2023. május 4., csütörtök

Spargel bowl mit Räucherlachs

Spárga tál füstölt lazaccal




Németországban nagyon népszerű a spárga: több mint 20 000 hektárnyi területen termelnek évente majd’ 130 000 tonnányit! Észak-Németországban fejlesztették ki a fehér spárgát, ami azért marad fehér, mert a talajból nem engedik kibújni. Gátszerű földkupac-sorok alatt, sötétben nő a spárga, mely akkor zöldülne meg, ha fényhez jutna. Míg a franciák a kékes-lilás zöld spárgát részesítik előnyben, addig a németek a fehér spárgára esküsznek. Évente fejenként kb. 1,5 kg spárgát esznek átlagban. Mióta Németországban élünk, mi is jóval több spárgát fogyasztunk, mint azelőtt. Több kedvencünk is van, és időről-időre új recepteket is kipróbálok a régiek mellett.

 

Spargel bowl mit Räucherlachs
Spárga tál füstölt lazaccal


Hozzávalók
4 adaghoz

2 csokor zöld (vagy fehér) spárga (800 g)
1 marék madárbegy saláta
400 g burgonya
200 g füstölt lazac
8 retek
2 tojás
1 csipet kömény

Az öntethez

1 csokor metélőhagyma
50 g joghurt
3 evőkanál méz
1 evőkanál mustár
Olívaolaj

Bors

1, A spárgát pucoljuk meg, a szárak fás végeit távolítsuk el, majd olívaolajjal, sóval és borssal pácolva, sütőpapírral bélelt tepsiben, 200 oC-ra előmelegített sütőben 10-15 percig süssük.

2, Közben a burgonyát héjában al dente-re főzzük - majd meghámozzuk, durvára kockázzuk, és sóval, köménnyel és borssal fűszerezve olívaolajban aranybarnára sütjük.

3, A spárgát és a sült burgonyát osszuk szét a tálakon.

4, Az öntethez a joghurtot, 3-4 evőkanál olívaolajjal, mézzel, mustárral és az apróra vágott metélőhagymával krémesre keverjük, majd sóval és borssal ízesítjük.

5, A retket méretétől függően vékonyan felszeleteljük vagy félbevágjuk.

6, A tojásokat főzzük meg, hámozzuk meg, felezzük vagy negyedeljük el, és az öntettel, a füstölt lazaccal, a madárbegy salátával és a retekkel együtt és osszuk szét a tálkákban.



Jó étvágyat! – Guten Appetit!


Több kedvenc spárgás ételünk és receptünk is van:


Ha tetszett a bejegyzés, köszönöm, ha megosztod a linket másokkal is. A cikket viszont légy szíves, ne másold!

Ha nem szeretnél lemaradni a következő (íz)utazásunkról, akkor kövess minket a Mindenütt jóóó blog Facebook oldalán, az ÍzUtazás Facebook csoportban vagy a blog youtube csatornáján, ahol még több érdekes tartalommal és egy szuper közösséggel találkozhatsz!

 

 

LINKEK / FORRÁSOK

NORMAGAZIN Mai/Juni 2023

  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Köszönöm, hogy benéztél! / Thanks for your visit!