A Nienburgi spárga tál nevű ételben spárga, füstölt sonka,
újburgonya és olvasztott vaj vagy hollandi szósz található.
Németország és a spárga
Németországban nagyon népszerű a spárga: több mint 20 000
hektárnyi területen termelnek évente majd’ 130 000 tonnányit!
Észak-Németországban fejlesztették ki a fehér spárgát, ami azért marad fehér,
mert a talajból nem engedik kibújni. Gátszerű földkupac-sorok alatt, sötétben
nő a spárga, mely akkor zöldülne meg, ha fényhez jutna. Míg a franciák a
kékes-lilás zöld spárgát részesítik előnyben, addig a németek a fehér spárgára
esküsznek. Évente fejenként kb. 1,5 kg spárgát esznek átlagban. Mióta
Németországban élünk, mi is jóval több spárgát fogyasztunk, mint azelőtt. Több
kedvencünk is van. A nürnbergi spárgaleves receptjét már ismeritek. Most az
egyik legegyszerűbb és leggyorsabban elkészíthető étel, a Nienburger
Spargelteller (Nienburgi spárga tál) elkészítését mutatom meg.
Nienburg
Nienburg városa Németországban, Alsó-Szászországban,
Brémától délkeletre, a Weser folyó partján fekszik. A városban
van az Alsó-Szászországi Spárga Múzeum (Niedersächsisches Spargelmuseum),
melynek udvarán látható a világ legnagyobb spárga-csokra: egy 4,5 méter magas, 900
kilós fa szobor.
Nienburger Spargelteller
(Nienburgi spárga tál)
Hozzávalók
(4 fő részére)
A hollandi szószhoz:
3 tojássárgája
3 evőkanál fehérbor
Citrom / citromlé
Só
Cukor
Kömény
Bors
Elkészítés
Az újburgonyát vízben alaposan megmossuk. Egy fazékban bő
vízzel, sóval és néhány szem köménnyel puhára főzzük.
A spárgát a fejénél vékonyabban, a száránál vastagabban
hámozzuk meg, ügyelve, hogy ne maradjon fás rész rajta. Vízben kevés sóval,
cukorral, vajjal és fél citrommal (vagy citromlével) körülbelül 10-15 perc
alatt puhára pároljuk.
A hollandi szószhoz egy serpenyőben kb. 150 g vajat olvasztunk. Egy
habverővel összekeverjük a tojássárgáját és a fehérbort egy tálban forró víz felett
habzásáig, majd lassan hozzákeverjük az olvasztott vajat. Egy kevés
citromlével, sóval és borssal ízesítjük. (Ha valaki nem akar ezzel bajlódni,
lehet a boltokban is venni hollandi szószt, vagy szósz alapot, az is finom.)
A hajszálvékony szeletekre vágott füstölt sonkát a
burgonyával és a spárgával egy tányérra helyezzük, és hollandi szósszal leöntjük.
(Mi most kivételesen füstölt lazac szeleteket raktunk mellé,
így is nagyon finom.)
Jó étvágyat! – Guten Appetit!
A németeknél is van egy hasonló szabály a spárgára, mint nálunk otthon a görögdinnyére és Lőrincre. A régi parasztmondás szerint ne fogyasszunk spárgát június 24-e után, mert: Kirschen rot, Spargel tot! (A cseresznye piros, a spárga halott!)
Több kedvenc spárgás ételünk és receptünk is van:
Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg másokkal is!
Ha szeretnél máskor is velünk "ízutazni", inspirációért
kövess minket a Mindenütt jóóó blog Facebook oldalán,
vagy a blog youtube csatornáján, ahol
még több érdekes tartalommal és egy szuper közösséggel találkozhatsz!
LINKEK / FORRÁSOK
Nienburg MAGYARul: https://hu.wikipedia.org/wiki/Nienburg_(Als%C3%B3-Sz%C3%A1szorsz%C3%A1g)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése