2023. április 25., kedd

Sophienhöhle

Sophie-barlang


A Sophienhöhle három nagy szakaszával és kanyargós járataival Németország egyik legszebb látványbarlangjának számít.



Fränkische Schweiz
Frank-Svájc

NürnbergBamberg és Bayreuth által körülzárt háromszögben fekvő vidéket szépsége miatt nevezték el Frank-Svájcnak (Fränkische Schweiz) Svájc után. Sűrű erdőket, folyók által vágott mély völgyeket, magasba törő mészkősziklákat, cseppkőbarlangokat, és rengeteg várat találunk itt. Egész Bajorországban ezen a vidéken van belőlük a legtöbb. Bármerre megyünk, kisvárosokat találunk, melyek mindegyike rejt valami érdekeset.

 

Ahorntal

Ahorntal Németországban, Bajorország északi részén, a Frank-Svájcban, Bayreuth-tól mintegy 15 kilométerre délnyugatra található. Legfőbb látnivalók a Burg Rabenstein (Rabenstein-vár) és a Sophienhöhle (Sophie-barlang). Ezek magántulajdonban vannak. A területen található a Rabenstein-vár sólyomkertje, ragadozó madár- és bagolyparkkal. Itt solymászati bemutatókat is tartanak.

Délelőtt és kora délután megnéztük a Rabenstein-várat (Burg Rabenstein), a középkori piacot (Mittelaltermarkt), melyet nyaranta kétszer rendeznek meg itt, és a Sólyomkertet (Falknerei) és a solymászati bemutatót is.  Ezután pedig elsétáltunk a Sophienhöhle cseppkőbarlanghoz.

 

Sophienhöhle
Sophie-barlang

A Sophienhöhle egy természetes karsztbarlang, melyet 1833-ban fedeztek fel. A helyi gróf 1833. június 21-én látogatta meg a barlangot legidősebb fiával, Erwinnel és annak feleségével, Sophieval. Ekkor nevezte el a barlangot menye tiszteletére Sophienhöhlének (Sophie-barlang). A Sophienhöhlét 1834-ben nyitották meg látványbarlangként.

A Sophienhöhle három nagy szakaszával és kanyargós járataival Németország egyik legszebb látványbarlangjának számít. Kupolaszerű termekből áll, amelyek közül néhányat szűk, kanyargós járatok kötnek össze. A Sophienhöhle összesen négy barlangból áll: a mindig is ismert bejárati kapu, az Ahornloch, a szomszédos Klaussteinhöhle, az 1833-ban felfedezett tényleges Sophienhöhle és a kezdetben feltöltött Höschhöhle. Az egyes barlangok együttesen alkotják a Sophienhöhle (vagy Klaussteinhöhlen) komplexumot. Hossza összesen mintegy 900 méter. Sophienhöhle gazdag és változatos cseppkövekkel rendelkezik.

Számos őskori barlangi medve csontját találták itt. A medvék a barlangot télen, mint védett területet arra használták, hogy megszüljék kicsinyeiket. Hosszú idő alatt nagy mennyiségű csont halmozódott itt fel.

A Sophienhöhle első szakaszában a barlangi medvecsontok mellett mamut, gyapjas orrszarvú és rénszarvas elszigetelt maradványai is előkerültek. A barlangban talált fosszíliák nagy része elveszett, sok közülük a közeli Rabenstein várban van elhelyezve.

A Sophienhönlében mára már 35 állatfajt találtak (ami nagyon sok!), ezzel ez a környék egyik leggazdagabb barlangja. Ezek főként pókok és rovarok.

A barlangban mindig 9 oC van, érdemes meleg ruhát vinni. A vezetett túra körülbelül 40 percig tart.


































 

Cím: 95491 Ahorntal, Németország
Telefon: +49 (0) 9202 9700440
E-mailinfo@burg-rabenstein.de
Hivatalos honlap NÉMET és ANGOL nyelven: Sophienhöhle - Burg Rabenstein (burg-rabenstein.de)

 

Ha tetszett a bejegyzés, köszönöm, ha megosztod a linket másokkal is. A cikket viszont légy szíves, ne másold!

Ha máskor is szeretnél velünk utazni, inspirációért kövess minket a Mindenütt jóóó blog Facebook oldalán, vagy a blog youtube csatornáján, ahol még több érdekes tartalommal és egy szuper közösséggel találkozhatsz!

 

LINKEK/FORRÁSOK

Ahorntal NÉMETül: Ahorntal – Wikipedia
Burg Rabenstein NÉMETül: Burg Rabenstein (Oberfranken) – Wikipedia
Sophienhöhle NÉMETül: Sophienhöhle – Wikipedia

LeRoutard Allemagne kötete, 2016, ISBN 9 782019 124427

A helyszínen kapott, illetve kihelyezett információs anyagok

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Köszönöm, hogy benéztél! / Thanks for your visit!