2021. szeptember 15., szerda

Az igazi, erdélyi padlizsánkrém


Padlizsán, Erdélyesen, vagyis otthon, vinetta.

Erdélyi utunk során Székelyvarságban volt a szállásunk. Teljes ellátást kaptunk, de legnagyobb bánatunkra csak egyetlen igazi erdélyi ételt tettek elénk; a padlizsánkrémet. Örültünk volna más finomságoknak is.

A padlizsánkrémet nagyon szeretjük, és sokszor készítem itthon én is, de soha nem lesz olyan finom, mint az erdélyi. Ezért megkértem Regit, a Coffee Break Moments bloggerét, egy kedves erdélyi lányt, hogy árulja el a (most már nem is annyira) titkos családi receptet. 😊 Íme!

    

Padlizsán krém

Az egyik kedvenc ételem. Főleg nyáron, pirítós kenyérrel, és az igazi házi otthoni paradicsommal, ami olyan zamatos és édes, mint a méz. Sehol nem lehet finomabbat enni, csakis otthon. Másrészt pedig ez a recept, amit hoztam nektek az otthoni ízekre emlékeztet, mivel Édesanyámtól tanultam meg, milyen is a tökéletes erdélyi padlizsánkrém. 


A padlizsán tipikusan az a zöldség, amit télre is nyugodtan el lehet tenni, pontosabban le lehet fagyasztani, és a kiolvadása után is ugyan olyan finom és különleges íze lesz, mintha most sütöttük volna meg (a mostani recepthez fagyasztott padlizsánt használtam, kb. használat előtti este kell kivenni a fagyasztóból, és hagyni kell kiolvadni).


Na de, hogyan is lesz a padlizsánból padlizsán krém?

Ha nagyon finom padlizsánt szeretnél, és van rá lehetőséged, hogy tárcsalapon meg tudod sütni, akkor mindenképp ott süsd meg. 


Ha pedig nem áll rendelkezésedre a kinti sütögetés, akkor természetesen egy konyhai sütőben is meg tudod sütni 180 fokon, kb. 45 percig, egészen addig, amíg nem lesz fekete színű.

Amíg sül a padlizsán, összeállítjuk az igazi házi majonézt, amihez nem kell más, mint:

♦ egy fél hagyma
♦ 3 púpozott kanál mustár
♦ 1 nyers tojás sárgája
♦ kb. fél liter olaj
♦ 2 főtt tojás sárgája


Elkészítése:

1. A fél hagymát aprólyukú reszelőn reszeljük le (vagy nagyon apróra vágjuk fel), és épp egy pici olajon fonnyasszuk meg.


2. Főzzük meg a két tojást (tipp: 9 percig főzd), és miután hagyjuk egy kicsit hűlni, vegyük ki a sárgáját és tegyük egy tálba.

3. A nyers tojás sárgáját és a főtt tojás sárgáját kezdjük elkavarni egy kézi habverővel, egészen addig, amíg nem lesz csomómentes.

4. Ezután adjunk hozzá 1 kanál púpozott mustárt, és egy kis olajat.

5. Kavargassuk egy kicsit, utána adjuk hozzá a maradék 2 púpozott kanál mustárt, és lassan adagoljuk hozzá az olajat. Vigyázzunk, hogy ne csapódjon ki az edény falára, mert akkor már nem lesz olyan finom krémes. Ezért kell lassan hozzá adagolni a fél liter olajat.

6. Addig kevergessük, amíg egy szép selymes, csomómentes masszát nem kapunk.

Miután megsült a zöldségünk, a belsejét fakanállal kanalazzuk ki egy tálba, és törjük minél apróbbá (ebben a formában lehet lefagyasztani). Egy újabb tipp: fémmel ne nyúlj a zöldséghez, mert meg tud feketedni. 

Ezután jön a fűszerezés (ha kell), a jó öreg só és a bors.

A végén már csak annyi dolgunk van, hogy összerakjuk a kész ételeket: 


A padlizsán + hagyma + majonéz. Jól összekeverni, betenni legalább egy órára a hűtőbe, hogy jól összeérjenek az ízek, és utána már lehet is fogyasztani. 

Tökéletes reggelinek, egy kis pirítóssal, vagy egy vasárnapi ebéden előételek mellé.


Jó étvágyat hozzá!


Regivel az alábbi közösségi csatornákon találkozhatsz: ♦ Coffee Break Moments blog, ♦ Facebook, ♦ Instagram


Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg másokkal is! Ha nem szeretnél lemaradni a következő (íz)utazásunkról, akkor kövess minket a Mindenütt jóóó blog Facebook oldalán, vagy a blog youtube csatornáján, ahol még több érdekes tartalommal és egy szuper közösséggel találkozhatsz!


4 megjegyzés:

  1. Ez a recept, messze van mint Makó Jeruzsálemtől.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Márpedig Erdélyben így készítik! 😉
      Amit más módon, az nem erdélyi.

      Törlés
  2. hát én Erdélyi vagyok de ezt a receptet nem igazán hallottam még , nagyon fura

    VálaszTörlés

Köszönöm, hogy benéztél! / Thanks for your visit!