2023. május 23., kedd

Bremerhaven

Bréma kikötője
Bremen
Bréma

A városállamnak mintegy 550 000 lakosa van, és Hamburg után Németország második kereskedelmi kikötője. Bréma az ország legrégebbi tengeri városa, mely a Hanza-szövetség része volt.

 

Bremerhaven
Bréma kikötője

Németországban Bremerhaven az egyik legjelentősebb halászati és kikötői központ. Ez a kikötő Bréma városának és szövetségi államának része, még ha 55 km-re is van tőle.

Mivel a XIX. században a Weser folyó kezdett feltöltődni homokkal, létrehozták az új kikötővárost, Bremerhavent (= Bréma kikötője). Bréma így megőrizhette rangját Európa legfontosabb kikötői között. A múltban migránsok milliói indultak el ebből a kikötőből Amerikába.

 

Látnivalók

Bremerhavenben van 3 nagy múzeum és egy tengeri állatkert (mind sétatávolságra), de mi csak a tengerparton sétáltunk, mivel szép idő volt, és amúgy is csak pár óránk volt a látogatásra.

Az egyik múzeum az Amerikába való kivándorlásról szól, mivel több millió migráns indult ebből a kikötőből az Újvilágba. Innen a legtöbben a New York-i Ellis-szigetre érkeztek.

Van egy hajómúzeum is, aminek néhány hajóját megnézhettünk a múzeum kikötőjében, köztük a második világháborús XXI-es modellű tengeralattjárót, a Wilhelm Bauert (egykori nevén U-2540) is. A járművet a II. világháború végén építették a hamburgi tengeralattjáró-gyárban, de tényleges hadrendbe állítására már nem kerül sor.

Az utolsó és legújabb múzeum a „Klimahaus” nevet viseli, és az éghajlatról és az ökológiáról szól.

A tengerpart mentén hosszan elnyúlik a sétány, ahol betonelemekből alakítottak ki padokat. Itt megpihenhetünk, nézhetjük a járókelőket vagy élvezhetjük a napsütést – ha épp egy szerencsés nyári napon járunk a városban. Bremerhavenben egész évben nagyon sok a csapadék, nekünk azonban szerencsénk volt, csodálatos napos időt fogtunk ki!

Láttunk egy régi vízszintjelzőt 1903-ból, amely zászlókból és lámpákból készült, és arra használták, hogy a hajóknak jelezze a vízszintet és az árapály irányát.


 

Tengeri ételeket ettünk a „Panorama” nevű halétteremben. 

Cím: 27568 Bremerhaven, Németország
Telefon: +49 (0) 471 809 36 121
E-mailTourist-Info-HI@erlebnis-bremerhaven.de
Hivatalos honlap NÉMET és ANGOL nyelven: Tourism – Bremerhaven.de


Látnivalók Brémában

Bréma
Brémai muzsikusok
Régi Városháza és Roland szobor
Szent Péter dóm, kripta és Biblia-kert
Universum
Valentin tengeralattjáró-fedezék


Ha tetszett a bejegyzés, köszönöm, ha megosztod a linket másokkal is. A cikket viszont légy szíves, ne másold!

Ha máskor is szeretnél velünk utazni, inspirációért kövess minket a Mindenütt jóóó blog Facebook oldalán, vagy a blog youtube csatornáján, ahol még több érdekes tartalommal és egy szuper közösséggel találkozhatsz!

 

LINKEK/FORRÁSOK

Bréma (település) MAGYARul: Bréma (település) – Wikipédia (wikipedia.org)
Bréma (tartomány) MAGYARul: Bréma (tartomány) – Wikipédia (wikipedia.org)
Bremen NÉMETül: Bremen – Wikipedia
Bremerhaven MAGYARul: Bremerhaven – Wikipédia (wikipedia.org)
Wilhelm Bauer tengeralattjáró MAGYARul: Wilhelm Bauer (tengeralattjáró) – Wikipédia (wikipedia.org)

LeRoutard Allemagne kötete, 2016, ISBN 9 782019 124427

A helyszínen kapott, illetve kihelyezett információs anyagok

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Köszönöm, hogy benéztél! / Thanks for your visit!