2023. május 2., kedd

Amberg


A "szemüveges" város



Amberg

Amberg egy 42000 lakosú város Németországban, Bajorországban, Nürnberg és Regensburg közelében található. Első írásos említése 1034-ből való, Ammenbergként. A középkorban a vas- és vasérc kereskedelméről volt ismert. A vasércet hajóval szállították Regensburgba, ahonnan azok sóval megrakodva tértek vissza. A vasérc kereskedelméből meggazdagodott Amberg olyan félelmetesen megerősítette a város védelmét, hogy 1703-ig soha nem kellett komolyabb ostromot kiállnia. Több mint száz torony és több kilométeres kettős városfalak védték a lakosságot.

 

Látnivalók

A városnézést a Hallplatzon kezdtük. Csodaszép barokk és rokokó stílusú házakat látni itt.







 

Morawitzky-Palais
Morawitzky palota

Joseph Clement Topor von Morawitzky (1711-1786) városi palotája. Ő 1746-től felső-pfalzi (Oberpfalz) alkormányzó volt Ambergben.

 

Rathaus
Városháza

A szép gótikus városháza1348-ban épült.






 

Basilika St. Martin
Szent Márton bazilika

A gótikus csarnoktemplomot 1421-ben kezdték építeni. A regensburgi dóm után ez a legjelentősebb gótikus templom Felső-Pfalzban.





















Stadtbrille
A város szemüvege

Láttuk a Stadtbrillét, amely egy szép, szemüveg alakú épület-híd. Ez a város jelképe, és a várat (Neues Schloss) köti össze a fegyvertárral (Zeughaus).

Neues Schloss






Zeughaus

Zeughaus

 

Klösterl – Luftmuseum
Zárda – Légi múzeum

A birtokot 1838-ban a Szegény Iskolanővérek Rendje vásárolta meg, ekkor kapta a „Klösterl” nevet, amelyet ma is visel. Benne ma a Luftmuseum működik, de ez épp zárva volt. Van előtte egy repülőgép propeller, amit kézzel lehet forgatni a falra erősített fogantyúval.


VIDEÓ!!!


Alte Veste
Öreg erőd

Az Alte Veste 1338-tól a választófejedelem rezidenciája volt. A választófejedelmi palota (Neues Schloss) 1417-es felépítése után az Alte Veste a választófejedelem istállójaként szolgált.




 

Regierungskanzlei
Kormányhivatal

Az egykori ambergi választási kormányzati kancellária fontos reneszánsz épület, amely ma az Ambergi Kerületi Bíróságnak ad otthont.



Frauenkirche
Miasszonyunk templom

Ez egy gótikus csarnoktemplom, amely 1400 körül épült a lebontott középkori zsinagóga helyén.

 

Fenzl-Haus
Fenzl-ház

1908-ban került Fenzl könyvkereskedő birtokába, akitől a Fenzl-Haus név származik. „A sétálóutca közepén - a rokokó üdvözletét küldi.”




 

Maltesergebäude
Máltai épület

A jezsuiták kezdtek itt építeni az 1600-as évek második felében, és a rend feloszlása után került az épület a Máltai Lovagrendhez. A 160 m hosszú komplexum különlegességei közé tartozik a kongregációs terem és a könyvtárterem.


 

Kirche St. Georg
Szent György templom

A Szent György-templomot 1094-ben említik először, mint a településen kívül álló plébániatemplomot. Az 1599 és 1619 közötti években bezárták.

A Szent György római katolikus városi plébániatemplom egy gótikus, barokkosított bazilika. A templom mellett található a jezsuita kollégium (Maltesergebäude) hatalmas épületegyüttese.















 

Eh’häusl
Esküvői ház

A kis piros ház, az esküvői ház ma hotelként működik. Ez a világ legkisebb szállodája, mivel csak 2,5 méter széles és csak 2 fő befogadására alkalmas. Bár ember legyen a talpán, aki ezen kiigazodik, mert Brémában egy házikóról ugyanezt állítják! 
Brémában található a Schnoorviertel, mely egy régi halász- és tengerésznegyed, amelynek egyik érdekessége a város legkisebb háza, egyben Németország legkisebb szállodája, amely 20 négyzetméteres alapterületén egyszerre mindössze két vendég fogadására képes. 
Szóval most akkor melyik?!



 

Stadttheater Amberg
Városi színház

A Stadttheater Németország egyik legszebb kis színháza. Ezen a történelmi helyszínen már a XIX. század óta működik színház.


Walfischhaus
Bálnaház

A „bálnaház” a nevét a nyeregtető alatti két faragott szoborról kapta, amelyek azt mutatják, hogy Jónás prófétát először felfalja egy bálna, majd kiköpi. A figurák a XVII. századból származnak.



 

L’Osteria

Az olasz étteremben ebédeltünk. Ezt is nehezen találtuk, mert minden zárva volt a városban.

 

Stadtmauer
Városfal

Több, mint száz torony és több kilométeres kettős városfalak védték egykor a lakosságot.











 

Stadtmuseum
Városi múzeum

Az egykori városi fegyvertárban (XVI. sz.) rendezték be a múzeumot.


 

Paulanerkirche
Pálos atyák temploma

A pálos atyák építették 1717 és 1719 között a Szent Józsefnek szentelt templomot. A pálos kolostor 1802-es szekularizációja után sóházként használták. Az egykori Paulanerkirchét 1851-től a protestáns gyülekezet használja, 1888-ban átfogó felújítás után ünnepélyesen felszentelték.



 

Nabburger Tor
Nabburger kapu

Kicsit messzebb van a városközponttól, de érdemes ide is elsétálni, mert nagyon szép.



 

Spitalkirche
Kórházi templom


 

Vacsorázni Nürnbergben a kedvenc görög éttermünkbe mentünk, a Charisma Restaurantba.


 

Cím: 92224 Amberg, Németország
Telefon: +49 (0) 9621 101239
E-mail: tourismus@amberg.de
Hivatalos honlap NÉMET nyelven: Urlaub in der Oberpfalz, Tourismus Amberg

 

Ha tetszett a bejegyzés, köszönöm, ha megosztod a linket másokkal is. A cikket viszont légy szíves, ne másold!

Ha máskor is szeretnél velünk utazni, inspirációért kövess minket a Mindenütt jóóó blog Facebook oldalán, vagy a blog youtube csatornáján, ahol még több érdekes tartalommal és egy szuper közösséggel találkozhatsz!

 

LINKEK/FORRÁSOK

Amberg MAGYARul: Amberg – Wikipédia (wikipedia.org)
Amberg NÉMETül: Amberg – Wikipedia
Basilika St. Martin NÉMETül: St. Martin (Amberg) – Wikipedia

LeRoutard Allemagne kötete, 2016, ISBN 9 782019 124427

A helyszínen kapott, illetve kihelyezett információs anyagok

 

 

  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Köszönöm, hogy benéztél! / Thanks for your visit!