2021. szeptember 25., szombat

Wrocław, a törpék városa


A törpék birodalmának is nevezett Wrocławba utaztunk (Lengyelországba). Azt a titkot sikerült megfejtenünk, hogy kik a wrocławi törpék, de azt, hogy hányan is vannak valójában, szerintem soha senki nem tudja pontosan…



 

Wrocław városa telis-tele van apró, nagyon cuki, bronz törpeszobrokkal, amelyek szerintem a város legkedveltebb látványosságai. Nem csak a kicsik, de a nagyok egyértelmű kedvencei is.

A történet kb. 40 éve kezdődött, ekkor kezdett el tevékenykedni a Narancsos Alternatíva nevű szervezet, akik a lengyel ellenzéket erősítették. Ők a törpéket választották jelképüknek és a házfalakra törpéket ábrázoló graffitiket festettek. A szervezet gyülekezőhelyén 2001-ben állították fel az első bronzból készült szobrot. Az első öt törpét Tomasz Moczek lengyel szobrász készítette, és az óváros látványos pontjain helyezték el őket. Ezeket aztán egyre több és több követte, mivel a város lakói (és a turisták is) beleszerettek a kis törpékbe, és mind többen készíttettek sajátot maguknak. Üzletek, vendéglátóipari egységek, Wrocław látnivalói környékén találjuk őket. Mivel gomba módra szaporodnak, pontos számukat nem tudjuk, csak annyit, hogy kb. 400-an vannak. Az igazán elszánt törpe-kutatók az információs irodákban vásárolhatnak térképet, melynek segítségével felkutathatják akár az összes(?) törpeszobrot.







































 

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg másokkal is!  

Ha nem szeretnél lemaradni a következő utazásunkról, akkor kövess minket a Mindenütt jóóó blog Facebook oldalán, az ÍzUtazás Facebook csoportban vagy a blog youtube csatornáján, ahol még több érdekes tartalommal és egy szuper közösséggel találkozhatsz!

 

LINKEK / FORRÁSOK

Wrocław törpéi ANGOLul: Wrocław's dwarfs - Wikipedia

Le Routard: Pologne, 2020/21, ISBN 978-2-01-7101079 

 

  

6 megjegyzés:

  1. Mennyire édesek már. Nagyon jó lehet mindegyiket felfedezni. :).

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Tényleg nagyon édesek! 😍 Jó lenne mindet látni, de ahhoz több idő kellene. Mert többségük ugyan az óvárosban van, de van sok messzebb is.

      Törlés
  2. Lengyelország is bakancslistás hely számomra, igaz több okból is, de biztosan ezek a kis törpék nagyon cukik, meg, hogy ennyi van belőlük :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ha Lengyelország bakancslistás, akkor ezt a várost ne hagyjátok ki majd ha mentek! Nagyon hangulatos! 😍

      Törlés
  3. Na jó, ezek a törpék eszméletlenül helyesek! *-* Köszönöm, hogy megosztottad ezt a csodás várost! Évek óta vissza szeretnék menni egyszer hosszabb időre Lengyelországba, és ezt mindenképpen felírom egy városnézési programnak :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. 🥰 Nagyon örülök, hogy tetszik!!! Csodálatos hely, nagyon hangulatos, szívből ajánlom! 😊

      Törlés

Köszönöm, hogy benéztél! / Thanks for your visit!