2023. május 9., kedd

Universum - Bremen




Bremen
Bréma

Bréma egy városállam Németország északi részén. Sok érdekes és szép látnivaló található itt; az óvárosban a Régi Városháza és a Roland szobor UNESCO világörökség. A „szokásos” nagyvárosi látványosságok mellett Bréma egy országos hírnévnek örvendő szórakoztatóközponttal is várja a látogatókat. Az Universum természettudományi múzeum 2000-ben nyílt meg. Több százezren keresik fel évente.

 

Universum
Természettudományi múzeum

Mivel az első napon nagyon esett az eső, meglátogattuk az Universumot, mely inkább egy tudományos játszóház, mint múzeum. Az egyik épületnek szép, kissé nyitott kagyló alakja van. De mondják rá azt is, hogy olyan, mint egy bálna egy tóban. Természetesen nagyon tele volt, az egyik hiányossága így rögtön fel is tűnt: nincs elég szekrény, ahová elzárhatod a cuccaidat. A múzeumot főleg gyerekeknek tervezték, akik nagyon élvezték is. Tele van érdekes interaktív kísérletekkel, ami azért felnőtt fejjel is szórakoztató. Három fő téma köré csoportosulnak az élményelemek: technológia, ember és természet. Próbára tehetjük az érzékszerveinket, legyőzhetjük a gravitációt, érezhetjük a saját testünkön egy földrengés erejét.

Van egy szabadtéri része is, ahová az eső miatt nem ment szinte senki. A parkban van mászófal, kúszóalagút és sok más. Felmehetünk a kilátótoronyba, ahonnan jól látható a Fallturm Bremen. Ez egy ejtőtorony a brémai Brémai Egyetem Alkalmazott Űrtechnológiai és Mikrogravitációs Központjában (ZARM). A torony egy 122 méter magas zuhanócsövet tartalmaz, amelyben 4,74 másodpercig (a zuhanókapszula elengedésével), illetve több mint 9 másodpercig (egy 2004-ben telepített katapult segítségével) lehet súlytalanságot előidézni. A teljes torony 146 méter magas. Bréma több pontjáról is jól látható.

































Fallturm Bremen

VIDEÓ!!!


Café Knigge

Bár az Universumban van lehetőség enni-inni, mi mégis az óvárosba mentünk, ahol a Café Kniggét választottuk. Ez a hely 1889 óta működik, és itt olyan helyi különlegességeket lehet megkóstolni és vásárolni, mint a Bremer Kluten, ami egy bogyós gyümölcsökből készült zselé, csokiba mártva. Vagy ott van a Bremer Klaben, ami egy különösen sok mazsolát tartalmazó, kiadós, kelt tésztából készült sütemény. Olyasmi, mint egy gyümölcskenyér. Erőteljes ízvilágú, gyümölcsös, édeskés-fűszeres és testes, aromája – különösen a kardamom hozzáadása miatt – sajátos, mással nem téveszthető össze. Előtte azért ettünk egy kis szendvicset is.


 

Cím: Wiener Str. 1a, 28359 Bremen, Németország
Telefon: +49 (0) 421 33 460
E-mailinfo@universum-bremen.de
Hivatalos honlap NÉMET és ANGOL nyelven: Universum® Bremen - Mitmach-Museum Bremen! (universum-bremen.de)


Látnivalók Brémában

Bréma
Brémai muzsikusok
Régi Városháza és Roland szobor
Szent Péter dóm, kripta és Biblia-kert
Valentin tengeralattjáró-fedezék

Ha tetszett a bejegyzés, köszönöm, ha megosztod a linket másokkal is. A cikket viszont légy szíves, ne másold!

Ha máskor is szeretnél velünk utazni, inspirációért kövess minket a Mindenütt jóóó blog Facebook oldalán, vagy a blog youtube csatornáján, ahol még több érdekes tartalommal és egy szuper közösséggel találkozhatsz!

 

LINKEK/FORRÁSOK

Bréma (település) MAGYARul: Bréma (település) – Wikipédia (wikipedia.org)
Bréma (tartomány) MAGYARul: Bréma (tartomány) – Wikipédia (wikipedia.org)
Bremen NÉMETül: Bremen – Wikipedia

LeRoutard Allemagne kötete, 2016, ISBN 9 782019 124427

A helyszínen kapott, illetve kihelyezett információs anyagok


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Köszönöm, hogy benéztél! / Thanks for your visit!