2021. szeptember 18., szombat

Binz




Rügen

Rügen egy Németországhoz tartozó, több mint 900 km²-en elterülő, meglehetősen tagolt sziget a Balti-tengerben, Mecklenburg-Előpomeránia tartományban. A szárazföldről a 96-os főút hídján át közelíthető meg.

 

Binz

A település Németországban, azon belül Mecklenburg-Előpomeránia tartományban található. Legnépszerűbb látnivalója a homokszobor kiállítás. Másik érdekessége pedig Prora, a hatalmas KdF-üdülőkomplexum a Harmadik Birodalom idejéből.

Szép villákat látni a központban mindenfelé, de ami a mi szemünknek érdekes és furcsa lehet, az a sok száz strandkosár a tengerparton.







 

Strandkorb
Strandkosár

A Balti-tenger egyik jelképe a strandkosár. Ez egy kényelmes kis kuckó, amelyben magad lehetsz, és amely felfogja a Balti-tenger felől érkező szelet, véd a napsütéstől és az esőtől is. A kényelmet a kihúzható lábtartó, az egyik oldalán lévő lehajtható kis italtartó tálca biztosítja. Rengeteget látni belőlük végig a parton, éttermek, kávézók is kitesznek pár darabot a teraszukra, de még magánházak udvarán és teraszán is láthatunk ilyet. A feltalálója innen, a környékről származott. Wilhelm Bartelmann egy lübecki kosárfonó család sarjaként született. A mesterséget édesapjától tanulta, majd 25 éves korában saját műhelyt nyitott Rostockban. 1882-ben egy reumában szenvedő hölgy igényét követve találta fel a strandkosarat, aki így a tengerparti klímát a naptól és széltől védve tudta élvezni. Bartelmann felesége 1883-ban kölcsönzőt nyitott, férje pedig ettől az évtől kezdve kétszemélyes kosarakat is gyártott. Ma már különböző méretek, változatok kaphatóak, de a legelterjedtebb továbbra is a kétszemélyes változat.







 

Seebrücke
Móló

A fő utca végén rá lehet látni a tengerre, és a mólóra, meg a strandra a rengeteg jellegzetes kosárra. A Seebrücke 370 méter hosszúságával a második leghosszabb móló Rügen szigetén a sellini móló után. Az első mólót 1902-ben építették Binzben. 560 méter hosszú volt és fából készült. Építésével az volt a cél, hogy a hajóval érkező vendégeknek ne kelljen a nagy hajóból kisebbekbe átszállni, hogy a partra jussanak. A móló egy nagy viharban kb. 2,5 évvel később megsemmisült, és 1906-ban építették újjá. 1912-ben egy nagy balesetben sok ember a vízbe esett, 17 halálos áldozat is volt. Amikor 1936-37-ben a rügeni gát elkészült, jelentőségét vesztette. 1942-re olyan rossz állapotba került, hogy összeomlott és a háború után nem építették újjá. A jelenlegi mólót 1994 májusában adták át.  


















 

Müther-Turm
Müther torony

A Müther tornyot Ulrich Müther tervezte. A vasbeton héjszerkezetű, eredetileg a vízi mentőknek szánt tengeri figyelőtorony „ufo” becenévre is hallgat. Az épület ma az egyik legnépszerűbb esküvői helyszín.






 

Rasender Roland

A Rasender (azaz száguldó) Rolandnak becézett kisvasút egy gőzüzemű keskeny nyomtávú vasút, amely Putbusból Binz, Sellin és Baabe irányából Göhrenig tart.


 

Cím: 18609 Binz, Németország

 

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg másokkal is! 

Ha máskor is szeretnél velünk utazni, inspirációért kövess minket a Mindenütt jóóó blog Facebook oldalán, vagy a blog youtube csatornáján, ahol még több érdekes tartalommal és egy szuper közösséggel találkozhatsz!

 

LINKEK / FORRÁSOK

Rügen MAGYARul: Rügen – Wikipédia (wikipedia.org)
Binz MAGYARul: Binz (település) – Wikipédia (wikipedia.org)
Strandkosár MAGYARul: Strandkosár – Wikipédia (wikipedia.org)
Strandkosár NÉMETül: Strandkorb – Wikipedia
Wilhelm Bartelmann MAGYARul: Wilhelm Bartelmann – Wikipédia (wikipedia.org)
Seebrücke Binz NÉMETül: Seebrücke Binz – Wikipedia

Le Routard: Allemagne, 2016, ISBN 978-2-01-912442-7
Panoráma NDK kötetet, 1980, ISBN-963-243-215-0



10 megjegyzés:

  1. Én se a napot, se a szelet nem zárnám ki, ha már tengerparton lehetek!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Alapvetően én sem, de itt olyan iszonyatos erővel fújt a szél... Csontig hatolt!

      Törlés
  2. Nagyon tetszett ez a bejegyzés, különösen a képek! :) Müther Torony nem lehet semmi, kicsit ilyen tojás alakja van szerintem. :D Bár lehet azért, mert oldalról van fényképezve. :D A Tenger pedig gyonyörű!

    VálaszTörlés
  3. Ezek a strandkosarak elképesztő aranyosak, nagyon jópofa ötlet! A Müther torony tényleg elég érdekes és különleges látvány a tengerparton, de meg tudom érteni, hogy népszerű esküvőhelyszín, a kilátás szuper.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Valóban különleges látvány az egész így együtt. Nekünk is nagyon tetszett. Jó lett volna, ha az időjárás kicsit kegyesebb hozzánk, de így is megérte. 😊

      Törlés
  4. Csodaszép hely, és a képek gyönyörűek.

    VálaszTörlés

Köszönöm, hogy benéztél! / Thanks for your visit!