2021. szeptember 18., szombat

Sellin

 



Rügen

Rügen egy Németországhoz tartozó, több mint 900 km²-en elterülő, meglehetősen tagolt sziget a Balti-tengerben, Mecklenburg-Előpomeránia tartományban. A szárazföldről a 96-os főút hídján át közelíthető meg.

 

Sellin

A település Németországban, azon belül Mecklenburg-Előpomeránia tartományban található. Legnépszerűbb látnivalója a homokos strandja és a móló. Központjában mindenfelé szép villákat látni.






 

Seebrücke
Móló

A fő utca leges-legvégén lehet csak látni a tengert és a mólót, meg a strandot a sok jellegzetes strandkosárral. A Seebrücke 394 méter hosszúságával a leghosszabb móló Rügen szigetén!

Az első mólót, rajta egy étteremmel 1906-ben építették Sellinben. 508 méter hosszú volt és fából készült. Építésével az volt a cél, hogy a hajóval érkező vendégeknek ne kelljen a nagy hajóból kisebbekbe átszállni, hogy a partra jussanak. A móló többször is megrongálódott a jég vagy tűz miatt, de mindig megjavították vagy újjáépítették. Az 50-es évektől a 70-es évekig annyira elhanyagolták, hogy 1978-ban le kellett bontani. 1992 és 1997 között építették újjá.

A strand bejáratánál egy cö­lö­pö­kön ál­ló, gyönyörű, vakítóan fe­hér épü­let található, mely a mó­ló ka­pu­já­nak is te­kint­he­tő. Ma étterem­ként mű­kö­dik. A híddal együtt 1906-ban épült és több­ször meg­ron­gá­ló­dott ez is, és az ere­de­ti ter­vek sze­rint épí­tet­ték új­ra.

A móló végén egy búvárgondola található. Ez a rossz idő miatt (túl nagy hullámok az erős szél miatt) sajnos zárva volt.






















 

Sanddorn
Homoktövis

A homoktövis a Rügen-sziget különleges gyümölcse. Mindenfelé sok „Sanddorn” termék kapható: gyümölcslevek, lekvárok, szószok, likőrök… Az észak citromának is nevezik a narancssárga bogyós gyümölcsöt, mivel gazdag C-vitaminban, savanykás íze pedig kicsit olyan, mint a citromé. Ez a növény eredetileg Nepálból származik, és a 60-as években honosították meg Kelet-Németországban magas vitamintartalma miatt.

 

A hosszú nap után Sellinben vacsoráztunk a Zum Skipper halétteremben, természetesen halételeket. Mire végeztünk, tök sötét lett, így a mólót sötétben is megnézhettük.




 

Cím: 18586 Sellin, Németország

 

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg másokkal is!

Ha máskor is szeretnél velünk utazni, inspirációért kövess minket a Mindenütt jóóó blog Facebook oldalán, vagy a blog youtube csatornáján, ahol még több érdekes tartalommal és egy szuper közösséggel találkozhatsz!

 

LINKEK / FORRÁSOK

Rügen MAGYARul: Rügen – Wikipédia (wikipedia.org)
Sellin MAGYARul: Sellin – Wikipédia (wikipedia.org)
Seebrücke Sellin NÉMETül: Seebrücke Sellin – Wikipedia
Homoktövis MAGYARul: Homoktövis (növénynemzetség) – Wikipédia (wikipedia.org)

Le Routard: Allemagne, 2016, ISBN 978-2-01-912442-7
Panoráma NDK kötetet, 1980, ISBN-963-243-215-0



16 megjegyzés:

  1. Megint egy különleges túrán érezhettem magam mikor olvastam. Nagyon tetszett ez is, és köszönöm, hogy bemutatál egy számomra ismeretlen helyet ilyen csodás képekkel. :).

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon örülök, és nagyon szépen köszönöm, örülök, hogy tetszett 😊

      Törlés
  2. Gyönyörűek a képek, tényleg mintha az ember ott járt volna ahogyan visszaadod a képeket, tökre élethű az egész! :) Móló a sötétben a legszebb szerintem! *o*

    VálaszTörlés
  3. ^^ Mutattam férjemnek a képeket, nagy tervünk külföldre költözni és Németország is a listán van. Teljesen megdöbbentő hogy még borús időben is így átjön a hely aurája. ❤️

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ó, tényleg?!
      Örülök nagyon, hogy tetszett, köszönöm szépen! 😊

      Törlés
  4. Olyan szép helyeken jársz, gyönyörű képek, remek írás ��

    VálaszTörlés
  5. Gyönyörűek ezek a helyek, és a legjobb az, hogy mindegyiknek van mondanivalója. Igazán hasznos lett ez a bejegyzés.

    VálaszTörlés
  6. Csodálatos, mindig irigykedve nézem a képeidet :)

    VálaszTörlés
  7. Gyönyörű * . * Az éjszaka készült fotók a kedvenceim, milyen szépséges.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Azokat pont nem én készítettem, hanem a vőlegényem 🤣 De azért nagyon örülök, hogy tetszettek a képek! 😘

      Törlés

Köszönöm, hogy benéztél! / Thanks for your visit!