2020. május 31., vasárnap

St. Katharinenkirche - Nürnberg




A St. Katharinenkirche (Szent Katalin templom) fontos középkori templom volt Nürnbergben, Bajorországban, amelyet a második világháború alatt elpusztítottak és romként őriztek meg.




A Szent Katalin a Bambergi egyházmegye egyik egykori domonkos női kolostorának temploma volt. A kolostort 1295-ben alapította Konrad von Neumarkt és felesége, Adelheid, a Pfinzig von Henfenfeld család patríciusai. A kolostor templomát, amely szerkezeti jellemzői miatt figyelemre méltó, 1297-ben szentelték fel. 1428-tól virágzó szellemi és lelki élet alakult ki a kolostor falai között, és vezető pozícióba került. Fontos és híres 500-600 kötetes középkori könyvtára volt. A Szent Katalin a reformáció után evangélikus templommá vált. A kolostort 1596-ban zárták be, miután az utolsó lakója meghalt.

A kolostor területe
Das Klosterareal im Hausbuch der Mendelscheln Zwölfbrüderstiftung, 1587
Kép forrása: wikipedia

 
A templomban találkoztak 1620-1778 között a mesterdalnokok (Meistersinger). 
A mesterdalnokok, akik szabad óráikban verset, s hozzá dallamot írtak, sőt műveiket maguk adták elő, céhbe tömörültek, és a vershez, dallamhoz, amely kézműves műhelyükben született, „kaptafát”: szigorú törvényt készítettek. Ez a szabályzat volt az úgynevezett tabulatúra, amelyet nagy táblára írva a dalnokiskola közepén helyeztek el. Választott ellenőrök ügyeltek, hogy az iskolában s a versenyeken betartsák a szabályokat. Hamarosan kialakult a vaskalapos mesterdalnok-hagyomány, és a szigorú céhbe sohasem juthatott be az, aki hajszálpontossággal nem követte a szabályokat. A dalnokság mesterséggé lett, mint a cipőkészítés vagy a pékség: a kézműves polgárok féltékenyen őrzött kiváltsága.
 A pályázónak, aki be akart jutni a zárt körbe, többféle fokozatot kellett végigjárnia. Növendéknek, dalnokinasnak számított az indulás kezdetén, majd ha már néhány strófát szabályszerűen előadott, énekessé lépett elő. Majd mester, ha új zenét és költeményt szerzett, szabályszerű és a céh előírásainak, tetszésének megfelelőt. A felvétel próba alapján történt. Ezeket a próbákat, a "Freyung"-okat, mint ahogy a dalnokiskolát is, a nürnbergi Szent Katalin templomban tartották meg. A céhbe tartozó mesterdalnok ékes aranyláncot viselt a nyakában, a versenyek győzteseit pedig babérkoszorúval tüntették ki. (Forrás: wikipedia)

Richard Wagner, A nürnbergi mesterdalnokok (Die Meistersinger von Nürnberg) művében több olyan szereplő található, akik valóban éltek egykor Nürnbergben: Hans Sachs, Kurt Nachtigall, Hans Vogel és Hans Foltz.
A mesterdalnokok központja Nürnberg volt, és a nürnbergi mesterdalnokok legjobbja Hans Sachs. A dalnokok céhekben tömörültek, és nagyon szigorú szabályok szerint voltak kötelesek dalolni, azaz írni és énekelni. Ezeket a szabályokat Hans Sachs élete végéig betartotta, de a témák választásában addig ismeretlen utakon járt. Hihetetlenül termékeny költő volt, a 4275 mesterdal mellett színpadi műveket, meséket, zsoltárokat, farsangi játékokat és példázatokat is nagy számban írt. A dalokban meglepően közvetlen hangon szólalt meg, a történetek alakjait közvetlen környezetéről mintázta. Műveit 1558-tól összegyűjtve saját maga adta ki, és ezzel műveit addig soha nem ismert módon tudta terjeszteni, hírnevét nagyobbítani. (Forrás: wikipedia) Nürnbergben a Szent János temetőben (St. Johannisfriedhof) temették el, de sírja nem maradt fenn.
Hans Sachs
Kép forrása: wikipedia

A templom szerepel Richard Wagner, A nürnbergi mesterdalnokok (Die Meistersinger von Nürnberg (készült 1845-67 között)) vígopera első felvonásának helyszíneként.

Wagner - A nürnbergi mesterdalnokok, I. felvonás, Walter próbaéneklése
Wagner - Die Meistersinger von Nürnberg, act I - Walter's trial
Kép forrása: wikipedia

Az 1945-ös légitámadások pusztításai után a Szent Katalin kolostor-templomot 1970-71-ben romjaiban őrizték meg. Különleges akusztikája miatt ma szabadtéri koncerteket rendeznek benne.








Egyéb látnivalók és programok Nürnbergben >> ITT <<



Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg másokkal is!

Ha máskor is szeretnél velünk utazni, inspirációért kövess minket a Mindenütt jóóó blog Facebook oldalán, vagy a blog youtube csatornáján, ahol még több érdekes tartalommal és egy szuper közösséggel találkozhatsz!



LINKEK / FORRÁSOK 




1 megjegyzés:

Köszönöm, hogy benéztél! / Thanks for your visit!