2021. szeptember 19., vasárnap

Stralsund




Stralsund

Stralsund Németország Mecklenburg-Előpomeránia tartományának körzeti jogú városa. Stralsund a szárazföldet Rügen szigetétől elválasztó Stralsund-tengerszoros partján fekszik. Északról a Balti-tenger, nyugatról és délről egy-egy tó határolja, így a város csaknem egy sziget, melyet csupán keskeny földnyelvek kötnek össze a szárazfölddel.

Történelmi belvárosa 2002 óta az UNESCO világörökség része egy másik Hanza-várossal, Wismarral együtt. 1168-ban alapították, és jól védett városfalainak, halászflottájának és kereskedelmi kikötőjének köszönhetően gazdag város lett a középkorban: fontos része volt a Hanza-szövetségnek (a kereskedőcéhek és mezővárosok kereskedelmi és védelmi szövetsége Európa északi részén). A XVIII. században Svéd-Pomeránia tartomány uralta a várost, majd Napóleon idejét követően a Porosz Királyság része lett. Napjainkban a város inkább a turizmusból él, mivel a halászati ​​ágazat az 50-es évek óta veszített jelentőségéből.

Látnivalók


Stralsund belvárosa szinte olyan maradt, mint a középkorban volt, a sok-sok vörös téglás épülettel: a német téglagótika szép példái.










Régi piactér

Piacterén épült fel a vízemelő, ami a XIX. század végéig biztosította a település vízellátását. 




Városháza

A Régi piactéren található a Városháza, melynek falai csipkéknek tűnnek ablakaival és kis tornyával.


A Régi Városháza épülete, háttérben a Nikolaikirche tornyai



Nikolaikirche

Itt található a 105 méter magas téglagótikus stílusú Miklós templom is, ennek érdekessége a benne lévő XIV. századi asztrológiai óra.

Balra a Nikolaikirche, jobbra a Régi Városháza














XIV. századi asztrológiai óra









Badenstrasse

Ebben az utcában sok nagyon szép, gazdagon díszített kereskedőház található.








Ozeaneum

Az Ozeaneum egy nagy és modern akvárium, mely az Északi-tenger élővilágát mutatja be. Legnagyobb víztartálya 2,6 millió literes és 9 méter magas. Nem mentünk be, mert szerencsére szép volt az idő, de rossz idő esetére ez volt a ”B” terv.


Gorch Fock I

Meglátogatható a régi Gorch Fock I háromárbócos vitorlás is. 1933-ból származik, és eredetileg a német haditengerészet iskolahajójaként épült. A második világháború után a Szovjetunió vette át, és csak 2003-ban került vissza eredeti helyére, Stralsund kikötőjébe, mint múzeum.








Városfal

A régi erődítményrendszer maradványai, a Küter kapu és a Knieper kapu is láthatók a városban.



Kniepertor (Knieper kapu)





Kütertor (Küter kapu)

Kütertor (Küter kapu)


Marienkirche

A Mária templom a város legnagyobb temploma, melynek 100 méter hosszú és 32 méter magas hajója van! Gótikus stílusban épült. Felmentünk a torony tetejébe (349 lépcsőfok), ahonnan a legjobb kilátás nyílik a városra. Innen látni csak igazán, hogy mennyire körülveszi a víz a várost. Tériszonyosoknak igazi kihívás!!! (Jól gondold meg, hogy felmész-e, mert egyirányú a közlekedés, nem fordulhatsz vissza!!!)

































 

Cím: 18435 Stralsund, Németország

 

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg másokkal is!

Ha máskor is szeretnél velünk utazni, inspirációért kövess minket a Mindenütt jóóó blog Facebook oldalán, vagy a blog youtube csatornáján, ahol még több érdekes tartalommal és egy szuper közösséggel találkozhatsz!

 


LINKEK / FORRÁSOK

Stralsund MAGYARul: Stralsund – Wikipédia (wikipedia.org)
Németország világörökségi helyszínei MAGYARul: Németország világörökségi helyszínei – Wikipédia (wikipedia.org)

Le Routard: Allemagne, 2016, ISBN 978-2-01-912442-7
Panoráma NDK kötetet, 1980, ISBN-963-243-215-0

A helyszíneken kapott ingyenes és fizetős információs anyagok.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Köszönöm, hogy benéztél! / Thanks for your visit!