2020. május 2., szombat

Nienburger Spargelteller - Nienburgi spárga tál


A Nienburgi spárga tál nevű ételben spárga, füstölt sonka, újburgonya és olvasztott vaj vagy hollandi szósz található.





Németország és a spárga


Németországban nagyon népszerű a spárga: több mint 20 000 hektárnyi területen termelnek évente majd’ 130 000 tonnányit! Észak-Németországban fejlesztették ki a fehér spárgát, ami azért marad fehér, mert a talajból nem engedik kibújni. Gátszerű földkupac-sorok alatt, sötétben nő a spárga, mely akkor zöldülne meg, ha fényhez jutna. Míg a franciák a kékes-lilás zöld spárgát részesítik előnyben, addig a németek a fehér spárgára esküsznek. Évente fejenként kb. 1,5 kg spárgát esznek átlagban. Mióta Németországban élünk, mi is jóval több spárgát fogyasztunk, mint azelőtt. Több kedvencünk is van. A nürnbergi spárgaleves receptjét már ismeritek. Most az egyik legegyszerűbb és leggyorsabban elkészíthető étel, a Nienburger Spargelteller (Nienburgi spárga tál) elkészítését mutatom meg.


Nienburg


Nienburg városa Németországban, Alsó-Szászországban, Brémától délkeletre, a Weser folyó partján fekszik. A városban van az Alsó-Szászországi Spárga Múzeum (Niedersächsisches Spargelmuseum), melynek udvarán látható a világ legnagyobb spárga-csokra: egy 4,5 méter magas, 900 kilós fa szobor.

Kép forrása: piqsels.com


Nienburger Spargelteller

(Nienburgi spárga tál)



Hozzávalók

(4 fő részére)

1 kg spárga
400 g füstölt sonka
1 kg újburgonya

A hollandi szószhoz:

175 g vaj
3 tojássárgája
3 evőkanál fehérbor

Citrom / citromlé
Cukor
Kömény
Bors


Elkészítés


Az újburgonyát vízben alaposan megmossuk. Egy fazékban bő vízzel, sóval és néhány szem köménnyel puhára főzzük.
A spárgát a fejénél vékonyabban, a száránál vastagabban hámozzuk meg, ügyelve, hogy ne maradjon fás rész rajta. Vízben kevés sóval, cukorral, vajjal és fél citrommal (vagy citromlével) körülbelül 10-15 perc alatt puhára pároljuk.


A hollandi szószhoz egy serpenyőben kb. 150 g vajat olvasztunk. Egy habverővel összekeverjük a tojássárgáját és a fehérbort egy tálban forró víz felett habzásáig, majd lassan hozzákeverjük az olvasztott vajat. Egy kevés citromlével, sóval és borssal ízesítjük. (Ha valaki nem akar ezzel bajlódni, lehet a boltokban is venni hollandi szószt, vagy szósz alapot, az is finom.)

A hajszálvékony szeletekre vágott füstölt sonkát a burgonyával és a spárgával egy tányérra helyezzük, és hollandi szósszal leöntjük.
(Mi most kivételesen füstölt lazac szeleteket raktunk mellé, így is nagyon finom.)

Itt kivételesen füstölt lazac szeleteket raktunk mellé, így is nagyon finom!

Jó étvágyat! – Guten Appetit!


A németeknél is van egy hasonló szabály a spárgára, mint nálunk otthon a görögdinnyére és Lőrincre. A régi parasztmondás szerint ne fogyasszunk spárgát június 24-e után, mert: Kirschen rot, Spargel tot! (A cseresznye piros, a spárga halott!)



Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg másokkal is!

Ha szeretnél máskor is velünk "ízutazni", inspirációért kövess minket a Mindenütt jóóó blog Facebook oldalán, vagy a blog youtube csatornáján, ahol még több érdekes tartalommal és egy szuper közösséggel találkozhatsz!


LINKEK / FORRÁSOK




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Köszönöm, hogy benéztél! / Thanks for your visit!