2023. február 24., péntek

Lübeck


"A Balti-tenger Velencéje"


Lübeckbe már régóta szerettünk volna ellátogatni, mivel az UNESCO világörökség része és számos látnivalója mellett híres a finom marcipánjáról.

Lübeck

Lübeck városa Észak-Németországban, Schleswig-Holstein szövetségi tartományban található. Lübeck a tartomány második legnagyobb városa, mely 20 km-re fekszik a Balti-tengertől, és a központja olyan, mint egy nagy sziget, amit a Trave folyó vesz körül. A XII. században épült a Balti-tenger kereskedelmi központjaként. Hála befolyásos kereskedőinek, később szabad várossá vált. Más észak-németországi szabad városokkal együtt létrehozta a Hanza-szövetséget, hogy megvédjék kölcsönös kereskedelmi érdekeiket, és évszázadokig a Hanza-szövetség központja volt. Építészeti hagyatéka miatt az UNESCO világörökség része.






 

Szentlélek kórház
Heiligen-Geist-Hospital

Ez Németország legjobb állapotban fennmaradt középkori kórháza. 1280-ban alapították a gazdag lübecki kereskedők a nincstelenek és a betegek számára, csakúgy, mint a beaune-i vagy a tonnerre-i kórházat. Az 1970-es évekig működött. Szerettük volna megnézni, de sajnos zárva volt.


 

Willy Brandt háza
Willy-Brandt-Haus

Ezután a Willy-Brandt-Hausba mentünk, ahová a belépés ingyenes. Itt megismerhetjük a Lübeckben született politikus életét. Nyugat-Berlin polgármestere, majd Nyugat-Németország kancellárja volt. 1971-ben Nobel-békedíjat kapott a Kelet-Németországgal és Kelet-Európával való megbékélés érdekében végzett munkájáért.












 

Szent Jakab templom
St.-Jakobi-Kirche

Ezután meglátogattuk a Szent Jakab templomot, a tengerészek és halászok templomát, amelyet 1334-ben építettek gótikus stílusban. Itt található egy emlékmű és az 1957-ben elsüllyedt Pamir hajó mentőcsónakja, ahol 9 napos keresés után mindössze 6 túlélőt találtak a 86 fős legénységből.
















 

Várkapu
Burgtor

Az 1444-ben késő gótikus stílusban épült Burgtor a Hanza-korszakban Lübeck északi városkapuja volt. A középkori erődítményekből megmaradt két tornyos kapu egyike, a másik a híresebb Holstentor. A barokk sisakszerű tetőt 1685-ben építették hozzá.



 

Szent Katalin templom
Katharinenkirche

A Katharinenkirche falain nagyon szép szobrok és freskók láthatók.















 

Niederegger Kávéház, Bolt és Múzeum
Konditorei-Café Niederegger

Elmentünk a Konditorei-Café Niedereggerbe, hogy együnk egy kis édességet, de már asztalt találni is kínszenvedés volt, majd a várakozási idő volt iszonyatosan hosszú, mivel tömve volt emberekkel. A 2. emeleten van egy ingyenes marcipánmúzeum.


 

Városháza
Rathaus

A piactéren áll Németország egyik legszebb városháza épülete. Egy kicsit hasonlít a stralsundi Rathausra a szép téglából készült homlokzatával. „Sajnos” itt is volt egy adventi vásár, ami sokat kitakart az épületből, emiatt nem tudtunk jó képeket készíteni róla.






 

Szűz Mária templom
Marienkirche

Ezután megnéztük a Szűz Mária templomot. A XIII. században épült, és az egyik első gótikus templom volt, amely teljesen téglából épült. A Balti-tenger partvidékén ennek mintájára épült az összes többi vöröstéglás templom. Ez Németország 3. legnagyobb temploma is. Két 125 méter magas tornya van. Láthatjuk ott a 2 törött harangot, ami 1942-ben egy angol bombázás után 60 méter magasról zuhant le. Ezek azóta is érintetlenül hevernek a torony aljában, mint egyfajta háborús emlékmű.




















 

Buddenbrook-ház
Buddenbrookhaus

A Buddenbrookhaus az irodalmi Nobel-díjas Thomas Mann szülőháza. 1758-ban építették, de csak 1841-től kezdve állt a Mann család birtokában. Thomas Mann 1875-ben itt látta meg a napvilágot. Világhírű művéről nevezték el később a házat, melyben ma múzeum működik. Sajnos ez sem volt nyitva.


 

Lübecki dóm
Dom

A lübecki dóm az első nagy téglából épült templom a Balti-tenger partján és 130 méteres hosszával az egyik legnagyobb is egyben. A dómot Oroszlánszívű Richard alapította, és 1247-ben avatták fel, később többször átépítették. Sajnos mire ide értünk, már zárva volt.



 

Holsten kapu
Holstentor

A Holsten kapu 1478-ban épült a város védelmére, ma a város jelképe. Az egykori négy városkapu egyike, a középkori várfalrendszer része. Ma várostörténeti múzeum működik benne. Közelében a víz melletti szép házakat Salzspeicher-nek hívják, ezek voltak a só tárolására szolgáló házak.




 

Adventi vásár

Lübecket az „Észak karácsonyi városa” címmel illetik. Az adventi vásárnak nagy hagyománya van Lübeckben. Először 1648-ban említik a feljegyzések, ma pedig a történelmi épületek adják az adventi vásárok tökéletes hátterét. A karácsonyi vásárokat a város több pontján találjuk.


 

Vacsorázni a Restaurant Ratskellerbe ültünk be, ahol tengeri herkentyűs fogásokat ettünk.


 

👉 Érdekességek a LÜBECKI MARCIPÁNról 👈
👉 „Észak karácsonyi városa” - Lübeck adventi vására 👈


Cím: 23501 Lübeck, Németország
Honlap NÉMETül, ANGOLul: Visit Lübeck - QUEEN OF THE HANSEATIC LEAGUE (visit-luebeck.com)

Ha tetszett a bejegyzés, köszönöm, ha megosztod a linket másokkal is. A cikket viszont légy szíves, ne másold!

Ha máskor is szeretnél velünk utazni, inspirációért kövess minket a Mindenütt jóóó blog Facebook oldalán, vagy a blog youtube csatornáján, ahol még több érdekes tartalommal és egy szuper közösséggel találkozhatsz!

 

LINKEK/FORRÁSOK

Lübeck MAGYARul: Lübeck – Wikipédia (wikipedia.org)
Thomas Mann MAGYARul: Thomas Mann (író) – Wikipédia (wikipedia.org)

LeRoutard Allemagne kötete, 2016, ISBN 9 782019 124427
Panoráma NDK kötetet, 1980, ISBN-963-243-215-0

A helyszínen kapott, illetve kihelyezett információs anyagok

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Köszönöm, hogy benéztél! / Thanks for your visit!