2021. május 4., kedd

MBBK_Grafomágia – Rutinok, szokások

- egy légiutas-kísérő szemszögéből -

 

Csatlakoztam a Magyar Bloggerek és Blogkedvelők Közösségének egy kihívásához, ahol időnként kapunk egy-egy témát. Én csak az olyanokban veszek részt, ami valamilyen módon kapcsolódik a blog témájához. Ez a mostani ilyen: „Rutinok, szokások”


De mi is a rutin és a szokás? A magyar nyelv értelmező szótára szerint ez:

rutin <Szakmában, munkakörben vmilyen magatartásban, viselkedésben> gyakorlással, megszokással szerzett alapos készség, nagyfokú jártasság.”

szokás <Főleg egyéni vonatkozásban:> ugyanazon cselekvés gyakori ismétlése folytán megszerzett, ösztönszerűleg működő készség, a cselekvésben megnyilvánuló beidegzettség, ill. vki által rendszeresen követett cselekvésmód.”

 

A munkámnak köszönhetően a legrégebb óta „velem lévő” rutin a sminkelés. Ezt volt a legnehezebb elsajátítanom, hisz korábban sohasem sminkeltem magam. Viszont már a tanfolyamon talpig díszben kellett részt venni - no nem egyenruhában, mert azt csak a sikeres vizsgák után kaptuk meg - de elegánsan felöltözve és kisminkelve. Ez utóbbi igen nagy kihívás volt nekem, és bevallom őszintén, hogy egy kedves kozmetikus ismerősömtől vettem leckét. Az elején (nem túlzás!) órákba telt, mire sikerült elfogadható sminket varázsolnom magamra. Hosszú hónapokba telt, mire eljutottam odáig, hogy pár perc is elég egy egyszerűbb sminkre.

 

A munkánknak megvannak a maga szabályai, előírásai; rutinszerűen csináljuk a dolgunkat. Ez egyrészről segít a sikeres működésben, másrészt magában hordozza azt a veszélyt, hogy észrevétlenül is elbizakodottakká válhatunk. Éppen ezért jól jön - ami erre a szektorra is igaz, - hogy időnként változnak a törvények és szabályok. Ilyenkor a mi eljárásaink is változnak; új elméletet és gyakorlatot kell elsajátítanunk. Az is kiszakít a rutinból, ha új kollégát kell betanítani. Ilyenkor én szóban adom az instrukciót, és a felügyeletem alatt ő végzi el a feladatot. Mivel ilyenkor a végrehajtás lassabb, előkerül az „elméletbeli” listám, és képzeletben kipipálom rajta az elvégzett feladatokat. Ez a „lista” akkor is előkerül, ha a megszokott folyamatot valami miatt félbe kell szakítani. Szeretem és jónak tartom ezeket az alkalmakat; a változás kizökkent a mindennapi rutinból, éberebbé tesz.

 

Az éberségre pedig igen nagy szükség van, hisz így előzhetők meg, illetve kezelhetők könnyebben, gyorsabban balesetek és vészhelyzetek. Szeretem az esettanulmányokat: olvasni és nézni is. Mielőtt légiutas-kísérő lettem, már akkor is szerettem nézni a National Geographic Channel Légikatasztrófák című műsorát, mely a különböző balesetek kivizsgálásával foglalkozik. Akár a sorozat egy-egy epizódját nézem, akár egy esettanulmányt olvasok, mindig elgondolkodok azon, hogy mit tettem volna én másként (akár utasként, akár személyzetként).

 

Ez a bejegyzés a Magyar Bloggerek és Blogkedvelők Grafomágia kihívásának része. Kíváncsi vagy, hogy a többi résztvevőnek milyen rutinja, szokása van? Lent, a kék gombra kattintva elolvashatod az ő írásaikat is. 

You are invited to the Inlinkz link party!

Click here to enter

 

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg másokkal is!

Ha máskor is szeretnél velünk utazni, inspirációért kövess minket a Mindenütt jóóó blog Facebook oldalán, vagy a blog youtube csatornáján, ahol még több érdekes tartalommal és egy szuper közösséggel találkozhatsz!

 

#mbbk_grafomágia #blogkihívás #mbbk #magyarbloggerekközössége #iambloggeriamhere

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Köszönöm, hogy benéztél! / Thanks for your visit!