2020. június 1., hétfő

Naumburger Dom



A naumburgi Szent Péter és Pál dóm a késő román és kora gótikus stílusú dóm az érett európai középkor legjelentősebb kulturális alkotásai közé tartozik, mely 2018 óta az UNESCO világörökség része.




Straße der Romanik
Román stílus útja

Németországban számos különböző tematikájú útvonal (mint például a Játék-út, a Grimm testvérek meseútja, a Romantikus-út vagy a Luther-út) gyöngyként fűzik fel a különböző helységeket. Ilyen a Román stílus útja (Straße der Romanik) is Szász-Anhalt tartományban. A Straße der Romanik útvonala román stílusú templomokat, dómokat, várakat, kastélyokat és kolostorokat köt össze. Közülük is kiemelkednek Naumburg, Merseburg, Halberstadt és Quedlinburg dómjai.


Naumburg

A Német-római Birodalom keleti határvidékének leghatalmasabb ura, I. Ekkehard meisseni őrgróf 1000 körül új székhelyet emeltetett a Saale folyó jobb partján, közel az Unstrut torkolatához. A hely több kereskedelmi útvonal kereszteződésében feküdt, és neve Neweburg illetve Nuwenburg volt. Ebből alakult ki később a Naumburg név.


Naumburger Dom St. Peter und Paul
Naumburgi Szent Péter és Pál dóm

1002-ben meghalt I. Ekkehard. Ezután fiai, Hermann és II. Ekkehard egy Szűz Máriának szentelt kis templomot alapítottak a vár előtti területen, amelyet a merseburgi krónika 1021-ben megemlít. A két testvér nyomására II. Konrád császár a zeitzi püspökség székhelyét Naumburgba helyezte át 1028-ban. Az áthelyezést XIX. János pápa is jóváhagyta.
A ma látható épület jórészt a XIII. század első feléből származik. A dóm híres nyugati kórusa a XIII. század második felében épült, és a nyugati empóriummal valamint az alapítóknak a naumburgi mester műhelyéből kikerült szobraival a korai gótika legfontosabb építményei közé tartozik.
Luther Márton 1521-ben először Naumburgban állt meg a wormsi birodalmi gyűlésre vezető útján. Mintegy húsz évvel később, 1542-ben Nikolaus von Amsdorfot, az első evangélikus-lutheránus püspökké szentelte a dómban. A templom 1564-ig Julius von Pflug püspök haláláig volt püspöki széktemplom. Utána a püspökséget megszüntették és a szász választófejedelemséghez csatolták. Továbbra is az evangélikus közösség templomaként működött.
A dómot 2018-ban vették fel az UNESCO világörökségek közé. Napjainkban a dómot egy alapítvány igazgatja.
A belépőjegy ára 7,50 €, audioguide-ot adnak, mely magyar nyelven sajnos nem elérhető.


Főportál




Szószék

Szószék - Luther Márton

Szószék - Szent Ambrus (a méhészek védőszentje)


Keleti szentélyrekesztő

Keleti kórus

Keleti kórus

Keleti kórus

Keleti kórus

Keleti kórus

Keleti kórus

Keleti kórus


Az evangélisták kápolnája




A késő román és kora gótikus stílusú dóm az érett európai középkor legjelentősebb kulturális alkotásai közé tartozik. A székesegyház nem is annyira magáról az épületről híres, hanem a „naumburgi mester” által készített szobrokról.

A Naumburgi mester (Naumburger Meister, Meister von Naumburg) az 1220-as-1250-es évek között alkotó, ismeretlen szobrász, aki a németországi gótikus kőszobrászat jelentős művésze volt. Életéről semmit nem tudni, neve és személyazonossága sem ismert, emlékezete csupán jellegzetes művészi jegyek alapján beazonosítható szobrain keresztül maradt fenn. Valószínűleg Franciaországban kezdte munkásságát, dolgozott Amiensben, Chartresban, Noyonban, Metzben, Strasbourgban, majd Mainzba, és Naumburgba ment.

A Naumburgi mester művészetének kiemelkedő alkotása a naumburgi dóm tizenkét donátorszobra, amelyekről az ismeretlen mester a nevét kapta. Az 1240-es években kezdték felállítani a kórusban az általa készített adományozó templomalapítók életnagyságú szobrait (Ekkehard és Uta, Hermann és Reglindis, Dietrich és Gerburg, Konrad és Berchta, Dietmar, Wilhelm, Timo, Syzzo). Kiemelkedő helyen állnak az építéskor már kétszáz éve halott Hermann és II. Ekkehard, illetve feleségeik (Uta és Reglindis) alakjai. Ábrázolásukat egy szenteknek fenntartott helyen azzal magyarázzák, hogy a szobrok valószínűleg a síremlékeiket helyettesítik, amelyeket az újjáépítéskor kellett megszüntetni. Közülük is a németországi szobrászat egyik világhírű gótikus alkotása az Uta von Naumburgot mintázó szobor.

Nyugati kórus
Ólomüveg ablakok a XIII. és XIX. századból
Az adományozó templomalapítók életnagyságú szobrai

Nyugati kórus
Az adományozó templomalapítók életnagyságú szobrai - II. Ekkehard és Uta

Nyugati kórus
Az adományozó templomalapítók életnagyságú szobrai - Hermann és Reglindis

Nyugati kórus
Az adományozó templomalapítók életnagyságú szobrai - Uta

Nyugati kórus
Az adományozó templomalapítók életnagyságú szobrai - Reglindis

Nyugati kórus
Az adományozó templomalapítók életnagyságú szobrai

Nyugati kórus
Az adományozó templomalapítók életnagyságú szobrai

Nyugati kórus - Ólomüveg ablakok a XIII. és XIX. századból

Nyugati kórus

Nyugati kórus

A szentélyrekesztő reliefjén található passiójelenet (Kálvária-csoport) alakjait az érzelmek erőteljes kifejezése jellemzi. Ez a valósághű ábrázolás a XIII. században szokatlannak számított. Krisztus szenvedő alakja, Szűz Máriának és Keresztelő Szent Jánosnak az ajtófülkékbe állított szobrai drámai arckifejezésükkel, megrázó realizmusukkal új utakat nyitottak a német gótikus szobrászat előtt.

Nyugati szentélyrekesztő

Nyugati szentélyrekesztő

Nyugati szentélyrekesztő - Passiójelenet

A dóm berendezéséből kevés maradt meg az 1532-es tűzvész, a svéd megszállás és a dóm barokk átalakítása miatt. A kevés eredeti darabot részben a dómban, részben a kincstárban őrzik.

Kincstár

Kincstár

Kincstár

Kincstár

Kincstár


Kiállítás az emeleten
A Bambergi lovas szobra
(másolat, eredeti a Bambergi dómban látható)

Szent Erzsébet szobra 1235 körül készült. A szobor a szent legrégebbi ábrázolásai közé tartozik. Az északnyugati torony földszinti kápolnájában látható. Az Erzsébet-kápolna három üvegablaka idealizált jeleneteket ábrázol Erzsébet életéből, melyeknek címe Erzsébet búcsúja a keresztes hadjáratba induló férjétől, Ruhaosztás a rászorulóknak és Betegápolás.

Szent Erzsébet kápolna - Szent Erzsébet szobra (1235 körül készült)

Szent Erzsébet kápolna
Jelenetek Erzsébet életéből (balról jobbra):
Erzsébet búcsúja a keresztes hadjáratba induló férjétől, Ruhaosztás a rászorulóknak és Betegápolás


Kijárat a dóm kertjébe

A dóm kertje

A dóm kertje - A Naumburgi mester kertje

A dóm kertje

A dóm kertje

A dóm a dóm kertjéből


A dóm kertje



A dóm kertje 

Kolostor

Kolostor

Kolostor

Kolostor

Kolostor


Szent Mária templom

A dóm tornyai

Óra a dóm tornyán

A teljes épületegyüttes megtekintése több órát vesz igénybe. Naumburg óvárosa is szép, érdemes egy sétát tenni ott is! 


Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg másokkal is!

Ha máskor is szeretnél velünk utazni, inspirációért kövess minket a Mindenütt jóóó blog Facebook oldalán, vagy a blog youtube csatornáján, ahol még több érdekes tartalommal és egy szuper közösséggel találkozhatsz!



LINKEK / FORRÁSOK


Le Routard útikönyvek sorozat Allemagne 2016 kötete, ISBN978-2-01-912442-7



(A bejegyzésben szereplő képek egy részét Laurent készítette.)



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Köszönöm, hogy benéztél! / Thanks for your visit!