2021. május 8., szombat

Glienicker Brücke

Glienickei híd


Berlinben 50-nél is több híd található. ezek közül talán a legismertebb, leghíresebb a Glienickei híd, melyet "Kémek hídja"-ként is emlegetnek.


A 128 méter hosszú híd Berlin Wannsee és Potsdam között ível át a Havel folyó felett. Az egykor itt álló Gut Klein Glienicke kastélyról kapta a nevét, ennek a helyén ma a Glienicke kastély található.

1660 körül épült itt az első fahíd. Az 1800-as évek elejére új, nem fából készült hídra volt szükség a forgalom növekedése miatt. Karl Friedrich Schinkel építész egy tégla és fa aljzatú hidat tervezett, amely 1834-ben készült el. A XX. század elejére ez a híd sem volt már képes kezelni a megnövekedett forgalmat, így 1904-ben a porosz kormány tervpályázatot hirdetett egy modern, vas hídra. A duisburgi Johann Caspar Harkort Company által tervezett, mai hidat 1907. november 16-án avatták fel. A második világháborúban súlyosan megrongálódott, és az acélhíd rekonstrukciója csak 1949-ben fejeződött be. Ma Brandenburg tartomány és Berlin város, valamint a Potsdam közötti határ húzódik a híd közepén.

Karl Friedrich Schinkel építész tégla és fa aljzatú hida










Kémek hídja

A második világháború után a Glienickei hídon volt a nyugat-berlini amerikai zóna és a szovjet megszállási terület határa. A viszonylag rejtett hidat a hidegháborúban jórészt lezárva tartották, és csak külön engedéllyel használhatták. Ezáltal remek lehetőséget adott kémcserék lebonyolításához főleg a CIA és a KGB számára.

1962. február 10-én itt zajlott a Szovjetunió és a Nyugati hatalmak közti első kémcsere. Ekkor Rudolf Ivanovics Abelt (eredeti nevén Viljam "Willie" Genrihovics Fiser) szovjet hírszerzőt, a XX. század egyik legismertebb kémjét cserélték ki a Szovjetunió felett lelőtt Lockheed U-2-es kémrepülőgép amerikai pilótájára, Francis „Frank” Gary Powers-re.

Ezzel a cserével egy időben adta át az NDK a nyugatiaknak Frederic LeRoy Pryor amerikai diákot, aki a Freie Universität Berlin egyetemen fejezte be doktori tanulmányait, azonban a Fal építésekor rossz időben rossz helyen tartózkodott, ezért kémkedéssel vádolták és vádemelés nélkül őrizetbe vették. Ő a Check Point Charlie átkelőhelyen „szabadult”.

Ez volt az első és egyik leghíresebb kémcsere, melyet a felek megpróbáltak ugyan titokban tartani, de híre kiszivárgott, és világszerte -kivéve persze a Szovjetuniót, és a keleti blokkot- az újságok címoldalára került.

Ezt a fogolycserét később még számos másik követte, melyek közül még két másikra ugyanitt került sor a hidegháború végéig, Németország újraegyesítéséig. (23 évvel az első után volt a második, és erre 1 évre rá a harmadik kémcsere.) Ezért kapta a Glienickei híd a „Kémek hídja” becenevet. A Fal leomlását követően visszakapta eredeti funkcióját; országúti hídként szolgál Berlin és Potsdam között 1989. november 10-e óta.

Steven Spielberg Kémek hídja (Bridge of Spies, 2015) című történelmi filmdrámája az első kémcsere eseményeit mutatja be. A film zárójelenetei a hídon játszódnak.

This is a poster for Bridge of Spies.
The poster art copyright is believed to belong to 
Walt Disney Studios Motion Pictures.
Forrás: 
Bridge of Spies (film) - Wikipedia

On weekend of november, 28th, until december, 1st, 2014, the Glienicke Bridge between Potsdam and Berlin
was closed for any public traffic and was remade according to historical state and situation on february, 10th, 
1962,
in
 order to take movie shots for the film now known as Bridge of Spies.
Forrás: Biberbaer Glienicke Bridge in Potsdam/Berlin during filming Bridge of Spies (film) - Wikipedia






















Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg másokkal is! 

Ha máskor is szeretnél velünk utazni, inspirációért kövess minket a Mindenütt jóóó blog Facebook oldalán, vagy a blog youtube csatornáján, ahol még több érdekes tartalommal és egy szuper közösséggel találkozhatsz!

 

LINKEK / FORRÁSOK:

Berlin MAGYARul: https://hu.wikipedia.org/wiki/Berlin
Potsdam MAYARul: Potsdam – Wikipédia (wikipedia.org)
Glienicker Brücke NÉMETül: Glienicker Brücke – Wikipedia
Glienicke Bridge ANGOLul: Glienicke Bridge - Wikipedia
Glienickei híd MAGYARul: Glienickei híd – Wikipédia (wikipedia.org)
Bridge of Spies ANGOLul: Bridge of Spies (film) - Wikipedia
Kémek hídja MAGYARul: Kémek hídja – Wikipédia (wikipedia.org)

Lonely planet: Pocket Berlin, 6th edition, ISBN 978-1-78657-798-6
Le Routard: Allemagne, 2016, ISBN 978-2-01-912442-7
Le Routard: Berlin - Avec le Brandenbourg, 2016, ISBN 978-2-01-912437-3
Panoráma NDK kötetet, 1980, ISBN-963-243-215-0


#iambloggeriamhere

7 megjegyzés:

  1. Nagyon jól összeszedett poszt lett. Sok hasznos, illetve érdekes információt tudhattunk meg. A képek is látványosak.

    VálaszTörlés
  2. Érdekes poszt lett és jó volt veled a blogbejegyzés által úgymond virtuálisan turistáskodni :D A történelmi jellegű képek látványosak, míg a színes jelenlegi képek gyönyörűek lettek.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon szépen köszönöm Anne, örülök, hogy tetszik! :-) <3

      Törlés
  3. Mintha ezt a hidat lattam volna mar valamilyen masodik világháborús gilmben. Nagyon tetszett a leírás.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen Wikka, örülök, hogy tetszett! :-)
      Lehet, hogy a "Kémek hídja"-n kívül másik film(ek)ben is szerepelt a híd, ezt őszintén szólva nem tudom, utána kéne néznem.

      Törlés
  4. Mintha ezt a hidat lattam volna mar valamilyen masodik világháborús gilmben. Nagyon tetszett a leírás.

    VálaszTörlés

Köszönöm, hogy benéztél! / Thanks for your visit!