2023. április 22., szombat

Luxembourg


Luxembourg óvárosa, és a város erődítményei az UNESCO Világörökség részét képezik.



Luxemburg

Luxemburg (hivatalosan: Luxemburgi Nagyhercegség) Európa legnagyobb miniállama, melyet 1815-ben hoztak létre. A Benelux (Belgium, Hollandia, Luxemburg) államok tagja.

Luxembourg

Luxembourg a Luxemburgi Nagyhercegség fővárosa. Az ország déli részén található. Stratégiailag rendkívül fontos helyen fekszik, ennek köszönhetően egymást követő uralkodói folyamatosan újabb és újabb erődítményekkel látták el. 1867-ben megkötötték a londoni egyezményt, amely elrendelte az ország örökös függetlenségét, ez azonban azzal is együtt járt, hogy több évszázadot átívelő, a katonai építészet egyik remekművének számító erődrendszerének jelentős részét lebontották. Napjainkban pedig Európa egyik legfontosabb pénzügyi központja, mely az Európai Unió számos intézményének és szervezetének ad otthont. Luxembourg óvárosa, és a város erődítményei az UNESCO Világörökség részét képezik.


Látnivalók


Cathédrale Notre-Dame
Miasszonyunk székesegyház

A luxembourgi Notre Dame székesegyház 1621-ben épült, késői gótikus stílusban. Az egykori jezsuita templom egyben a Nagyhercegi család temetkezési helyszíne. A városban járva szinte mindenhonnan látható a templom három karcsú tornya.























 

Statue de Charlotte, Grande-Duchesse de Luxembourg
Charlotte, Luxemburg nagyhercegnőjének szobra



 

Statue équestre Guillaume II
II. Vilmos lovasszobra



Vannak modern szobrok is:


 

Hôtel de Ville
Városháza

A luxembourgi városháza 1830 és 1838 között épült neoklasszikus stílusban.


Palais Grand-Ducal
Nagyhercegi Palota

A Nagyhercegi Palota a város központjában található, az uralkodó hercegi dinasztia, a Luxemburgi Nagyhercegség otthona. 1572-ben épült reneszánsz stílusban. Szép, díszes kéményei vannak.









 

Parlament

A palotával egybe épült a parlament. 

 

Chambre des Deputes
Képviselőház


 

Musée National d'Histoire et d'Art
Nemzeti Történeti és Művészeti Múzeum



 

Église Saint-Michel
Szent Mihály templom

A város első szabadon védett része a Marché-aux-Poissons negyed volt, itt áll Luxembourg legrégebbi egyházi épülete a X. századból származó Szent Mihály templom. A jelenlegi templom elődje kápolnaként működött. Az idők során sok átépítésen, alakításon esett át, de továbbra is megőrizte román és barokk stílusú jegyeit.

 

Neumünster Abbey
Neumünster apátság

A Neumünster egykori bencés apátság ma nyilvános találkozóhely, kulturális központ Luxembourg Grund kerületében. Az apátság közvetlen közelében található a Szent János templom.



 

Bock Casemates
Bock kazamaták

A várost eredetileg háromszoros erdőgyűrű védte, a legbelsőt bástyák, a másodikat 15 erődítmény, a harmadikat 9 külső erőd alkotta. A XVII. és a XVIII. században föld alatti erődöket, kazamatákat és járatok kiterjedt hálózatát vésték a sziklába, ez a városrész a Bock-sziklától délre terül el. Az úgynevezett Bock-szirt alatt kiterjedt földalatti járatokat, kazamatákat lehet találni. Itt építette meg 963-ban Siegfried gróf Lucilinburhuc várát, amely megalapozta a későbbi Luxemburg városa fejlődését. A régi vár romjai és a kazamatáknak nevezett hatalmas földalatti járat- és galériarendszer ma is jelentős turisztikai látványosság.

Csodás innen a kilátás az Alzette folyóra, a Pont du Stierchen hídra és a Neumünster apátságra és a Szent János templomra.





















 

Cour constitutionnelle - Cour supérieure de justice
Alkotmánybíróság - Legfelsőbb Bíróság




 

Gëlle Fra - Monument du Souvenir
Gëlle Fra – Emlékmű

Arany hölgy (Gëlle Fra) emlékmű az I. világháborúban önként szolgáló több ezer luxemburginak állít emléket. A 21 méter magas gránit obeliszk tetején egy babérkoszorút tartó aranyozott bronz hölgy áll.

 

Pont Adolphe
Adolf-híd

A városban rengeteg híd található. Ezek közül a leghíresebb az Adolf-híd, amely 1900-ban épült, és akkoriban a világ legnagyobb kőhídja volt. Nassaui Adolfról, az első nagyhercegről kapta a nevét. A híd 90 méteres ívvel nyúlik át a völgyben kanyargó Petrusse folyó fölött.


 

Garden Luxembourg
Luxembourg kert





 

Plateau Bourbon
Bourbon-fennsík

Neve az egykori Bourbon-erődre utal, mely a város erődítményei közé tartozott hosszú évszázadokig.

 

Place de la Constitutuion
Alkotmány tér




 

Cím: L-2011 Luxembourg
Telefon: +352 22 28 09
E-mail: touristinfo@lcto.lu
Hivatalos honlap NÉMET, ANGOL, FRANCIA nyelven: Luxembourg City Tourist Office (LCTO) - Visit Luxembourg City (luxembourg-city.com)

 

Ha tetszett a bejegyzés, köszönöm, ha megosztod a linket másokkal is. A cikket viszont légy szíves, ne másold!

Ha máskor is szeretnél velünk utazni, inspirációért kövess minket a Mindenütt jóóó blog Facebook oldalán, vagy a blog youtube csatornáján, ahol még több érdekes tartalommal és egy szuper közösséggel találkozhatsz!

 

LINKEK/FORRÁSOK

Luxemburg MAGYARul: Luxemburg – Wikipédia (wikipedia.org)
Luxembourg MAGYARul: Luxembourg – Wikipédia (wikipedia.org)
Luxemburg világörökségi helyszínei MAGYARul: Luxemburg világörökségi helyszínei – Wikipédia (wikipedia.org)

A helyszínen kapott, illetve kihelyezett információs anyagok


  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Köszönöm, hogy benéztél! / Thanks for your visit!