2021. szeptember 26., vasárnap

Wrocław


Az Odera folyó partján fekvő Wrocław az egyik legszebb lengyel város. Folyói, hídjai és csatornái miatt az egyik beceneve a „Száz híd városa”, a másik a „lengyel Velence”.

Wrocław Lengyelország negyedik legnagyobb városa, ma Alsó-Szilézia fővárosa. A történelem során tartozott Lengyelországhoz, Csehországhoz, a Habsburg Birodalomhoz, a Porosz Királysághoz és a Német Birodalomhoz is. A gyönyörű, rendben tartott óváros számtalan látnivalóval kényezteti a látogatókat.



Látnivalók

→ Piactér
→ Városháza
→ Jancsi és Juliska ház
→ Szent Erzsébet templom
→ Stare Jatki
→ Mária Magdolna székesegyház
→ Vásárcsarnok
→ Wrocław egyetemi negyede
→ Dóm‐sziget
→ Keresztelő Szent János székesegyház
→ Szent Kereszt és Szent Bertalan káptalantemplom
→ Racławicei körkép
→ Centenáriumi csarnok
→ Wrocławi törpék
     



Piactér

Rynek

A város főtere, Wrocław szíve a Rynek. Miután a XIII. században a tatárok a földúlták a települést, ez a tér épült újjá először. Az egykori piactéren láthatjuk a gótikus stílusú, gazdagon díszített városházát, és sok színes, díszes homlokzatú polgári házat, melyek többféle stílusban épültek.









Vissza az oldal tetejére


Városháza

Ratusz

Wrocław az egyik legrégebbi és legjobb állapotban fennmaradt épülete a Városháza. Az aszimmetrikus épület alapvetően gótikus stílusú, de más építészeti stílusjegyek is láthatók rajta. Keleti oldalán egy lenyűgöző csillagászati óra található. További érdekessége, hogy az építése Mátyás király sziléziai uralma alatt történt, ezért az emeleti nagyteremben Magyarország és a Hunyadi család címerei is láthatók.










Jancsi és Juliska ház

Jaś i Małgosia Domy

A Jancsi és Juliska két vékonyka bérház, melyeket egy kis híd köt össze. Olyan, mintha egy szerelmespár sétálna kézen fogva. A rá vésett latin mondás jelentése: „A halál az élet kapuja”. Ezen a ma bájos helyen egykor azonban gyilkosság történt. A legenda szerint a közeli Szent Erzsébet templomban élt egy démoni törpe, aki hatalmába kerített egy fiatal fiút. A fiú őrjöngésében megölte a saját nagymamáját, akinek a sikolyát a mai napig hallani vélik néhányan a környéken.


Szent Erzsébet templom

Bazylika św. Elżbiety

A város tele van sok szép vörös téglából épült templommal. Az egyik ilyen a Szent Erzsébet rk. templom, mely sokszor szenvedett nagy károkat (például négyszer tűzvész pusztította), valamint 1529-ben az erős szél miatt összeomlott 130 méter magas tornya. Szerencsére senki sem halt meg, csak egy hajléktalant ébresztett fel és egy macskát ijesztett meg.













Vissza az oldal tetejére


Stare Jatki

A Stare Jatki régen a hentesek utcája volt, most pedig kis kézműves üzletekkel van tele.


Mária Magdolna székesegyház

Katedra św. Marii Magdaleny

A Mária Magdolna templom egy XIV. századi gótikus bazilika. Két tornya között egy híd található, ahonnan szép kilátás nyílik a városra. Ezt a hidat a Boszorkányok hídjának illetve Bűnbánó-hídnak is nevezik. 200 lépcsőfokot kell megmászni, hogy felérjünk ide, ami tériszonyosoknak néha igazi kihívás!












Vissza az oldal tetejére


Vásárcsarnok

Hala Targowa

A város piacépületének téglafalában ágyúgolyókat helyeztek el, utalván arra, hogy az épület régen a város lőszerraktára volt.


Wrocław egyetemi negyede

A város fiatalos, nagy egyeteme és sok ezer diákja van. A jezsuiták alapították 1670-ben, és a barokk stílusú egyetemi épület túlélte a viharos történelmi eseményeket. Működött kórházként és börtönként is, a II. világháború alatt pedig a nácik tartották megszállás alatt. Az egyetem professzora volt többek között Robert Bunsen, a Bunsen-égő feltalálója vagy Alois Alzheimer, akiről a betegséget nevezték el. A felsőoktatási intézmény aktívan működik ma is, ennek ellenére egyes részei látogathatóak. Az épület legszebb helyisége az Aula Leopoldina, ami felújítás miatt zárva volt, így nem láthattuk.

















Vissza az oldal tetejére


Dóm‐sziget

Ostrów Tumski

Következő állomásunk a város legrégebbi részébe, a vöröstéglás, gótikus stílusjegyeket viselő középkori városközpontba, a Dóm- vagy Katedrális-szigetre vezetett. Wrocław erődített városát a Katedrális-szigeten építették fel a X. században. 1315-ben a sziget egyházi fennhatóság alá került. A város szinte mindig érsekségi központ volt, ezért itt a történelmi épületek között sok egyházi palotát, múzeumot és templomot találunk.




Boldogságos Szűz Mária templom
Kościół Najświętszej Marii Panny



Keresztelő Szent János székesegyház

Katedra św. Jana Chrzciciela

A gótikus, ikertornyos, háromhajós székesegyház a város első téglaépülete volt. Építése 1244-ben kezdődött és a XVI. század végén fejezték be. Az épület belsejében Lengyelország és a háborúig a világ legnagyobb orgonája kapott helyet. A dómban helyezték végső nyugalomra Thurzó Jánost (1464-1520), aki 1506-tól haláláig Wrocław érseke volt. A II. világháború alatt az épület súlyosan megsérült, de újjáépítették. A székesegyház legfőbb attrakciója a tornyából nyíló panoráma, amihez nem kell gyalog leküzdeni a 91 m-es magasságot, mert lift viszi fel a látogatókat.




Szent Kereszt és Szent Bertalan káptalantemplom

Kolegiata pw Świętego Krzyża i Świętego Bartłomieja

A templom kétszintes, téglaépítésű és akkora, hogy sokan a város katedrálisának hiszik. Két templomból áll: az egyik katolikus, a másik református (a vallástolerancia gyönyörű példája). Mikołaj Kopernik (Kopernikusz) 1503 és 1538 között itt tanított. Ez sajnos zárva volt, nem tudtunk bemenni.




Vissza az oldal tetejére

Racławicei körkép

Panorama Racławicka

Wrocław egyik jelentős látnivalója a Racławicei körkép, amely a racławicei  csatát (1794) ábrázolja. Ez a kép a lengyeleknek olyan, mint nekünk a Feszty-körkép, a csata pedig olyan, mint nekünk a pákozdi csata volt. A képet eredetileg Lembergben állították ki a csata százéves évfordulójára (a mi Feszty-körképünkkel pont egy időben). A monumentális méretű (114 x 15 méter) festmény a II. világháború után került Lembergből Wrocławba. A körkép annyira népszerű, hogy ha meg akarjuk látogatni, legalább egy héttel korábban le kell foglalni!! Mi sajnos ezt nem tudtuk, így nem is jutottunk be.


Centenáriumi csarnok

Hala Stulecia

Wrocław egyetlen épületéhez mentünk, amely 2006 óta az UNESCO Világörökségének része. A Centenáriumi csarnok egy hatalmas kerek épület, amelyet 1913-ban építettek Napóleon lipcsei vereségének 100. évfordulójának megünneplésére. A világ első modern vasbeton-szerkezetű építményének tartják. A XX. század elején Marx Berg német építész tervezte. 40 méter magas és 70 méter átmérőjű. 65 m átmérőjű kupolája rendkívülinek számít még ma is. 6000 férőhelyes, II. János Pál pápa 1997-ben misézett benne. Az épület túlélte a két világháborút, és ma koncerteknek, opera előadásoknak, sportrendezvényeknek ad otthont. Így jutottunk be mi is, mert szerencsénkre pont egy vegan street food fesztivál zajlott bent, amire jegyet vásárolva bemehettünk és körbejárhattuk az épületet. 

A Csarnok előtt áll Lengyelország legnagyobb, és Európa egyik legnagyobb szökőkútja, amely 300 kivezető csövön vizet lövell, három helyen „tüzet okád”, és 800 fényforrás világítja meg.



Wrocławi törpék

Wrocławskie krasnale

Wrocław város utcáin több mint 600 darab apró, nagyon cuki, bronz törpeszobor rejtőzik. Az egész városban megtalálható szobrok nagyon népszerűek a gyerekek és általában a turisták körében.





Első este egy francai étteremben (Le Bistrot Parisien) vacsoráztunk Laurent kedvéért, a második este pedig egy lengyel étteremben (Karczma Lwowska).

 



Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg másokkal is!  

Ha nem szeretnél lemaradni a következő utazásunkról, akkor kövess minket a Mindenütt jóóó blog Facebook oldalán, az ÍzUtazás Facebook csoportban vagy a blog youtube csatornáján, ahol még több érdekes tartalommal és egy szuper közösséggel találkozhatsz!

 

LINKEK / FORRÁSOK

Wrocław MAGYARul: Wrocław – Wikipédia (wikipedia.org)
Wrocław törpéi ANGOLul: Wrocław's dwarfs - Wikipedia

Le Routard: Pologne, 2020/21, ISBN 978-2-01-7101079

A látogatóközpontban kapott ingyenes és fizetős információs anyag.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Köszönöm, hogy benéztél! / Thanks for your visit!