2020. június 21., vasárnap

East Side Gallery - Berlin



Az East Side Gallery a berlini fal megnyitása után a keleti oldali falmaradványokon (a Mühlenstraße melletti 1,3 km hosszú szakaszon) 1990 tavaszán létrehozott nemzetközi graffiti galéria.



Die Berliner Mauer
A berlini fal

A berlini fal (Die Berliner Mauer) a Nyugat-Berlint körülvevő határépítmény volt Kelet-Berlin és az NDK területén, mely 1961 augusztusától 1989 novemberéig 155 kilométer hosszúságban választotta el egymástól az egykori Kelet- és Nyugat-Berlint. A hidegháború alatt a kettéosztott Berlin Európa megosztottságának és az elnyomásnak egyik fő szimbólumává vált.
A létesítmény legnagyobb részét a két német állam egyesülése után lebontották, napjainkban már csak egyes szakaszai láthatóak. 


East Side Gallery

A Spree folyóval párhuzamos Mühlenstraße melletti 1,3 km hosszú szakaszon 1990 tavaszán hozták létre az East Side Gallery-t. 21 országból, köztük Magyarországról is hívtak meg festőket a fal keleti oldalának dekorálására. Innen jött az East Side Gallery elnevezés, és így jött létre a világ leghosszabb szabadtéri graffiti-galériája, mely kezdettől fogva Berlin egyik legfőbb idegenforgalmi látványossága. 118 művész dolgozott 820 falelemen.


Az egyik leghíresebb a Testvéri csók nevű falfirka, mely Erich Honecker és Leonyid Brezsnyev híressé vált csókját ábrázolja. Dmitri Vrubel festette, Remy Bossu francia fotós képe alapján, mely 1979-ben készült Berlinben, amikor Brezsnyev oda látogatott.


Egy másik híres alkotás a Trabant, Birgit Kinder műve. A trabi áttöri a falat, rendszám tábláján pedig a dátum, 1989. november 9. olvasható.


Kani Alavi Novemberben történt című képén emberek ezrei, különböző érzelmekkel az arcukon özönlenek keletről nyugatra.


Thierry Noir francia művész Berlinből Hódolat a fiatalságnak című alkotása az örök ifjúság előtt tiszteleg. Minden generációban hirtelen feltűnik néhány fiatal, aki azt mondja, hogy minden sokkal gyorsabb, sokkal szebb lehet, mint a múltban volt.



A Kitérő a japán szektorba című képet Thomas Klingenstein kelet-német művész festette. Ázsia felfedezésére irányuló vágyát ábrázolja, mert már gyermekként arról álmodozott, hogy Ázsiában, Japánban éljen. Többet akart tudni arról a kultúráról, mint amit a kommunista Kelet-Németországban engedélyeztek. Álmai valóra váltak: 1984-1990 között Japánban élt.


A turisták az évek során a falat összefirkálták, ezért 2009-ben a berlini fal leomlásának huszadik évfordulójára felújították a fal ezen szakaszát. A legtöbb művész újra eljött, hogy felfrissítse korábbi alkotását.

A legtöbb graffiti egyébként a békéről, toleranciáról és a fal lebontásáról szól.



































Magyar művészek alkotásai - Kentaur

Magyar művészek alkotásai

















A végére hagytam a kedvencemet.








Oberbaumbrücke

Berlin legszebb hídjának tartják a Spree folyó felett, 1894-ben, neo-gótikus stílusban épült Oberbaumbrückét. A híd nemcsak a normál utcai forgalmat szolgálta ki, hanem az új, akkor igen korszerűnek számító felszíni vasútvonalat is. A II. világháború utolsó napjaiban a középső része felrobbant, ezt az 50-es években ideiglenes acélszerkezettel pótolták. A fal megépültével Nyugat-Berliniek részére a hídon határátkelő létesült. 1992-ben a hidat felújították. Ma a 2 szintes tornyos építmény alsó szintjét a gyalogosok és az autók használják, felső szintjén pedig az U1 metróvonal halad át.




Molecule Man

A hídtól a másik irányba a Spree folyón látható Jonathan Borofsky amerikai szobrász 30 méter magas alkotása, a Molecule Man. A berlini 3 alumínium molekula figura Berlin korábban a Fal által egymástól elválasztott 3 kerületének összefonódását, valamint az emberi egységet szimbolizálja.



Vacsorázni a Tony Roma’s étterembe ültünk be a Mercedes Aréna előtti téren. Finom hamburgereket ettünk.




Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg másokkal is!

Ha máskor is szeretnél velünk utazni, inspirációért kövess minket a Mindenütt jóóó blog Facebook oldalán, vagy a blog youtube csatornáján, ahol még több érdekes tartalommal és egy szuper közösséggel találkozhatsz!



LINKEK/FORRÁSOK


Lonely planet: Pocket Berlin, 6th edition, ISBN 978-1-78657-798-6
Le Routard: Berlin, 2016, ISBN 978-2-01-912437-3


(A bejegyzésben szereplő képek egy részét Laurent készítette.)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Köszönöm, hogy benéztél! / Thanks for your visit!