2020. május 12., kedd

Zöldspárga saláta eperrel


„János-napig ne feledd, hét héten át a spárgát edd!” - német mondás



Németországban nagyon népszerű a spárga; évente 13 ezer tonnát fogyasztanak a zöldségből, melyért Goethe is rajongott, a spárgafejeket ,,a legnemesebb német fejeknek” nevezte. És bár a németek a fehér spárgára esküsznek, itt is kapni zöldet is. Mióta Németországban élünk, mi is jóval több spárgát fogyasztunk, mint azelőtt. Több kedvencünk is van. A nürnbergi spárgaleves és a Nienburger Spargelteller (Nienburgi spárga tál) receptjét már ismeritek. Ezek fehér spárgából készülnek. Most először próbáltam ki a zöldet. A zöldspárga élénk zöld színű, íze intenzívebb, mint a fehéré. Sokoldalúan felhasználható: alkalmas előtelnek, levesnek, köretnek, rizottóba vagy húsételekhez. Én most egy salátát készítettem belőle.


Zöldspárga saláta eperrel és kecskesajttal


Hozzávalók

4 fő részére

1 kg spárga
8-12 szem eper (mérettől függően)
1 fej lilahagyma
Kecskesajt
Mandulalapocskák

Balzsamecet

Vaj
Méz
Bors


Elkészítés


A zöldspárga zsengébb, így nem kell az egészet, elég csak az alsó, esetenként csak az alsó harmad fásabb részét meghámozni. Ezután feldaraboljuk 3-4 cm-es darabokra és serpenyőben felmelegített vajba tesszük. Csak pár percig forgatjuk, rázzuk, hogy ropogós maradjon. Mikor majdnem kész, egy kanálnyi mézet teszünk rá, és karamellizáljuk. Kicsit sózzuk, borsozzuk. A spárgát egy salátástálba tesszük a vajas szósszal együtt, megvárjuk, míg kihűl.
Közben az epreket ízlés szerint felaprítjuk. A lilahagymát apróra vágjuk, és ezeket a balzsamecettel összekeverjük.
Ha a spárga kihűlt, rátesszük az epres keveréket. Hozzáadjuk a kecskesajtot, és az egészet összeforgatjuk. Egy kevés sóval és borssal ízesíthetjük még. A tetejére szórjuk a mandulalapocskákat és készen is van.



Jó étvágyat! – Guten Appetit!


Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg másokkal is!


Ha szeretnél máskor is velünk "ízutazni", inspirációért kövess minket a Mindenütt jóóó blog Facebook oldalán, vagy a blog youtube csatornáján, ahol még több érdekes tartalommal és egy szuper közösséggel találkozhatsz!
  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Köszönöm, hogy benéztél! / Thanks for your visit!