2021. szeptember 18., szombat

Königsstuhl


Az ezüstösen-fehéren csillogó Königsstuhl egy csodálatos természeti képződmény, a Rügen-sziget jelképe.


 

Rügen

Rügen egy Németországhoz tartozó, több mint 900 km²-en elterülő, meglehetősen tagolt sziget a Balti-tengerben, Mecklenburg-Előpomeránia tartományban. A szárazföldről a 96-os főút hídján át közelíthető meg. A sziget legmagasabb pontjai: Piekberg (161 m), Trenzer Berg (150,6 m), valamint Köngisstuhl (117 m). A sziget látnivalói közül ki kell emelni a természeti szépségeket; a fehér sziklákkal szabdalt, gyakran erdőkkel borított, vagy éppen homokos partvidékeket.

 

Sassnitz

A település Németországban, azon belül Mecklenburg-Előpomeránia tartományban található. Legnépszerűbb látnivalója a Jasmund Nemzeti Parkban található Königsstuhl krétaszikla. A nemzeti park „A Kárpátok és más európai régiók ősbükkösei” nevű UNESCO világörökség része.

 

A Kárpátok és más európai régiók ősbükkösei

Ez a határokon átnyúló, többször kiterjesztett helyszín Európa legnagyobb kiterjedésű ősbükköse. A jelenleg 12 ország (Albánia, Ausztria, Belgium, Bulgária, Horvátország, Németország, Olaszország, Románia, Szlovákia, Szlovénia, Spanyolország és Ukrajna) közös világörökségi helyszíne és összesen 77 védett területből áll.

Kezdetben az Északkeleti-Kárpátok déli lejtőin, Szlovákia és Ukrajna védett területein fekvő, érintetlen állapotban fennmaradt mérsékelt égövi erdőségeit foglalta magába, mely 2007 óta volt a Világörökség része. Ezek a védett területek egy 185 kilométer hosszú tengelyen fekszenek, tengerszint feletti magasságuk 210 és 1700 méter között váltakozik. A teljes védett övezet eredetileg 300 négyzetkilométert foglalt el. 2011-ben a helyszínt öt Németországban található bükkerdővel, majd 2017-ben újabb mediterrán területek ősbükköseivel egészítették ki. Ezekben az erdőkben találhatók a világ legmagasabb és legöregebb bükkfái, és megfigyelhető a bükkerdők fejlődésének valamennyi fázisa. A Kárpátokban őshonos bükkfa csak ezeken a területeken vészelte át a jégkorszakot. A fák mellett itt található ökoszisztéma magán viseli a jégkorszak utáni élővilág valamennyi jellegzetességét. A gazdag növény és állatvilág több védett fajnak nyújt életteret, köztük a fekete gólyának, amely kizárólag ilyen érintetlen erdei környezetben maradhat fenn.

A fák költemények, melyeket a Föld ír az égre.” - Halíl Dzsibrán

















 

Königsstuhl

A Jasmund Nemzeti Park Németország legkisebb nemzeti parkja. Az UNESCO által védett bükkerdőn keresztül kirándulhatunk a 117 méter magas, híres Königsstuhl-hoz, avagy a „király széke”-hez, amely a sziget fehér krétaszikláinak legfenségesebb szakasza. A Rügen északkeleti oldalán meredeken kiemelkedő, függőleges mészkőfalak anyaga -az ún. „írókréta”- nagyon tiszta (98% CaCO3), fehér, porózus kalcitos mészkőből és mészvázú egysejtűek váztörmelékéből épül fel. A hófehér mészkőszirt mellett méregzöld bükkerdők magasodnak, előtte pedig kéken ragyog a tenger. Az ezüstösen-fehéren csillogó Königsstuhl egy csodálatos természeti képződmény, a Rügen-sziget jelképe.

 

Legenda

Több történet kering arról, hogy miért nevezik a helyet Königsstuhl-nak, azaz király székének. Egy legenda szerint Rügen lakói régen nagyon különleges módon választották meg királyaikat. Az lehetett a király, aki képes volt felmászni a krétasziklára a vad tenger felől. Ez a kihívás nem volt veszélytelen, de akinek sikerült, az elfoglalhatta a király székét.








 

Nationalpark-Zentrum Königsstuhl

A látogatóközpontban láthatunk egy filmet az ősbükkösökről, interaktív kiállításokat nézhetünk meg, és ha megéheztünk, ehetünk is egy jót.




























 

Victoria-Sicht

A Victoria-Sicht (Victoria-kilátó) nevét az angol koronahercegnőről, Viktóriáról kapta akiről apósa, I. Vilmos király, a későbbi I. Vilmos császár nevezte el. 1865. június 10-én egy délelőtti séta során a királyt annyira lenyűgözte ez a panoráma, hogy a kilátót menyéről, Viktóriáról nevezte el.










 

Cím: Stubbenkammer 2, 18546 Sassnitz, Mecklenburg-Vorpommern, Németország
Honlap: https://www.koenigsstuhl.com/
Tel.: +49 38392 6617 66
E-mail: info@koenigsstuhl.com

 

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg másokkal is! 

Ha máskor is szeretnél velünk utazni, inspirációért kövess minket a Mindenütt jóóó blog Facebook oldalán, vagy a blog youtube csatornáján, ahol még több érdekes tartalommal és egy szuper közösséggel találkozhatsz!

 

LINKEK / FORRÁSOK

Rügen MAGYARul: Rügen – Wikipédia (wikipedia.org)
Sassnitz MAGYARul: Sassnitz – Wikipédia (wikipedia.org)
Königsstuhl (Rügen) ANGOLul: Königsstuhl (Rügen) - Wikipedia

Le Routard: Allemagne, 2016, ISBN 978-2-01-912442-7
Panoráma NDK kötetet, 1980, ISBN-963-243-215-0

A látogatóközpontban kapott ingyenes és fizetős információs anyag.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Köszönöm, hogy benéztél! / Thanks for your visit!