2021. május 30., vasárnap

Buchenwald Grumsin

Grumsini bükkfaerdő

 



Schorfheide-Chorin bioszféra-rezervátum

Altkünkendorf település Németországban, azon belül Brandenburgban, a Schorfheide-Chorin bioszféra-rezervátum (röviden: Schorfheide) területén, a lengyel határhoz közel található. A bioszféra-rezervátum területén a történelem egyedülálló nyomai is láthatók; egykori menedékvárak és kultikus helyek kör alakú falai, a földesúri falvak, valamint erdei falvak favázas házakkal.

A korai középkortól egészen a harmincéves háború időszakáig a terület a Chorin kolostor területéhez tartozott, ahol az erdők nagy része érintetlen maradt. A bioszféra-rezervátum címet 1990-ben kapta. Ebben az UNESCO-bioszféra-rezervátumban 16 denevérfaj található meg a Németországban előforduló 22 közül!

A bioszféra rezervátum területén belül található a grumsini bükkfaerdő (Buchenwald Grumsin), mely „A Kárpátok és más európai régiók ősbükkösei” nevű UNESCO világörökség része.

 

A Kárpátok és más európai régiók ősbükkösei

Ez a határokon átnyúló, többször kiterjesztett helyszín Európa legnagyobb kiterjedésű ősbükköse. A jelenleg 12 ország (Albánia, Ausztria, Belgium, Bulgária, Horvátország, Németország, Olaszország, Románia, Szlovákia, Szlovénia, Spanyolország és Ukrajna) közös világörökségi helyszíne és összesen 77 védett területből áll.

Kezdetben az Északkeleti-Kárpátok déli lejtőin, Szlovákia és Ukrajna védett területein fekvő, érintetlen állapotban fennmaradt mérsékelt égövi erdőségeit foglalta magába, mely 2007 óta volt a Világörökség része. Ezek a védett területek egy 185 kilométer hosszú tengelyen fekszenek, tengerszint feletti magasságuk 210 és 1700 méter között váltakozik. A teljes védett övezet eredetileg 300 négyzetkilométert foglalt el. 2011-ben a helyszínt öt Németországban található bükkerdővel, majd 2017-ben újabb mediterrán területek ősbükköseivel egészítették ki. Ezekben az erdőkben találhatók a világ legmagasabb és legöregebb bükkfái, és megfigyelhető a bükkerdők fejlődésének valamennyi fázisa. A Kárpátokban őshonos bükkfa csak ezeken a területeken vészelte át a jégkorszakot. A fák mellett itt található ökoszisztéma magán viseli a jégkorszak utáni élővilág valamennyi jellegzetességét. A gazdag növény és állatvilág több védett fajnak nyújt életteret, köztük a fekete gólyának, amely kizárólag ilyen érintetlen erdei környezetben maradhat fenn.


 

Altkünkendorf

Ebben a pici faluban található egy információs központ, közvetlenül a falusi templom (Dorfkirche) mellett. Itt (ingyen) megtekinthető egy kis kiállítás, illetve vásárolható 2,20 €-ért térkép is. Innen indulnak a különböző hosszúságú túra útvonalak, melyeket stílusosan színes bükkfa levelek jeleznek. Mi a narancssárgát választottuk, annak is a déli részét, mert az vitt be az ősbükkösbe. Kb. 7 kilométert sétáltunk, a terep könnyű, szintkülönbség alig van. Louisenhofnál tértünk le a narancssárga bükkfalevél túraútvonalról, és indultunk vissza Altkünkendorfba a parkolóba.



Mocsaras terület a falu szélén

Mocsaras terület a falu szélén

Mocsaras terület a falu szélén

Mocsaras terület a falu szélén


Grumsini ősbükkös

Grumsini ősbükkös

Grumsini ősbükkös

Virágzik a szamóca

Grumsini ősbükkös

Grumsini ősbükkös

Páfrány (Pteridopsida)

Buckow-tó (Buckowsee)

Buckow-tó (Buckowsee)

Grumsini ősbükkös

Grumsini ősbükkös

Grumsini ősbükkös

Grumsini ősbükkös

Grumsini ősbükkös

Fekete-tó (Schwarzer See)

Mocsári kála (Zantedeschia)

Mocsári béka (Rana arvalis)

Grumsini ősbükkös



Louisenhof

Louisenhof

Louisenhof

Louisenhof





VIDEO!!!

A faluba visszaérve körbejártuk a templomot is (bemenni nem tudtunk, zárva volt), láttunk gólyákat és egy pontos nyilvántartást, hogy ennek a háznak a gólyái melyik évben hányan voltak, hány pusztult el, hány gólya született, mikor érkeztek, és mikor indultak el délre. A faluban található a Grumsiner Brennerei (lepárló), ahol whiskyt, gint és likőröket készítenek, illetve gyümölcslekvárt és mézet is. A falu északi kivezető útjának szélén látható egy szépséges, 350-450 éves, kb. 16 méter magas kocsányos tölgy (Quercus robur), mely védett.


Neogótikus falusi templom
(Neogotische Kirche)

Neogótikus falusi templom
(Neogotische Kirche)





Schloss Hotel

Schloss Hotel

Grumsiner Brennerei

Grumsiner Brennerei

350-450 éves, kb. 16 méter magas kocsányos tölgy (Quercus robur)

350-450 éves, kb. 16 méter magas kocsányos tölgy (Quercus robur)



 

Cím: Altkünkendorfer Straße 22, 16278 Angermünde OT, Altkünkendorf
Tel.: +49 (0) 170 90 777 31

 

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg másokkal is!

 

Ha máskor is szeretnél velünk utazni, inspirációért kövess minket a Mindenütt jóóó blog Facebook oldalán, vagy a blog youtube csatornáján, ahol még több érdekes tartalommal és egy szuper közösséggel találkozhatsz!

 

 

LINKEK / FORRÁSOK

Schorfheide-Chorin bioszféra-rezervátum MAGYARul: Schorfheide-Chorin bioszféra-rezervátum – Wikipédia (wikipedia.org)
Németország világörökségi helyszínei MAGYARul: Németország világörökségi helyszínei – Wikipédia (wikipedia.org)
A Kárpátok és más európai régiók ősbükkösei MAGYARul: A Kárpátok és más európai régiók ősbükkösei – Wikipédia (wikipedia.org)

Le Routard: Allemagne, 2016, ISBN 978-2-01-912442-7
Le Routard: Berlin avec le Brandenbourg, 2016, ISBN 978-2-01-912437-3
Panoráma NDK kötetet, 1980, ISBN-963-243-215-0

Az információs központban vásárolt térkép, és ingyenes információs anyag.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Köszönöm, hogy benéztél! / Thanks for your visit!