2020. június 11., csütörtök

Neuschwanstein kastély (Szerző: Illés Kata)



A 2020-as vendégírói sorozat júniusi vendégírója Illés Kata. Ő egy mozgássérült leányzó, akinek lételeme az utazás. Imád új helyeket, kultúrákat megismerni. Ehhez van egy állandó úti társa és segítője; a kis, elektromos, összecsukható moped. Blogjában az útjai során megélt tapasztalatokat, élményeket osztja meg az adott hely bemutatásával. Na és persze az akadályokat, amelyekbe az állapotából adódóan olykor-olykor beleütközik. Hogy ezeket végül legyőzi-e vagy sem, az menet közben derül ki. Ha van kedvetek, tartsatok vele az Utazások kis mopeddel blogban.



Neuschwanstein kastély


Múlt szeptemberben egy 4 napos társasutazáson vettem részt, melynek keretében a Bajor kastélyokat látogattuk meg. Ezen kirándulás egy kis szeletének élményeit vettem most papírra! Az utazásaim alkalmával egy összecsukható elektromos mopedet használok, amely az út során buszunk csomagtartójában fekszik és az egyes kirándulások helyszínein elővéve segíti a barangolást.

A Hohenschwangau kastély megtekintését követően Walt Disney-t is megihlető, megannyi kis tornyocskával bíró Neuschwanstein kastélyhoz mindenki egyénileg jutott fel a megbeszélt időpontra! Választhattunk a 25-30 perces, nem gyengén emelkedős gyalogtúra, a lovas kocsi vagy a helyi busz használata között. Én az utóbbi mellett döntöttem, mert kímélni szerettem volna a moped akkumulátorának a töltöttségét, mivel a kastély megtekintése után még 2 megállóhelyünk volt a nap folyamán! Tudtam, hogy amennyiben felgurulok még ehhez a kastélyhoz is, a moped tuti, kipurcan!
Csakhogy történt egy kis malőr! Útban a helyi busz indulási pontja felé azt hallottuk az onnan visszafelé tartó utastársaktól, hogy a helyi buszok egy darabig nem közlekednek. Az évnek ezen az egy napján terelik le a teheneket a hegyről és az esemény zavartalan lefolyása érdekében leállították a buszos forgalmat! Mondom, ez fantasztikus! Gyorsan újratervezés! Talán próbáljuk meg a lovas kocsit! Majd felgyömöszkéljük valahogy a mopedet a kocsira! Viszont abban a pillanatban, amikor megláttam a lovas kocsi előtt kígyózó sort, ez a tervem is dugába dőlt! Ugyanis ha kivárom a sorom, esélyem se lett volna a megbeszélt időre feljutni. Sőt, a látottak tudatában már nem voltam arról meggyőződve, hogy felfér a járgányom. 
Így hát, neki indultam felfelé a kis mopedemen ülve. Az volt viszont a szerencsém, hogy aszfaltozott, lényegében sima betonút vezetett felfelé…
Útközben jó néhányan „irigyelhettek”, főként az út felének megtételét követően. A következő kifejezések ütötték meg időről-időre a fülemet széles mosolyok kíséretében: „wow… it’s electric… very practical… it’s perfect! 




Azonban így kimaradt az a tipikus, Mária hídról készült Neuschwanstein kastélyos szelfi, amelynél a teljes kastély a fénykép hátteréül szolgál! Sajnálatos módon a híd ebből a megközelítésből nem esett útba…
Egyszer csak megpillantottam a kastélyt, melynek méretétől kis híján tátva maradt a szám!



Az utastársaim balra vették az irányt! Ők a kastély udvarán keresztül mentek be, én viszont átellenben egy hátsó ajtón át. 
A megadott időpontban nyílt a hátsó ajtó és feltűnt egy fiatalember -nem mellesleg elég jóképű-, aki segítségemre volt a lift használatban és végigkísért engem a termeken. Egy hosszú folyosón jutottunk el a liftig. A falakból áradó szag leginkább egy pincére emlékeztetett. A liftben töltött idő meglehetősen hosszúnak bizonyult, míg felértünk a legfelső szintre.
Az újdonsült kísérőm által átadott audio guide-on hallgattuk a termekhez kapcsolódó, magyar nyelvű szöveget elvegyülve a többi kastélylátogató között. Nem volt túl kényelmes folyton a fülemhez tartani az audio guide-ot – sajnos a kezeimmel a finomabb mozgások kevésbé mennek! Nagyon kellett koncentrálnom, hogy ez mégis sikerüljön! Olykor-olykor nem gyengén begörcsölt a kezem, de végül csak összejött! 
A hatalmas, bizánci stílusban épült trónterem láttán ugyancsak elállt a szavam! Végighordozva a tekintetemet, két magyar vonatkozást is felfedeztem; a királyok között István nevét és egy vélhetően a törökökkel vívott csatát ábrázoló festményt. Jól kivehetők voltak a magyar katonák!
A kastély belső termei nekem túlságosan sötétek voltak! A falakat borító díszítések legnagyobb részben annak a középkori, bajor legendákból ismert Hattyú-lovag személyének hódolnak, akinek a történetei a Wagner operák alapjául is szolgáltak.
Nagyon modern fűtési rendszerrel rendelkezett a kastély; a konyha tűzhelyeiből távozó forró levegővel fűtötték fel a többi helyiséget. A csapokból hideg és meleg víz folyt illetve vízöblítésesek voltak a WC-k.
II. (Wittelbach) Lajos rajongott a barlangokért és e szenvedélyének eleget téve kialakíttatott egy barlangbelsőt a kastély falain belül. 
A kastély méretéhez viszonyítva kevés volt a bebarangolható rész. II. Lajos által megálmodott és felépített kastélyok közül csak a Linderhof kastély készült el teljes egészében! 



A következő vendégíró Duncsák Krisztina magyar nyelvű, telepített idegenvezető lesz, aki Portugáliában él. Idegenvezetést, programszervezést, városnézést, vidéki kirándulásokat vállal egyéni utazóknak, kis és nagy csoportoknak egész Portugáliában. Édesanyja ott él jó ideje, hozzá költözött ki férjével tízen pár éve. Két gyermeke már Portugáliában született, így második otthonává vált Portugália. Magyar gyökereit nem feledve elsősorban magyar utasoknak mutatja meg az ország tájait, városait, a szépségeket, napfényt, a finom ízeket és a portugál életérzést. Ha van kedvetek, tartsatok vele honlapján, instagram vagy facebook oldalán. Nézzetek be hozzá is!



A 2013. évi V. törvény a Polgári Törvénykönyv és az 1999. évi LXXVI. törvény a szerzői jogról alapján a fenti tartalom a vendégíró tulajdona, és a benne szereplő összes tartalom a szerző tulajdonát képezi. Bármilyen célra történő felhasználása csak előzetes írásbeli hozzájárulás esetén engedélyezett!



Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg másokkal is!

Ha máskor is szeretnél velünk utazni, inspirációért kövess minket a Mindenütt jóóó blog Facebook oldalán, vagy a blog youtube csatornáján, ahol még több érdekes tartalommal és egy szuper közösséggel találkozhatsz!
  


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Köszönöm, hogy benéztél! / Thanks for your visit!