).



 

Városháza
Rathaus

Ezután megnéztük a piactéren álló városházát, mely késő gótikus stílusban 1277-ben eredetileg színháznak épült. Rajta sok szép szobor látható, amelyek a városlakók különböző munkaköreit mutatják be.

A vásártéren van egy szép szökőkút is, a Wohltäterbrunnen.












 

Ferde ház
Schiefes Haus

Wernigerode másik szokatlan látványossága a városháza mögött található. Ha a pisai ferde torony olyan ferde lenne, mint a wernigerodei ferde ház, már lehet, hogy régen nem állna. A wernigerodei ferde ház 7 fokos dőlésszögével ugyanis majdnem kétszer olyan ferde, mint a világhírű pisai torony.  Az elképesztően megdőlt Ferde ház (Schiefes Haus) egykor vízimalom volt. Jelenlegi formájában 1680-ban építették. Akkoriban azonban még nem dőlt meg. Az akkor még nyitott malomárok áramlása az alapfalat körbe- és alámosta. Ennek következtében süllyedt meg a ház keleti homlokzata, és így született meg a ferde ház Wernigerode-ban.




 

Harz múzeum
Harzmuseum / Stadtbibliothek

Elhaladtunk a Harz múzeumnak és a városi könyvárnak helyet adó épület előtt.


 

Szent Szilveszter templom
St.-Sylvestri-Kirche

Ezután körbejártuk a Szent Szilveszter templomot, mely a XIII. századból való, kora gótikus stílusban épült háromhajós épület. Zárva találtuk.


 

Nyugati kaputorony
Westerntorturm

Megnéztük a Westerntorturmot, mely Wernigerode utolsó megmaradt városkapuja.


 

Krummel-ház
Krummelsches Haus

A sok favázas ház közül kiemelkedő a Krummelsches Haus, melynek a teljes homlokzatát fából faragták. A háromszintes barokk favázas ház 1674-ben épült. Az építő Henricus Krummel gabonakereskedő volt, róla kapta nevét a ház.



 

Szent János templom
Johanniskirche

A Szent János templomot -mely 1279-ben épült,- szintén zárva találtuk.



 

Tűzoltó múzeum
Feuerwehrmuseum

Az épületet az 1700-as évek második felében építették, és néhány kivételtől eltekintve a mai napig a tűzoltóság használja. 1945-ben építették hozzá a 16 m magas tömlő tornyot. A múzeumban történelmi tűzoltófelszerelésektől kezdve a tűzoltóautókon és antik lóvontatású tűzoltószivattyúkon át, sok apró felhalmozott történelmi tárgyi emléket és dokumentációt, valamint könyveket találunk.


 

Városfal
Stadtmauer

Wernigerode kastélya felé vettük az irányt. Elhaladtunk a városfal és a torony (Halbschalenturm) mellett.


 

Wernigerode kastélya
Schloss Wernigerode

A kastély a város felett uralkodó hegy tetején áll, jól látható a város számos pontjából. A belső várig számos kerten és parkon keresztül, ősöreg vadgesztenyefák árnyékában kell meredeken felfelé sétálni, de megéri, mert a domb tetejéről szép kilátás nyílik a városra.
Az 1100 körül épült vár helyén 1671-1676 között épült a ma is látható barokk kastély.
A kastélyban sok régi bútor és meisseni porcelán is található. Van benne egy szép kápolna is.
Szép szökőkutas belső udvara van, tele szobrokkal és fából faragott díszítésekkel.




Luftfahrtmuseum Wernigerode
Wernigerode Luftfahrt múzeum

A Luftfahrtmuseum Wernigerode (Museum für Luftfahrt und Technik) a külvárosban található. A múzeum eredetileg 1999-ben nyitotta meg kapuit a nagyközönség előtt. 2016-ban két új, összesen 2100 m2 területű hangárt nyitott, így ma már 6000 m2-en, 4 hangárban nézhetünk körül. Nekünk, magyaroknak az itt kiállított és a mai napig működőképes(!) magyar lajstromjelű (HA-MER) Antonov An-2R repülőgép miatt áll közel a szívünkhöz.



 

Brocken

Észak-Németország legmagasabb hegye, az 1142 m-es Brocken-tető, Goethe Faustjának legismertebb jelentének, a boszorkányok gyülekezésének színhelye. A kopár hegytető a helyiek fantáziájában régóta a boszorkányokkal és az ördögökkel kapcsolódik össze. A kirándulókat egy kis gőzvasút (Brockenbahn) viszi fel a hegyre, Németország legmagasabban fekvő vasútállomásáig.



 

A Restaurant „Zum Brockenstübchen”-ben vacsoráztunk.




További látnivalók a Harz-hegységben:

Csodás középkori település favázas házakkal: Goslar
Az egykori bánya ma múzeum: Rammelsbergi bánya
Adrenalinfüggőknek: Bad Harzburg
Kb. 1300 meseszerű favázas ház Quedlinburgban
Wernigerode kastélya: Schloss Wernigerode
Légiközlekedési Múzeum: Luftfahrtmuseum Wernigerode
A Harz Nemzeti Park legmagasabb hegye: Brocken
A cseppkőbarlang, mely a már kihalt barlangi medve számos csontlelete miatt vált ismertté: Baumannshöhle


Cím: 38855 Wernigerode, Németország
Hivatalos honlap (NÉMETül, ANGOLul): Wernigerode - Zimmervermittlung, Sehenswürdigkeiten, ... (wernigerode-tourismus.de)

 

Ha tetszett a bejegyzés, köszönöm, ha megosztod a linket másokkal is. A cikket viszont légy szíves, ne másold!

Ha máskor is szeretnél velünk utazni, inspirációért kövess minket a Mindenütt jóóó blog Facebook oldalán, vagy a blog youtube csatornáján, ahol még több érdekes tartalommal és egy szuper közösséggel találkozhatsz!

 

LINKEK / FORRÁSOK:

Wernigerode MAGYARul: Wernigerode – Wikipédia (wikipedia.org)
Wernigerode NÉMETül: Wernigerode – Wikipedia

LeRoutard Allemagne kötete, 2016, ISBN 9 782019 124427
Panoráma NDK kötetet, 1980, ISBN-963-243-215-0

A helyszínen kapott, illetve kihelyezett információs anyagok

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Köszönöm, hogy benéztél! / Thanks for your visit!