2021. szeptember 27., hétfő

Świdnica

A béke temploma Świdnicában


Az 1648-ban aláírt vesztfáliai béke -mely lezárta a harmincéves háborút-, előírta a vallási békét. Sziléziában ennek értelmében három béke templom építését engedélyezte az uralkodó az evangélikus közösség számára. A három templom Jaworban, Świdnicában és Głogówban épült fel, ez utóbbi egy tűzvészben elpusztult. A másik kettő UNESCO Világörökség.




Świdnica

Świdnica városa Lengyelországban az Alsó-sziléziai vajdaságban a Świdnicai járásban található. A Szudéták lábánál fekszik a Świdnicai-síkságon, a Bystrzyca folyó partján. Świdnica Alsó-Szilézia egyik nagyobb és fontosabb városa. 990-ben alapították, de városjogokat csak 1267-ben kapott. Egykor a Świdnica-Jawori fejedelemség fővárosa volt, valamint fontos kulturális és kézművesipari központ. A második világháború után jelentősen átépítették az ipari fejlődéshez igazodva. Legfőbb látnivalója a béke temploma.

 

A béke templomai Jaworban és Świdnicában

A Jaworban és Świdnicában emelt, béke templomai néven is ismert épületek Európa legnagyobb faszerkezetű vallási építményei, melyek 2001 óta az UNESCO világörökség részei. A béke és a vallásszabadság jelképei. A 30 éves vallásháború végén, 1648-ban megkötött vesztfáliai békeszerződés után az új törvény szerint egy állam minden polgárának át kell térnie ura vallására. De Sziléziában ez nem volt annyira egyszerű, mivel a lakosság többsége protestáns volt, míg az uralkodó Habsburg család katolikus. Emiatt itt meglepő döntés született: 3 evangélikus templom építését engedélyezték, de sok korlátozó feltételt szabtak:

- a templomokat a város falain kívül kell felépíteni,

- csak fát, szalmát és földet (nem lehetett követ vagy téglát használni, így a templom nem használható erődként)

- legfeljebb 1 év alatt el kellett készülnie

- nem lehetett tornya (de később kis tornyokat is hozzáadtak).

A szigorú feltételek miatt az építőknek addig nem próbált, rendkívül összetett új technikákat kellett alkalmazniuk. Albrecht von Säbisch építész építette a 3 templomot. Az elsőt Głogówban, mely sajnos egy 1758-as tűzvészben megsemmisült. Jaworban később egy nagyobb, Świdnicában pedig még később egy még nagyobb templom épült.

Külsejük egyszerűbb, és mivel a belső díszítésre nem voltak korlátozások, ezért a templomok belsejét gazdagon díszítették és festették.


Ewangelicki Kościół Pokoju - Świdnica
Evangélikus béke templom - Świdnica

Świdnica templomát a Szentháromság tiszteletére szentelték fel. 1090 m2-en akár 7500 ember befogadására is képes. A mennyezete nagyon szépen díszített, XVII. századi freskók borítják. Barokk főoltára 1752-ben készült el. Az oltárszobrok márványnak tűnnek, de festett fából vannak. A díszes szószék 1729-ben került a helyére, ezen egy szép homokórát láthatunk, melynek segítségével a lelkész rövidre foghatta a szót. A helyi úr az istentiszteletet egy arany „rács” mögé bújva követhette. A kis helyiség bejárata kívülről volt, így a lakosok sohasem tudhatták, hogy az úr ott van-e. Ő innen szemmel tarthatta a résztvevőket, hogy azok nehogy lázadást szíthassanak.














































 

Cím: 1267 Świdnica, Lengyelország

 

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg másokkal is!

Ha máskor is szeretnél velünk utazni, inspirációért kövess minket a Mindenütt jóóó blog Facebook oldalán, vagy a blog youtube csatornáján, ahol még több érdekes tartalommal és egy szuper közösséggel találkozhatsz!

 


LINKEK / FORRÁSOK

Lengyelország világörökségi helyszínei MAGYARul: Lengyelország világörökségi helyszínei – Wikipédia (wikipedia.org)
Swidnica MAGYARul: Świdnica – Wikipédia (wikipedia.org)

Le Routard: Pologne, 2020/21, ISBN 978-2-01-7101079

A látogatóközpontban kapott ingyenes és fizetős információs anyag.


6 megjegyzés:

  1. Gyönyörű képek, és szuper poszt. :) Néha úgy mennék veled egy-egy utazásra. :D.

    VálaszTörlés
  2. Gyönyörű fotók, ismét egy remek hely, amit örömmel meglátogathatunk ^^.

    VálaszTörlés
  3. Ahogy ránéztem, egyből kapcsoltam, hogy nem lehet fiatalabb a 17. századnál. Abszolút látszanak az akkori kor jegyei a templomon, nagyon érdekes így látni. Szuper fotók, kicsit mi is visszarepülhettünk ezáltal abba a korba :)

    VálaszTörlés

Köszönöm, hogy benéztél! / Thanks for your visit!