2021. szeptember 11., szombat

Königs Wusterhausen

 



Königs Wusterhausen

A település Németországban, azon belül Brandenburg tartományban, Berlin közelében található. Nevezetes a kastélyról, Németország első rádióadójáról és az 1972-ben itt bekövetkezett Interflug Iljusin Il-62 repülőgép-szerencsétlenségről.

 

Schloβ Königs Wusterhausen
Königs Wusterhausen kastélya

Egy 1320-ban kelt dokumentumban marad fenn első említése „hus to wosterhusen”-ként. 1400-ra a Schlieben nemesi család birtoka lett a vár és a falu is. 1500-ban a Wendisch Wusterhausen birtok a Landberg zu Teupitz nemesi családé volt. 1669 októberében Friedrich von Jena titkos tanácsos szerezte meg a várat és Wendisch Wusterhausen falut. 1683 júliusában a választófejedelem elsőszülött fia, Frigyes (Friedrich), a későbbi (1688) III. Frigyes választófejedelem, még később (1701) I. Frigyes porosz király szerezte meg a várat és a falut. 1698-ban elsőszülött fiának, Frigyes Vilmosnak (Friedrich Wilhelm) ajándékozta a várat és a hozzá tartozó birtokot. 1707-ben a koronaherceg (a későbbi I. Frigyes Vilmos porosz király) megalapította királyi zászlóalját, az „Óriásgárdát” (Riesengrade). Ez volt a kedvenc rezidenciája, ahol minden évben augusztustól novemberig tartózkodott. A nappalokat vadászattal töltötték a közeli sűrű erdőben, esténként pedig összegyűlt a „Tobacco Club”, azaz dohányoztak. Az épület belsejére az egyszerűség jellemző, portrék és vadászjelenetek, illetve trófeák díszítik a falakat. 1713 és 1718 között a várat vadászháznak alakították át, amelyet fia, II. Frigyes (Nagy Frigyes) azonban nem kedvelt.

Az addig Wusterhausen néven ismert város 1718-ban kapta jelenlegi nevét, Königs Wusterhausen (Königs németül = a királyé).

1926 óta múzeum működik a falak között. A II. világháború alatt különböző célokra használt kastélyt 1998-ban kezdték visszaalakítani a korai XVIII. századi megjelenésére, az 1700 körül tervezett barokk kerttel együtt.

































Tobacco Club











A kastélyban fényképezgetés közben felfedeztem egy festményt, melyet Adam Manyoki festett. Ezt elújságoltam az egyik teremőr-idegenvezetőnek, aki erre elmondta nekem, hogy nem csak ez az egy, hanem jóval több festmény is látható itt a magyar festőtől, hisz az egyik teremben (Tisztek galériája) kiállított összes portrét ő festette.

 

Mányoki Ádám

Mányoki Ádám a barokk kimagasló magyar portréfestője volt. Szokolyán született 1673-ban és Drezdában halt meg 1757-ben. Mányoki János református lelkész fia volt, akit 12 éves kora körül a szülei Dölfer német tábornokra bíztak, aki örökbe fogadta és magával vitte a Braunschweig-Lüneburgi Hercegségben található Cellébe, Németországba. 1703-1707 között udvari festő lett Berlinben, ahol főként Frigyes Vilmos trónörököstől kapott megrendeléseket. A már említett Tisztek galériája terem tele van az általa Frigyes Vilmos kérésére festett katonai tisztek portréival. Ez -ha viccesek akarunk lenni- egy korabeli Facebook volt, mely arra szolgált, hogy a trónörökös megjegyezze/felismerje az embereit. Nevüket ő maga írta fel a képek sarkába, évszámmal együtt. Ezek ma már át vannak festve és csak a fényben látszanak, ahogy kidudorodnak kicsit a felületből. Érdekes volt mindenesetre egy németországi vidéki kis kastélyban ilyesmire bukkanni.

Frau von Blaspiel (Johann Moritz von Blaspiel brandenburgi államférfi felesége)
Mányoki Ádám festménye





Park





 

Funkerberg

1920-ban itt, a Funkerbergen indult Németország első rádióadója, a Königs Wusterhausen adó. A szabadon álló, egyedülálló háromszög keresztmetszetű acél tornyot 1924 és 1925 között építették. 1972-ben a 243 m magas központi torony -a rádióadó-létesítmény legkiemelkedőbb építménye- egy viharban összeomlott. Ma itt látható egy új torony, illetve egy múzeum is (ami most zárva volt).












 

Interflug Iljusin Il-62 repülőgép-szerencsétlenség

Ugyanebben az évben (1972-ben) történt Németország leghalálosabb légiközlekedési balesete, amikor egy Iljusin Il-62 lezuhant Königs Wusterhausenben, és amelyben 156 ember életét vesztette. Az emlékművet már korábban megnéztük, >> ITT << írtam róla.


 

A kis kirándulás után a környék legjobb indiai éttermébe (Madhu Indisches Restaurant) mentünk vacsorázni.



 

Cím: Schloβplatz 1, 15711 Königs Wusterhausen, Németország
Honlap: https://www.koenigs-wusterhausen.de/532282/schloss-koenigs-wusterhausen
Tel.: +49 0331 9694222


Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg másokkal is!

Ha máskor is szeretnél velünk utazni, inspirációért kövess minket a Mindenütt jóóó blog Facebook oldalán, vagy a blog youtube csatornáján, ahol még több érdekes tartalommal és egy szuper közösséggel találkozhatsz!

 


LINKEK / FORRÁSOK

Königs Wusterhausen MAGYARul: Königs Wusterhausen – Wikipédia (wikipedia.org)
Königs Wusterhausen ANGOLul: Königs Wusterhausen - Wikipedia
Mányoki Ádám MAGYARul: Mányoki Ádám – Wikipédia (wikipedia.org)

Lonely planet: Pocket Berlin, 6th edition, ISBN 978-1-78657-798-6
Le Routard: Allemagne, 2016, ISBN 978-2-01-912442-7
Le Routard: Berlin, 2016, ISBN 978-2-01-912437-3
Panoráma NDK kötetet, 1980, ISBN-963-243-215-0

A látogatóközpontban kapott ingyenes információs anyag.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Köszönöm, hogy benéztél! / Thanks for your visit!